Nişanlı çiftler, aile danışma merkezinde evliliğe hazırlanıyor

"Evlilik öncesi beklenti formu dolduran çiftlerin. birbiriyle ne derece uyuşup uyuşmadığını belirliyoruz."

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2012 16:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Balıkesir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ömer Yalım, bünyelerinde hizmet veren Aile Danışma Merkezi'nde, iletişim problemi yaşayan ailelere çözüm bulunduğunu belirterek, "Boşanma aşamasına gelen çiftler, merkezimize gelip uzman personelimizle görüştükten sonra buradan ağlayarak çıkıyor. Ayrıca nişanlı çiftlerimizi de evliliğe hazırlıyoruz. Evlilik öncesi beklenti formu dolduran çiftlerin. birbiriyle ne derece uyuşup uyuşmadığını belirliyoruz." dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yalım, Aile Danışma Merkezi'nin yaklaşık üç ay önce hizmete girdiğini belirterek, ailelere her konuda yol gösterici rehberlik hizmeti verildiğini kaydetti. Ailelerin en büyük sıkıntısının eşlerin problem çözme yeteneği olmaması olduğuna dikkat çeken Yalım, "Eşler birbirine dertlerini anlatamıyor, birbiriyle konuşamıyor. Seviyorsa sevdiğini söyleyemiyor. Merkezimize gelen çiftler, ayrı ayrı uzman personelemizle konuşuyor. Dertlerine çözüm bulunuyor. Son bir ay içinde 70 civarında şiddet gören kadınla birebir görüşme yapıldı. Kocalarla görüşme yapıldı. Problem yaşayan eşleri varsa çocuklarıyla birlikte merkezimize bekliyoruz." şeklinde konuştu.

'BABALARIN KIZLARIYLA İLETİŞİMİ ÇOK ÖNEMLİ'

Babaların özellikle kız çocuklarıyla iletişimlerinin çok önemli olduğuna değinen Ömer Yalım, çocukların ihtiyaçlarını karşılamanın tek başına yeterli olmadığını vurguladı. "Babayla kız çocuğu arasında psikolojik bağ kurulması çok önemli." diyen Yalım, "Babanın çok şeffaf olması, kızına değer vermesi ve kızının dertlerini paylaşıp ilgilenmesi, çocuğun evden kaçma isteğini azaltacaktır. İnternete yönelmesini de engelleyecektir. ABD'de yapılan bir araştırmada, evden kaçan kızların büyük kısmının sevgisizlik nedeniyle kaçtığı belirlenmiş. Ailenin sağlıklı işleyişi için ailelere, özellikle akşam yemeğini birlikte yemelerini tavsiye diyoruz. Ayrıca ayda bir çocuklarla aile toplantısı yapmalarını da tavsiye ediyoruz. Bu toplantılarda alınan kararlar ve bireylerin fikirlerini açıkça söylemelerinin çok ciddi faydaları olacaktır." diye konuştu.

Balıkesir'in boşanma sayısında Türkiye'de ilk 10 il arasında olduğunun altını çizen İl Müdürü Yalım, boşanmaların en büyük sebebinin alkol olduğunu dile getirdi. Aile içinde iletişim problemi olan herkesin ipler kopmadan merkeze gelmesini isteyen Yalım, "Ayrıca evlilik öncesi eğitimler de çok önemli. Evlenecek nişanlı çiftlere, beklenti formu doldurtuyoruz. 'Evlenince hangi şehirde oturacaksınız? Evin geçimini kim sağlayacak? Ev işlerini nasıl paylaşacaksınız? Çocuk bakımını kim üstlenecek? Günlük alışverişi kim yapacak? Gıda harcamalarından kim sorumlu olacak?' gibi sorular soruyoruz. Sonra bu formları karşılıklı değiştiriyoruz ve eşlerin ne derece birbiriyle uyuşup uyuşmadığını belirliyoruz." dedi.

'SORUNLAR EVLİLİĞİN İLK BEŞ VE ONUNCU YILLARINDA ÇIKIYOR'

Aile Danışma Merkezi Müdürü Psikolog Cemile Çakı ise Dinkçiler Mahallesi Baruthane Caddesi'ndeki merkezde sekiz personelle hizmet verdiklerini söyledi. Sosyal çalıştırıcı, öğretmen, hemşire, hizmetli ve memur bulunduğunu aktaran Çakı, "Çok farklı hizmet verdiğimiz kesimler var. Merkezimize öncelikle ailevi sorunlar yaşayan kadınlar geliyor. Daha çok eşleriyle iletişim kuramadıklarını ve boşanma aşamasına geldiklerini söylüyorlar. Sorunlar genellikle evliliğin ilk beş ile onuncu yıllarında yaşanıyor. Üç ay içinde bize savcılıktan, şiddet mağduru 57 kadının dosyası geldi. Dosyalar geldikten sonra mağdurla görüşme yapıyoruz. Hangi konuda desteğe ihtiyacı varsa savcılığa bildiriyoruz." şeklinde konuştu.

Merkeze başvuranların bilgilerinin kesinlikle gizli kaldığına dikkat çeken Müdür Çakı, hizmetlerin ücretsiz olduğunu da vurguladı. Vatandaşların böyle bir hizmetin varlığından habersiz olduğunu ifade eden Cemile Çakı, boşanma aşamasına gelen çiftlerin mutlu bir şekilde merkezden çıktığını söyledi. Çakı, şöyle devam etti: "Üzerinde çalıştığımız bir şiddet dosyasında, ilginç ve sevindirici bir olay yaşadık. Devlet memuru olan bir erkek, eşine şiddet uyguladığı için işlem görmüş ve 4 ay hapis cezası almış. Memuriyetinin bitme tehlikesi var. Bize geldi, hiddetle içeriye girdi. Bağırıp çağırdı. Biz eşlerle iki saat boyunca konuştuk. Daha sonra eşler birbiriyle konuştu. Sonunda birbirlerini sevdiklerini söyleyip karşılıklı ağladılar. Bağırarak merkeze giren bey, bizi evine yemeğe davet etti. Bu durum bizi çok mutlu etti. İnsanlar, özel hayatlarının duyulmasından endişe ettikleri için bize gelmeye çekiniyor. Emin olsunlar ki buradaki bilgiler kesinlikle gizli tutuluyor. Her evlilikte sorunlar yaşanabilir, önemli olan problem çözme becerisini kazanmaktır. Biz bu beceriyi kazandırmaya çalışıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber