TDK ?derin devlet'i tanımladı: Göz önünde olmayan örtülü güç

Haber Giriş : 06 Ağustos 2005 09:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Dil Kurumu (TDK) dün 25 bin kişinin elektronik posta adresine ?derin devlet'in tanımını gönderdi. TDK, ?Dağarcığınıza Her Gün İki Söz Ekleyin' projesi çerçevesinde üyelere gönderdiği elektronik postada ?derin devlet'i ?Devletin çıkarlarını gözetip kolladığı öne sürülen, göz önünde olmayan örtülü güç.? olarak tanımladı. TDK'ya 3 yıl içinde 16 milyon 464 bin 178 kişi ?derin devlet'in tanımını sormuştu.

TDK, ?www.tdk.org.tr' adresine, elektronik posta adresini bırakan kişilere yabancı kelimelere önerilen karşılıklar ile Güncel Türkçe Sözlük'te yer alan bir kelimeyi ücretsiz olarak gönderiyor.

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Akalın, ?derin devlet' sözünün 1999 yılında veri tabanına alındığını belirterek, ?Bu veri tabanı 11 Temmuz 2002 günü sanal ortamda kullanıma açtığımız Güncel Türkçe Sözlük'e aktarılmıştır. Böylece ?derin devlet' sözü sanal ortamda sözlüğe girmiş oldu.? dedi. Başkan Akalın, Türk Dil Kurumu'nun bir sözün sözlüğe alınıp alınmaması konusunda sözlükçülük ilkesiyle hareket ettiğini kaydetti. Akalın, ?Eğer bir söz kitle iletişim araçlarında yaygın bir biçimde kullanılıyorsa; romanlarda, hikâyelerde, denemelerde, bilimsel yazılarda geçiyorsa, bu sözün tanımının yapılarak sözlüğe alınması gerekir. Bu düşünceyle 1998 (en son sözlük baskısı) baskısında bulunmayan binlerce söz gibi ?derin devlet' sözü de kitaplarda, dergilerde ve kitle iletişim araçlarında kullanılan anlamına bakılarak tanımlanmış ve ağ ortamındaki Güncel Türkçe Sözlük'e alınmıştır.? diye konuştu. Akalın, bir iki ay içerisinde yayımlayacakları Türkçe Sözlük'ün 10'uncu baskısında da ?derin devlet' sözünün ilk defa yazılı sözlükte yer alacağını belirtti.

2003 yılı sonunda başlayan ?Dağarcığınıza Her Gün İki Söz Ekleyin' projesinden yararlananların sayısı her geçen gün artıyor. Proje, gençlerin kullandığı kelime sayısının giderek azalması ve internete olan ilgilerini göz önünde bulundurarak, söz varlıklarını geliştirmek amacıyla başlatılmıştı. TDK Sözlük Kolu uzmanları tarafından seçilen kelimelerin günün tarih ve önemiyle ilgili olmasına dikkat ediliyor. Örneğin cemrenin düşmesi ile birlikte e-postalara ?cemre', 29 Ekim'de ?cumhuriyet', Kurban Bayramı'nda ?kurban' sözü ile ilgili açıklayıcı bilgiler sunuluyor

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber