Tepki gören 'evsel katı atık bedeli'ni mahkeme çözecek

CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yayınladığı yönetmeliğin ve Seyhan, Yüreğir, Çukurova ve Sarıçam belediye meclislerinin aldığını 'evsel katı atık bedeli' toplama kararının iptali için dava açtı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2012 15:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Demirçalı, belediyelerin birinci görevinin halkı sömürüp onun üzerinden kazanç sağlamak olmadığını belirterek, bu uygulamanın yargıdan döneceğine inandığını söyledi.

Demirçalı, Avukat Kemal Derin ve Türkan Eşli ile birlikte Adana Adliyesi'ne gelerek İdare Mahkemesi'ne Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yayınladığı ?Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin? iptali için Danıştay'a, yönetmenlik uyarınca Adana'daki Seyhan, Yüreğir, Çukurova ve Sarıçam Belediye meclisleri tarafından uygulamaya konulan Evsel Katı Atık (çöp toplama) bedelinin iptali için de Adana İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Dava başvuru dilekçelerini veren Demirçalı burada yaptığı açıklamada, "Türkiye genelindeki birçok belediye gibi Seyhan, Çukurova, Yüreğir ve Sarıçam belediyeleri de meclislerden aldığı kararla Evsel Katı Atık (Çöp toplama bedeli) adı altında haksız ve hukuka aykırı para toplamaktadır. Gerek iktidarın çıkardığı uygulamalar gerekse belediyeler yasalara aykırı olarak bu paraları kamu gücünü kullanarak vatandaştan tahsil etmeye başlamışlardır. AK Parti iktidarı Adana'yı yoksullaştırma politikasına yeni halka eklemiştir. Buna da belediyeler çanak tutmuştur. Belediyelerin birinci öncelikli görevi halkı sömürüp onun üzerinden kazanç elde etme değil, gerekiyorsa ücretsiz kamu hizmetini en verimli şekilde halka ulaştırmadır." diye konuştu.

Belediyelerin, yıllardır çevre temizlik vergisi adı altında halktan para topladığını dile getiren Demirçalı şunları söyledi: "ÇTV adı altına toplanan bu paranın nereye gittiği bugüne kadar açıklanmazken, ikinci bir çöp vergisi toplamaya kalkışmaları anlaşılır gibi değil. Biz halkın haklarını korumak zorundayız. Bu uygulamayı yapan bizim belediyeler olsa bile gerekeni yapacağız.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber