Selin vurduğu mahalle taşınacak

Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Haskızılören köyünde, 9 Ekim 2011 tarihinde 6 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinin yaşandığı mahallenin Gebiz'e taşınması kararı çıktı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2012 16:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, Devlet Su İşleri(DSİ)'nden yapılan sel sınırı belirlemeleri sonucunda 38 ev, sel sınırına girdiği için Haskızılören Köyü'nde selin vurduğu mahallenin Gebiz'e taşınması kararı alındı. Yaşanan sel felaketinden 5 gün sonra hasar tespit çalışmalarının başlandığını belirten Vali Yardımcısı Turan Eren, kısa sürede bütün ihtiyaçları karşılanan köyde hasar tespit çalışmaların yapıldığı, hak listesi tespitinin belirlendiği ve genel hayat onurununun alındığını söyledi. Haskızılören Köyü'ne genel hayat onuru alınmadığı takdirde afet alanı olarak değerlendirilmeyeceğini aktaran Eren, "Genel hayat onurunun ardından DSİ'ye bir yazı yazdık bu derenin taşma sınırı nedir? Daha ne kadarlık bir alanı içerisine alır? Ne kadar bir afet potansiyelini teşkil ediyor? DSİ taşkın sınırını 05.01.2012 tarihinde bize bildirdi. Böylece aslında 22 ev sadece hasar görmüş değil sınırın 38 ev olduğu anlaşılmıştır. 38 evin afetten etkilenen veya etkilenebilecek olduğu ortaya çıktı. Bizde orayı uygun bulmadığımız için yer tespitine başladık." dedi.

Yer tespitini 16 kişilik bir heyetin belirlediğini dile getiren Eren, "Heyetin ilk tespit çalışmalarına bende gittim ama tüm köyde yerleşim yeri olabilecek her yeri araştırdık. Köyde uygun bir yerin olmadığı anlaşıldı. Bir yer vardı onunda 12 kişiye ait bir arazi olduğu ortaya çıktı. Ve dönümünü 50 bin liradan yapılan yer maliyeti ve konut maliyeti de eklenince oradaki insanlara böyle bir maliyet fatura edileceği için büyük bir maliyet ortaya çıkınca köylünün de istememesi üzerine vazgeçildi. Daha sonra Gebiz bölgesine geldik. Gebiz'de hazineye ait 38 dönümlük bir yer tespiti yaptık. Son derece güzel bir yerleşim yeri. Onun tespit çalışmaları yapıldı. Ve bunlarla birlikte yer tespit dosyası bize 21.06.2012 günü verildi. Bize geldi. Biz de aynı gün dosyayı afet acil kurum başkanlığına gönderdik. Bakanlar Kurulu'ndan çıkıp Cumhurbaşkanı'nın onayıyla birlikte resmi gazetede yayınlanınca çalışmalara başlayacağız. Ve selzedeleri oraya taşıyacağız." şeklinde konuştu.

Ayrıca Haskızılören Köyü'nün 2012 yılı yatırım programına alınması için karar çıktığını da ifade eden Eren şöyle deva etti: "Bugün orada yapılacak afet konutlarının bedeli 4 milyon 600 bin liradır. Parası ayrıldı. Bakanlar kurulu kararından sonra artık kısa sürede yapımına başlanacaktır. Hatta bu arada sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar'la konuştuğumuz zaman, kendisi burayı yerinde görmüş ve en kısa zamanda örnek köy planı yapılacağını bunun içinde ne gerekiyorsa yapılmasının sözünü vermiştir. Sayın Bakanımız buranın TOKİ değil de biz yaparız ve örnek bir köy kurarız demişti."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber