Arabasını sokağa park edene de vergi geliyor

Haber Giriş : 08 Ağustos 2005 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediyelere kaynak yaratma çabasındaki hükümet, 'Aracını sokağa park edenler için otopark vergisi' getirmeyi planlıyor. Avrupa'nın birçok ülkesinde uygulanan sistemle mafya da önlenecek.

Türkiye'de her dönem şikâyet konusu olan yüksek vergi oranlarına karşın hükümet yepyeni bir vergi ile hayatımıza girmeye hazırlanıyor: Sokağa aracını park eden araç sahiplerine otopark vergisi... Halen tatilde olan Meclis'in yeniden çalışmaya başlaması ile gündeme gelmesi planlanan İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı Taslağı'nda, aracını sokağa park edenlerden geçici kullanım harcı alınması öngörülüyor. Harcın günlük veya saatlik olarak ödenmesi planlanıyor.

PARK PULU UYGULAMASI
Tasarıyla özellikle büyükşehirlerde içinden çıkılamaz hale gelen ve mafyanın gelir kapısı haline gelen otopark probleminin önüne geçilmesi planlanıyor. Ancak asıl amacı belediyelere kaynak aktarmak olan tasarı halen trafikte olan 10 milyon araç sahibini ilgilendiriyor. Sistem başta İngiltere olmak üzere birçok AB ülkesinde de uygulanıyor. Kişiler yaşadıkları bölge için aylık veya yıllık ücret ödüyor. Karşılığında otomobillerine yapıştırdıkları pulla istenilen bir sokağa park etme hakkı kazanıyor. Tasarı yasalaşırsa belediyelere otopark vergisi dışında da başka gelir kapıları açılacak. Örneğin, Tüpgaz ve doğalgaz bedelinden yüzde 1 vergi alınacak. Satılan damacana su ve kaynak sularında da 'işlenmiş su vergisi' alınacak. Ayrıca Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden tahsil edilen kaynağın yarısı il özel idareleri ile belediyelere aktarılacak. Aktarılan kaynağın yüzde 40'ı il özel idaresine, yüzde 60'ı da belediyelere verilecek. Ayrıca otellerde satılan yatak başına yüzde 3 Konaklama Vergisi planlanıyor. Elde edilen gelirin eğer otel büyükşehir sınırlarındaysa yüzde 25'i büyükşehir belediyesine bırakılacak.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber