Avukatlar savcı ile eşit kürsü istiyor

Haber Giriş : 08 Ağustos 2005 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hukukta ?kürsü' tartışması yaşanıyor. Yeni yasaya göre savcı ve avukatlar aynı yerde oturmak zorunda. Ancak Ankara Cumhuriyet Savcısı Polatkan, savcıların daha önemli görev yaptıklarını ve yüksekte oturmaları gerektiğini söyledi. Avukatlar ise yasa uygulansın istiyor

HUKUKTA şimdi de ?kürsü' tartışması başladı. Ankara Adliyesi çalışanlarının tartışma platformu ?Adliye Bülteni'nin son sayısında yer alan yazıda, mahkemelerde avukatlar ile savcıların aynı yükseklikte bulunup bulunmayacakları tartışması ele alındı. Hakim ve savcı kürsüsünün tam ortadan kesilmesi önerildi. Adli tatil öncesinde yürürlüğe giren Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'na göre de, savcılarla avukatların aynı yerde bulunması gerekiyor. Ancak Adalet Bakanlığı, mahkemelerde ve duruşma salonlarında henüz bu düzenlemeye gitmedi.

?Savcı yüksekte oturmalı'

Ankara Cumhuriyet Savcısı Vahdet Polatkan, savcı ve avukatların aynı düzeyde oturması önerisine karşı çıktı. Adliye Bülteni'nin son sayısında bir makale yazan Polatkan, savunma ve iddia makamları arasında eşitlik sağlamak için avukatlarla savcıların aynı yerde oturmalarına karşı çıktı. Polatkan makalesinde, savcının avukatlardan daha yüksek bir makamda, yerden yüksek olarak yapılan kürsüde oturması gerektiğini belirtti.

Makalede, savcıların ?kamuyu', avukatların ise kişiyi savundukları için, savcıların avukatlardan daha önemli bir görev yaptıkları, dolayısıyla savcıların avukatlardan daha yüksek bir yerde oturmaya hak kazandıkları belirtildi. Makalede savcıyla avukatın aynı düzeyde oturması düşüncesini savunanlar ise ?Fazla Amerikan filmi seyretmekle' eleştirildi. Cumhuriyet Savcısı Polatkan, tartışmaya yeni bir öneriyle karşılık verirken, hakimle savcı arasında bulunan ortak kürsünün orta yerinden kesilmesini teklif etti.

Emekli savcı: Kutsal devlet

Emekli savcı Mete Göktürk'ün değerlendirmesi ise şöyle: ?Görüntünün eşit olmaması o kadar önemli değil. Yetkilerin farklı olması daha önemli bir sorun. Mesela bizde avukatların delil toplama yetkisi sınırlıdır. Buna benzer farklılıkların giderilmesi daha önemli. Görüntüye gelince... Bizimki görünüm olarak dünyadaki uygulamalara pek uymuyor. Bunun da nedeni kutsal devlet kavramı. Devlet, bireyin haklarından daha önemlidir. Demokrasisi genç olan ülkelerde görülen hastalıklardan birisidir bu. Dolayısıyla, bu görüntü devletin bireye olan gücünün üstünlüğünü göstermeye yönelik bir görüntüdür aslında.'

YENi YASA NE DiYOR?

Yeni çıkan Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'na göre savcı avukatlarla, yani savunma makamıyla aynı yerde bulunmak zorunda. Ancak Adalet Bakanlığı, mahkeme salonlarını daha düzenlemedi. Savcılar hala mahkeme heyetiyle aynı yerde bulunuyor. Oysa mahkeme salonlarının buna göre yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Halen savcıların hakimlerle aynı yerde bulunması, davaların tarafsızlığına gölge düşürdüğü gerekçesiyle uzun süredir eleştiri alıyordu.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber