Denetimsiz Belediye tazminata mahkum oldu

Haber Giriş : 08 Ağustos 2005 17:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ders gibi karar

İzmir'de iki yıl önce bir kafede çıkan yangında 9 kişi ölmüştü. Belediye denetim yamadığı için kusurlu bulundu ve tazminata mahkum edildi.

İzmir'in Bornova Ilçesi'nde iki yıl önce Nağme Kafe'de elektrik arızasından yangın çıkmıştı. Yangında kafeterya personeli Burhan Turhan (26), Erhan Tekin (20), Fatma Çarıklı (23) ve Nazan Yavuz (23), müşteriler üniversite öğrencileri Ercan Girgin (24), Arzu Yıldız (21), Nezih Karayiğit (20), Meral Ece Selvi (23) ile Fatma Hilal Çıkrıkçıoğlu (24) ölmüştü.

Ölen 9 kişiden 8'inin ailesi, olayda ihmali bulunduğu iddiasıyla Bornova Belediyesi'ne karşı toplam 540 milyar lira istemiyle izmir 4'üncü idare Mahkemesi'nde tazminat davası açmıştı. Erhan Tekin'in ailesi ise işyeri sahibi ı akrabaları olduğu için dava açmamıştı.

Bu davalardan 5'i sonuçlandı ve mahkeme olayda kusurlu olduğunu belirlediği Bornova Belediyesi'ni tazminat ödemeye mahkum etti.

Belediye'nin kusuru ortada

Mahkeme, belediyeden 75 milyar lira isteyen Turan ailesine 48 müyar, 60 milyar lira isteyen Selvi ailesine 10 milyar, 70 milyar lira isteyen Girgin ailesine 12 milyar, 70 milyar lira isteyen Çıkırıkçıoğlu ailesine 12 milyar, 60 milyar lira isteyen Karayiğit ailesine 7 milyar ödenmesine karar verdi. Olayda hayatını kaybeden Arzu Yıldız, Nazan Yavuz ve Fatma Çarıklı'nın ailelerinin açtığı davalar ise henüz sonuçlanmadı. Mahkeme, miktarı az bulunsa bile belediyeye verdiği tazminaf ödeme cezası kararında ders gibi tespitler yaptı. Mahkeme kararında şöyle denildi: "Belediye, yetkilerini kullanarak gerekli işlemleri ve denetimi) yapmadığı için kusurludur, işyeri sahiplerinin hapis cezası alması belediyenin var olan kusurunu ortadar kaldırmaz." Kararı, hem belediye, hem de mağdurların avukatı temyizel götürecek. Nağme Kafe'nin sahibi Abidin Akkuş 6 yıl 8 ay hapis ve ömür boyu kamu hizmetlerinden yasaklama cezası almıştı. Davası Yargıtay'da olan Akkuş, 8 ay cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı.

posta

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber