Hangi tip ev daha karlı olur?

Haber Giriş : 09 Ağustos 2005 14:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konut kredisi verme yarışı 2006'da daha da kızışacak. Peki hangi gelir grubuna yönelik yapılacak konutlar, hem satın alanlara hem de üreticilere daha çok gelir sağlayacak?

Konut fiyatları gün geçtikçe artıyor ve temeli daha 3 ay önce atılmış konutu satın alanların, kağıt üzerinde % 20'lere varan kazanç elde ettiği bir dönem yaşanıyor. Peki, hangi gelir grubuna yönelik yapılacak konutlar, hem satın alanlara hem de üretici inşaat şirketlerine daha çok gelir sağlayacak?

Birikmiş konut satan alma talebi, bir yandan satış fiyatlarının artmasını sağlarken, öte yandan popüler hale gelen gayrimenkul ve inşaat sektörüne, ağzı sulanıp giriş yapmayı planlayan, farklı sektör şirketlerini de cezbediyor. 6 ay öncesinde konuya "spekülatif fiyat yükselmesi" diye yaklaşanlar, şimdilerde "fiyatlar haddinden fazla yükseldi, bu iş yakında patlar" sözleri ile korkularını dile getiriyorlar.

Son bir yılda İstanbul'da satan alma talebini azaltacak derecede bir konut stoğu erimesi gerçekleşti mi? Yeni yapılıp satışa sunulan projeler ihtiyacı karşılamaya yetti mi ? Cevabım, kesinlikle hayır. İstanbul'daki açık, gelecek 5 yılda bile kapanacak gibi değil. Bankaların konut kredisi verme yarışı 2006'da daha da kızışacak. Mortgage ile konut satın alma isteği daha da artacak. Büyük şehirlerin tamamında konut hamlesinin daha % 25'lere bile gelmediğimizi düşünüyorum.

180 ay vadeli evler

Peki, hangi gelir grubuna yönelik yapılacak konutlar, hem satın alanlara hem de üretici inşaat şirketlerine daha çok geliri sağlayacak? Son l yıl içinde üretici firmaların hedef kitlesinin yüksek gelir grubu kişiler olduğunu görüyoruz. Bu gelir grubuna yönelik yapılan az katlı apartman konsep-ti ve villa mimarisinde üretilen konutlardaki arz-ta-lep dengesinin, 2006'dan itibaren giderek talepte azalma yönüne kayacağı tahminimi öncelikle paylaşmak isterim. 70 milyonda 3 milyon şanslı azınlığı hedeflemek yerine, gerideki 67 milyon insan için yapılacak konutların 2006 senesinde daha başarılı projeler olacağını düşünüyorum.

Kiptaş ile TOKİ'nin Halkalı ve İkitelli de yapacakları 1118 konutluk projeye 23 bine yakın müracaat yapılmasının altında yatan tek sebep, aslında konut satın almaya en aç olan grubun, dar gelir grubu olduğu gerçeğidir. 3 bin YTL peşin, ayda 200-500 YTL ödeme gücü olan gruba, 180 ay vadeli, kaliteli 75 m2 daire yapabilme becerisi, sadece TOKİ ve Kiptaş'a has olmamalı! Özellikle marka haline gelmiş inşaat şirketlerinin, düşük gelir grubu vatandaşlarımızı hedefleyerek üretecekleri toplu konut projelerinin, hem sosyal sorumluluk hem de kazanç açısından çok daha yüksek hedefleri yakalayacağını düşünüyorum.

Cengiz Aksoylar/Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber