Ücret adaletsizliği 2.5 kat

Haber Giriş : 10 Ağustos 2005 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar ile hükümet 15 Ağustos'ta toplu görüşme masasına oturmaya hazırlanırken, Bayındırlık Bakanlığı'nda çalışan 7/1 dereceli bir memur 630 milyon , aynı derecedeki Türk Telekom'da çalışan bir memur ise 1 milyar 130 milyon lira alıyor.

Memurlar ile hükümet 15 Ağustos'ta toplu görüşme masasına oturmaya hazırlanırken, aynı işi değişik kurumlarda yapan memurların arasındaki maaş farkı dikkat çekiyor. Aynı işi yapan 7/1 derecesi olan memurlar arasında en düşük ücreti Bayındırlık ve İskan Bakanlığı memuru alırken, aynı derecedeki en yüksek maaşı da Türk Telekom'da çalışan memur alıyor. Değişik kurumlarda şef konumunda olan memurlar içinde de en düşük maaşı Ulaştırma Bakanlığı şefleri, en iyi maaşı ise Türk Telekom'da çalışan şefler alıyor. Şube Müdürlerin maaşlarında da büyük bir uçurum var. Dışişleri Bakanlığı'ndaki bir şube müdürü 1 milyar 6 milyon alıyorken, Türk Telekom'da çalışan bir şube müdürü bunun yaklaşık 2,5 katını (2 milyar 426 milyon lira) alıyor.

Ulaştırma Memur-Sen'in memur maaşlarıyla ilgili yaptığı araştırmaya göre, aynı işi yapan 7/1 derecesi olan bir memur Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nda 630 milyon, Milli Eğitim Bakanlığı'nda 638 milyon, Ulaştırma Bakanlığı'nda 642 milyon, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda 644 milyon ve Çevre ve Orman Bakanlığı'nda 645 milyon alırken, aynı işi Türk Telekom'da 1 milyar 104 milyon, DHMİ Genel Müdürlüğü'nde 963 milyon, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda 942 milyon, Sağlık Bakanlığı'nda 939 milyon ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda 909 milyon liraya yapıyor.

En ucuz şeflik Ulaştırma'da

En düşük ücretle çalışan memur şefleri Ulaştırma Bakanlığı'nda bulunuyor. En yüksek maaşla çalışan şefler ise yine Türk Telekom'da bulunuyor. Ulaştırma Bakanlığı'ndaki bir şef 654 milyon, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda 677 milyon, Bayındır ve İskan Bakanlığı'nda 715 milyon, Çevre ve Orman Bakanlığı'nda 721 milyon, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda 722 milyon lira alırken, Türk Telekom'da ki şef aynı iş için 1 milyar 320 milyon, DHMİ Genel Müdürlüğü'nde 1 milyar 192 milyon, PTT Genel Müdürlüğü'nde 1 milyar 93 milyon, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda ile Sağlık Bakanlığı'nda ise 1 milyar 76 milyon lira alıyor.

Değişik kurumlarda çalışan ve aynı işi yapan şube müdürleri arasındaki maaş farklılıkları 2,5 katını buluyor. Dışişleri Bakanlığı'ndaki bir şube müdürü 1 milyar 6 milyon, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda 1 milyar 56 milyon, Ulaştırma Bakanlığı'nda 1 milyar 57 milyon, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda 1 milyar 61 milyon lira alırken, Türk Telekom'daki şube müdürü 2 milyar 426 milyon, Denizcilik Müsteşarlığı'ndaki şube müdürü 2 milyar 253 milyon, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndaki şube müdürü ise 1 milyar 589 milyon lira alıyor

Ücret adaletsizliği giderilecek

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, daha önce yaptığı açıklamada memurlar arasındaki ücret adaletsizliğine son verileceğini belirtmişti. Bu konuda yeni bir tasarı hazırlanacağını ifade eden Şahin, kurumlar arası adaletsizliğe son vereceklerini söylemişti.

BASK boykot çağısı yaptı

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, yetkili sendikaları, 15 Ağustos'ta başlayacak toplu görüşmeleri boykot etmeye çağırırken, "Bu koşullarda hükümetle masaya oturmak memur sendikacılığının köküne kibrit suyu dökülmesine razı olmaktır'' dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber