Memur sayısının son yıllarda azaldı

Haber Giriş : 10 Ağustos 2005 08:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekliye ayrılma ve ölüm nedeniyle boşalan bazı kadrolara yeni atama yapılmaması yüzünden, gizli belge ve bilgilerin taşınması arşivlenmesi gibi işler de özel kuruluşlara veriliyor

KAMU kurum ve kuruluşlarında memur sayısının son yıllarda azalması yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Memurların yaptığı işlerden bir kısmının özel sektöre verilmesinin devletin güvenliğini tehlikeye soktuğunu savunan Büro Memurları Sendikası (Büro Memur-Sen), 'Çoğunlukla temizlik ve güvenlik şirketlerine bağlı olarak çalışan elemanlara evrak kayıtları ve takibi, gizli belgelerin taşınması ve dosyalanarak arşivlenmesi gibi işler de verliyor. Bu, devletin güvenliği açısından tehlikeli bir durum ortaya çıkarıyor' değerlendirmesinde bulundu.

Büro Memur Sen'in yaptığı araştırmaya göre son 6 yıllık dönemde 450 bine yakın memur emekliye ayrıldı. Bu sayı vefat eden memurlarla birlikte 500 bini buldu. Bu süre içinde ataması yapılan memur sayısı ise 290 binde kaldı.

Bazı işyerlerindeki görevlerin, memurlar yetmediği için özel şirketlerin elemanlarınca karşılanmaya başlandığı belirtiliyor. Bu işler arasında önemli dosyaların getirilip-götürülmesi, arşive konulması gibi görevler de bulunuyor. Çoğunlukla temizlik ve güvenlik şirketlerine bağlı olarak çalışan elemanların genel müdür ve müsteşarlık sekreteryalarında bile görev aldığı iddia ediliyor.

Güvenlik soruşturması

Tehlikenin boyutlarına dikkat çeken Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, ülke güvenliğinin tehdit edildiğini savunarak, 'Devlet resmen özel sektöre emanet edildi' dedi. Şirketlerde çalışan elemanlara devlet memurlarının yapmaları gereken işlerin yüklendiğine dikkat çeken Yazgan şöyle konuştu:

'Ne yazık ki bu kişilerin güvenlik soruşturmaları bile yapılmıyor. Oysa, devlette çalışmak üzere alınan bir memur, öncelikle güvenlik soruşturmasına tabi tutulup bu kişilerin devlet açısından güvenli olup olmadıkları araştırılıyor. Şirket çalışanlarının soruşturulmaması devletin güvenliğini de tehdit ediyor. Çoğu zaman farkında olmadan devlet memuru olma hakkına dahi sahip bulunmayan bazı sakıncalı kişiler bile şirketler aracılığıyla üst düzey bürokratların yanlarında çalıştırılabiliyor. Bazı özel stratejik bilgiler hem yurt içi, hem de yurt dışında farklı kişilere sızdırılabiliyor.'

Kurum ve kuruluşlarda meydana gelen yolsuzluk ve hortumlama olaylarında birincil bilgi edinme ayağının bu şirketlerde çalışan bazı elemanlar olabileceğine dikkat çeken Yazgan şöyle konuştu:

'Bu elemanlar, devlet memurları gibi bağlayıcı sorumlulukları olmadığından, bu tür konularda çok sorumsuz hareket edebilmektedirler. İşten atıldıkları taktirde başka bir şirkette rahatça iş bulabilmektedirler. Bunun için bu şirketlerde çalışan bazı elemanların devletin güvenliğini tehdit edici bir oluşum içerisine rahatça girebilmeleri mümkün görünmektedir.'

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber