İnönü Üniversitesinde 44 yolsuzluk tespit edildi

Haber Giriş : 11 Ağustos 2005 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son zamanlarda operasyonlara uğrayan ve mahkemelik olan üniversiteler hakkındaki yolsuzluk suçlamalarının ardı arkası kesilmiyor.

Malatya İnönü Üniversitesi'ni denetleyen Sayıştay, tespit edebildiği yolsuzlukları 150 sayfalık bir raporda topladı. Bir yıllık bir inceleme sonucunda üniversitede; ihaleye fesat karıştırmak, idari usulsüzlük, görevi kötüye kullanma ve devleti maddi zarara uğratma başta olmak üzere 44 ayrı konuda kanuna aykırı işler yapıldığı belirlendi. Suçlamalar özellikle ihaleye fesat karıştırma üzerinde yoğunlaştı. Rapor, Sayıştay Başkanlığı'na ve İnönü Üniversitesi Rektörlüğü'ne verildi. Bir ay içinde yapılacak savunmayı tekrar inceleyecek olan denetçiler ikinci bir rapor daha hazırlayacak.

İhaleye fesat karıştırma
Sayıştay 150 sayfalık raporunda İnönü Üniversitesi Rektörlüğü'nü, ihaleye fesat karıştırma ve görevi kötüye kullanmakla suçladı.

Evrakta tahrifat
2004'e ait evraklarda 222 adet boş numara, 15 tahrifat, 24 çift kayıt tutulduğu belirlendi. Çift kayıtların, ihale kararları ile ilgili olması dikkat çekti.

Tazminat üniversiteden
Yargı kararını uygulamayan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Hilmioğlu'nun ödemesi gereken tazminat, üniversite bütçesinden karşılandı.

Kamu düzenini ilgilendiren konular hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunulacak. YÖK tarafından verilecek soruşturma izni beklenecek. Benzer durumlar karşısında etkisiz kalmakla eleştirilen Yükseköğretim Kurulu'nun, yolsuzluklarla dolu rapor karşısındaki tutumu merak ediliyor. Son yıllarda İnönü Üniversitesi, ideolojik baskılar nedeniyle 100'e yakın öğretim üyesini ayrılmak zorunda bırakmasıyla kamuoyunun gündemine gelmişti. Hükümet aleyhindeki sert açıklamalarıyla tanınan Rektör Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ise Tıp Merkezi Başhekim Sekreteri İnci Kaya'nın rektörlük binasının penceresinden düşmesi olayı ile uzun süre adından söz ettirmişti.

Üç Sayıştay denetçisinin hazırladığı rapora göre; üniversitede inşa edilen 4,3 trilyonluk öğrenci yurdunun yapımına ihaleden önce başlanmış. Sözleşme şartlarından bir kısmı ihaleden sonra yüklenici lehine değiştirilmiş. Temmuz Gıda Turizm Tic. Ltd. Şti.'ne verilen ihalede karar defterinin bulunmadığı belirtiliyor. Şirketin sorumlusu Bülent İlhan'ın üniversiteye söz konusu işi yapmak üzere verdiği dilekçe üzerine şahsın ihaleye Rektör Prof. Dr. Hilmioğlu'nca davet edildiği, küçük bir işletme olan Temmuz Gıda'dan başka bir firmanın çağrılmamasının kuşku verici olduğu ifade ediliyor.

Şirketin 9, 16 ve 20 Mayıs 2004 tarihlerinde yurt inşaatı için sevk irsaliyesi ile 108 metreküp betonu boşalttığının tespit edildiği de raporda yer alıyor. Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'nce 27 Mayıs 2004 tarihli temel kiriş betonu mukavemet raporu düzenlendiğinin altı çizilen raporda, ?Buna göre 25.05.2004 tarihli ihale komisyonu kararı 26.05.2004 tarihli Rektörlük onayı aynı gün yükleniciye tebliğ edilmiş ve 27.05.2005 tarihli yer teslim tutanağı ile işe başlanmış olsa bile 9 bin 836 m2'lik toplam inşaat alanı olan iki blokun kazılarını vasıfları belirtilen küçük yüklenici firmanın aynı gün tamamlaması, kalıpları çakması, demir donatılarını bağlaması ve aynı gün temel betonunun dökülmüş olması hayatın tabii akışına terstir.? ifadelerine yer veriliyor. Yine aynı inşaat için 11 Mayıs tarihinde su tesisat malzemesi sevk edildiği ve 16 Mayıs tarihinde de demir malzemenin üniversiteye gönderildiğinin irsaliyelerden anlaşıldığı vurgulanıyor.

?İhalelerin tamamı usulsüz'

Üniversite alanı içerisinde bulunan ve Temmuz Gıda'ya kiralanan telefon kabinleri ve büfelere ait ihale karar defterinin bulunmadığı, gelen giden evrak defterlerinde silinti, kazıntı ve boş numaralar tespit edildiğinin belirtildiği raporda, işle ilgili olarak toplam bir milyar lira kira bedelinin üniversiteye ödenmediğinin açığa çıktığı yazılı. Söz konusu ihalede satın alma komisyonunun 02.01.2003 tarihli kararının numarasız olduğu, herhangi bir kaydının bulunmadığı ve ileri bir tarihteki rektörlük onayına istinaden kararın verilmiş olmasının açıkça ihaleye fesat karıştırıldığının göstergesi olduğu vurgulanıyor. Aynı durumun Temmuz Gıda'ya kiralanan 10 adet çay, kahve, meşrubat otomatı temini ve işletmesi, Çardak Cafe işletmeciliği, Divan Cafe işletmeciliği, Güzel Sanatlar Kantini İşletmeciliği, internet cafe işletmeciliği, tenis kortları ve Cord Cafe işletmeciliği, Kapalı Spor Salonu Çay Ocağı işletmeciliği için de söz konusu olduğu ileri sürülüyor.

Kovancı İnş. Malz. Tic. Ltd. Şti.'ne ihale edilen alışveriş merkezinin ihalesinde açıklık ilkesinin ihlal edildiği, kira ve vergilerin tahsil edilmediği, kesin teminatın tahsil edilmediği ve şekil şartları itibarı ile hukuki aykırılık bulunduğu da raporda yer alıyor. Kampüs içerisinde bulunan bin 17 metrekarelik alanın kafeterya hizmeti ve kırtasiye satışı için ABC Kitap Kırtasiye sahibi Cumali Gündoğan'a kiraya verildiğine vurgu yapılan raporda, ?Başka istekliler tarafından karşılanması mutat olan muhtelif işler bir eksiltmede toplanamaz.? ilkesine aykırı davranılarak kafeterya işletmeciliği ile kitap kırtasiye satışının aynı ihalede toplandığı, evrak defterinde mükerrer numaraların verildiği ve belirtilen işe ait toplam 28,3 milyar liralık kira bedelinin ilgili hesaba yatırılmadığı iddia ediliyor. Yine bu işe ait 45,3 milyar liralık elektrik, su giderlerinin de tahsil edilmediği kaydediliyor.

07.01.2004 ile 31.12.2004 tarihleri arasındaki gelen evrak kayıt defterinde 222 adet boş numara tespit eden Sayıştay denetçileri, giden evrak defterinde ise 15 kaydın tahrif edildiğini belirledi. Yine giden evrak kayıt defterinde 24 numarada çift kayıt bulundu. Raporda evrak defterleri ile ilgili olarak şu ifadelere yer veriliyor: ?Evrak kayıtlarının gerçeği yansıtmadığı, özellikle çifte kayıt yapılan numaralardaki kayıtların çoğunlukla ihale kararları ile ilgili olduğu ve dolayısıyla yapılan ihalelerde ihaleye fesat karıştırılmış olma ihtimalinin kuvvetle muhtemel olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.?

İhaleleri alan birçok yüklenici firmanın İnönü Üniversitesi Vakfı'na her ay düzenli olarak bağışta bulundukları ve bu bağışların 5072 sayılı kanuna aykırı olduğunun dile getirildiği raporda, yurt inşaatını alan firmanın İnönü Üniversitesi Vakfı'na 2004 yılında 22 milyar 500 milyon lira bağışladığının altı çiziliyor.

Haksız yere ödeme yapılmış

Sosyal Bilimler Enstitüsü Bölümü Araştırma Görevlisi Gül Mor'un hukuka açıkça aykırı ve sonuçları bakımından sakat bir işlemle atama işleminin yapılması nedeniyle toplam 1 milyar 108 milyon 350 bin lira fazla ve yersiz ödemede bulunulduğu da raporda yer alıyor. Üniversitede geçici işçi statüsünde çalıştırılan personele hemşirelik, ebelik ve sağlık memurluğu bölümlerinin müfredatında bulunan derslerin uygulamalarını yürütmek üzere görevlendirilerek ek ders ücreti ödendiği de Sayıştay raporunda yer alıyor.

Tıp Fakültesi ve Tıbbi Biyoloji Genetik Anabilim Dalı başkanı iken görevden alınan Bülbin Sunar Reeder, mahkemeye başvurdu. Malatya İdare Mahkemesi'nce 2002'de verilen iptal kararı üniversite idaresince uygulanmayınca aynı mahkeme idareyi tazminata mahkum etti. Yargılama giderleri, manevi tazminat tutarı ve faizinin tutarı olan 4 milyar 88 milyon 650 bin lira ise üniversite bütçesinden ödendi. Anayasa'nın 129. maddesinin 5. fıkrasına göre ise söz konusu bedeli İnönü Üniversitesi Rektörü Hilmioğlu'nun ödemesi gerektiği ortaya çıktı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber