Düz lise mezunları için meslek kursları geliyor

Haber Giriş : 11 Ağustos 2005 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK'ün ÖSS'ye girişte uyguladığı katsayı adaletsizliği ile kapanma noktasına gelen meslek liselerinin açığını kapatmak için yeni arayışlar başladı. AK Parti Trabzon Milletvekili Asım Aykan, meslek liselerine ilginin azalması sonucu ortaya çıkan kalifiye eleman sorununu çözmek için yeni bir proje hazırladı.

Türkiye'deki milyonlarca kişiye iş kapısı açmayı hedefleyen ?meslek kursları' projesi kapsamında, düz lise mezunları 6 ay ile 1 yıl arasında değişen sürelerle kurs alarak çeşitli alanlarda çalışma imkanına kavuşacak. Böylelikle, ?ne iş olsa yaparım' diyen işsizlerin yerini ?ben şu işi yaparım' diyen kalifiye elemanlar alacak.

Meslek liselerine son yıllarda azalan ilgi, işsizlik sorununun da artmasına neden oluyor. Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) bu liselere yönelik geçtiğimiz günlerde aldığı ?katsayı düşürme' kararı, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından ?meslek liselerinin ölümü' olarak yorumlanmıştı. AK Parti Milletvekili Asım Aykan, hem işsiz gençleri meslek sahibi yapmak, hem de işverenlerin kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak için bir proje hazırlayarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sundu. Buna göre, düz liseliler, mezun olduktan sonra üniversiteye giremedikleri takdirde 6 ay ile 1 yıl arasında süreli ?meslek kursları'na tabi tutulacak. Buradan mezun olacak elemanlar, aldıkları eğitim doğrultusunda çeşitli alanlara yerleştirilecek. İş Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı, Bayındırlık Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, meslek odaları ve Sosyal Yardımlaşma Kurumu'nun ortak çalışması sonucu ortaya konulacak proje kapsamında lise eğitimi sonrasında özel sektörün ihtiyacı doğrultusunda ?meslek kursları' açılacak. Eğitim süresince kursiyerlere yarım sigorta ve düşük ücret öngörülürken, kurs sonrasında da sertifika ve iş garantisi verilecek. Projenin sürdürülmesi için Avrupa Birliği fonları bu alana kaydırılacak.

Projenin mimarı Asım Aykan, gençlerin sokakta ?ne iş olursa yaparım' anlayışıyla iş ararken, özel sektörün gazetelere ?kalifiye eleman' ilanı verdiklerini anlatarak, ?Türkiye'deki mevcut eğitim sisteminde kalifiye eleman yetişmiyor. Bunun en büyük nedeni de meslek lisesi mezunlarının azalması. Lise mezunu insanların kısa süreçte belirli alanda yetiştirilmesinin, işsizliği önemli oranda azaltacağına inanıyorum.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber