Gaziantep, kesintisiz, kaliteli ve ekonomik su kullanan illerin arasında

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İşleri (GASKİ) Genel Müdürü Fahreddin Uslusoy, Gaziantep'in kesintisiz, kaliteli ve ekonomik su kullanan iller arasında yer aldığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2012 16:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

8,5 yıldır kentte su sıkıntısı yaşanmadığını, kentin bundan sonra da su konusunda sıkıntı çekmemesi için gerekli yatırımlar için projeler hazırladıklarını belirten Uslusoy, 4 -5 yıldan bu yana Kartalkaya Barajı dışında ikinci bir içme suyu kaynağı olan Mizmilli'yi devreye soktuklarını ve çok iyi verim aldıklarını vurguladı. Uslusoy, şunları söyledi: ?Tabi o da ciddi bir enerji maliyetiyle geliyor bize. Enerjisiz, Gaziantep'ten daha yüksek bir kottan Gaziantep'e su getirmek için birkaç yıldır devam eden projemiz vardı. Devlet Su İşleri ile yürüttüğümüz, Gölbaşı mevkiinin biraz daha kuzey batısında, Gaziantep'ten yaklaşık 200 metre daha yükseklikteki Düzbağ bölgesinde, şehrimizin içme suyu temini için bir baraj yapılıp, isale hattı ile birlikte bu suyun getirilmesi ile ilgili bir projemiz var. Bu projenin büyük bir maliyeti var. Takriben 400-500 milyon dolar. Şu anda Devlet Su İşleri bu projenin fizibilitelerini yapıyor. Bu fizibiliteler neticesinde projesine başlayacağız. Dolayısıyla bu proje gerçekleştiğinde Gaziantep, çoğu şehirde olduğu gibi enerjisiz ve şu anki nüfusunun üç katına yetecek miktarda suyu temin etmiş olacak. Bu Gaziantep'in gelecekte kurtuluşu olacak. Bütün bu projeler sıfır enerji maliyetiyle halkımıza su temini sağlayacağı gibi vatandaşlarımızın uzun süre faturalarında da ciddi yükselişler yaşanmamasını da sağlayacak.?

SU MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK

Su konusunda maliyetlerin her geçen gün arttığına dikkat çeken Uslusoy, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Su fiyatlarında bir ayarlama planladık. Maliyetlerimiz çok yükseldi. Bu maliyetlerin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Ben burada Sayın Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Popülist bir politika uygulayıp da ?ben suyu ucuza satıyorum' diyebilirdi. Oysa sağ olsun belediye başkanımız hiç böyle bir ifade kullanmadı; çünkü maliyeti karşılayamazsanız suyu bir süre sonra çok daha pahalıya satmak zorunda kalabilirsiniz.?

Su fiyatları açısından Gaziantep'in 16 büyükşehir içerisinde orta sıralarda bulunduğunu hatırlatan Uslusoy, ?Suyun maliyeti açısından satış fiyatını mukayese ettiğiniz zaman inanın biz suyu ucuz satıyoruz. Çünkü hemen yanımızdaki Adana veya bir Kahramanmaraş, suyun maliyetine bir enerji bedeli ödemiyor. Dağların eteklerindeki barajlardan suyu cazibeyle yani sıfır enerji maliyetiyle temin ediyor. Ama biz suyu 54 kilometre mesafeden şehre getirirken, yıllık 40 milyon TL üzerinde elektrik parası ödüyoruz. Su fiyatları merkezdeki konutlar için 2.60, Oğuzeli ve beldelerde 60-70 kuruş civarında. Mahalle olan köylerde ise 30 kuruş.? bilgisini verdi.

2004 yılındaki fiyatlara çok yakın bir seviyede suyu vatandaşa sattıklarını kaydeden Uslusoy, ?8,5 yıl önceki su fiyatlarını düşünürseniz nerdeyse su fiyatlarına hiç artış yapmadık. Hatta 2005'ten sonra su fiyatlarında iki defa da indirim yaptık. Ancak dünyada enerji giderlerinde yaşanan artışlar her alanda olduğu gibi yerel yönetimlerin halka sunduğu hizmetlerin sağlanmasındaki maliyetlere de yansımaktadır. Biz de GASKİ olarak önümüzdeki zaman dilimi içerisinde haklımıza kesintisiz, sağlıklı ve ekonomik su teminini sürdürebilmek için bu maliyetleri en makul şekilde paylaştırmak durumundayız. Bu nedenle önümüzdeki günlerde maliyetlerimizi yeniden masaya yatırıp değerlendireceğiz.? açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber