Muğla'da portatif kanal sulama sistemi geliştirildi

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde, yeni portatif kanal sulaması sistemi geliştirildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ağustos 2012 09:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ortaca Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Ayrancı'nın yürütücülüğünü yaptığı "Portatif Kanal Sulaması: Yeni Bir Sulama Yönteminin Geliştirilmesi ve Uygulanması" başlıklı proje tamamlandı.

Yrd. Doç. Dr. Ayrancı, bilimsel araştırma projeleri kapsamındaki projeyle ilgili açıklamasında şunları kaydetti: "Eğimsiz koşullarda, sıraya ekilen veya dikilen bitkilerde ve özellikle seralarda kullanıma uygundur. Taşınır kanallar plastik ya da galvanizli sac malzemeden, dikdörtgen veya kare kesitli ve bitki sıra uzunluğuna eşittir. Tabanında 1 ile 2 mm. çapında, toprak ve bitki özelliklerine göre değişebilen aralık mesafelerinde delikler bulunmaktadır. Seralarda iki bitki sırası arasına yerleştirilen bu taşınır kanallar, eğimsiz şekilde olmalıdır. Bu sayede bitkilere eşit su verilmesi mümkün olur. Bitkinin gelişme durumuna göre hesaplanan su miktarı, günlük veya birkaç günlük olarak taşınır kanallara doldurulur ve tabanındaki deliklerden yavaş yavaş toprağa verilir. Bu yöntem enerji ihtiyacının olmayışı, yüksek su uygulama randımanı, işçilik giderlerinde azalma, fertigasyon, yani sulamayla gübre verilmesi uygulamasının yapılabilmesi gibi avantajlara sahiptir."

Yeni yöntemin, galvanizli sacdan imal edilen kanallarla Ortaca Meslek Yüksekokulu seralarında domates bitkisi üzerinde denendiğini belirten Ayrancı, "Bu yöntemle iki dönemlik sonuç analizlerine göre damlama sulama yöntemine oranla yüzde 4 ile 8 verim artışı sağlanmıştır." dedi. Yaşar Ayrancı, yöntemin yaygınlaşmasının önündeki en büyük engelinse taşınır kanallar fabrikasyon imal edilmediği takdirde uygun fiyata mal edilmesinin zorluğu olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber