Alevi dedesi: Alevileri sokağa dökmeye çalışanlar amacına ulaşamayacak

Eskişehir Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı İrfan Çetinkaya, bir süreden beri Aleviler'in bilinçli şekilde tahrik edildiğini ve sokağa dökme amacı güdüldüğünü söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ağustos 2012 15:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çetinkaya, "Aleviler'e yönelik provokatif bu söylemler başarıya ulaşmayacak. Aleviler tahriklere asla kapılmayacaktır." dedi.

BAŞBAKANIN 'UCUBE' SÖZÜ BİZİ ÇOK İNCİTTİ

Çetinkaya, yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir televizyon programında Karacaahmet Cemevi ile ilgili ?ucube? kelimesini kullanmasının kendilerini üzdüğünü kaydetti. Bu ifadelerin her konuşmasında birlik ve beraberlikten söz eden Başbakana yakıştıramadıklarını, bu sözlerin kendilerini ve tüm Alevi camiasını derinden incittiğini vurgulayan Çetinkaya, şöyle konuştu: " Ülkemiz terör gerginliğini yaşıyor ve şehitlerimiz var. Şemdinli'de sıkıntılar mevcut. Suriye sınırında hareketlilik sürüyor. Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde; Sayın Başbakan, Aleviler ile ilgili talihsiz bir açıklama yapıp, ülkedeki huzursuzluğu bir kademe daha arttırdı. Bu durumun hükümeti sıkan gündemi biraz değiştirmek için kasıtlı mı ya da sorulan soru üzerine mi geliştiğini bilmiyoruz. İşin bu yanını da tartışmak istemiyoruz. Başbakan'ın kullandığı kelimeyi ve üslubu onaylamıyoruz. Bu talihsiz açıklama bizler için büyük bir üzüntü kaynağı oldu."

ALEVİLİK DİN DEĞİLDİR, KURAN'a PEYGAMBER VE EHLİBEYTE İNANIR

Başbakan'ın "Alevilik bir dindir diyorlarsa, çıksın bunu müşterek olarak açıklasınlar." cümlesi üzerine bir açıklama yapmak gereği duyduklarını dikkat çeken Çetinkaya, şunları söyledi, " Başbakanım Alevilik bir din değildir, İslam'ın özüdür. Aleviler Allah'a, Kuran'a, Peygambere ve Ehlibeyte inanır. Başbakanım, biz Ali'yi sadece sevmekle kalmıyoruz aynı zamanda Hazreti Ali gibi olmaya çalışıyoruz. Hazreti Ali'yi çiçeksever gibi sevmek değil bizimki. Hazreti Ali'nin temsil ettiği insani değerleri, kul hakkını, adaleti, imanı, başkalarına saygıyı, dinen kardeş olmayanları yaradılıştan kardeş saymayı ve daha birçok değeri seviyoruz biz. Bunu bazılarına nasıl anlatabileceğimizi bilmiyoruz ama yaşıyoruz bu sevgiyi. Aleviliği ve Cemevlerini ancak yaşayan ve Hazreti Ali'nin yolundan giden bilir."

ALEVİLER PROVOKASYONLARA GELMEYECEK

Bir süreden beri Aleviler'in bilinçli şekilde tahrik edildiğini ve onları sokağa dökme amacı güdüldüğünü üzülerek izlediklerini dile getiren Çetinkaya, " Aleviler provokasyonlara ve tahriklere karşı dirençlidir. Aleviler'e yönelik provokatif bu söylemler başarıya ulaşmayacak ve Aleviler tahriklere asla kapılmayacaktır. Biz Eskişehir Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Derneği ve Köyleri Yaşatma Dernekleri olarak 21 yıldan beri insanlar arasında kardeşlik, birlik, beraberlik, dostluk ve barış içinde yaşamaları için büyük mücadeleler verdik. Bunun içinde çalışmalarımız sürecek. Ama kimsenin böyle açıklamalar yapmaması gerekir. " diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber