SAMGİAD Başkanı Özden: Teşvikler bize balık tutmayı öğretecek

Samsun Genç İşadamları Derneği (SAMGİAD) Başkanı Levent Özden, hükümetin son açıkladığı teşvik paketini olumlu bulduğunu açıkladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ağustos 2012 16:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Teşvik sağlanan sektörlerin kendilerini yatırıma ve ortak hareket etmeye hazırlaması gerektiğine dikkat çeken Özden, "Bu teşvik avantajlarını profesyonel yönetim, kurumsallaşma-reklam-tanıtım ve pazarlama gibi yapısal sorunlarına harcarlarsa, o zaman teşvik edilmeleri daha anlamlı olacak. Böylece teşvikler bize balık yemeyi değil, balık tutmayı öğretecek." dedi.

Bloomberg TV'de Samsun ekonomisi, kentteki yatırım fırsatları ve iş dünyasının siyasi iktidardan beklentilerini anlatan SAMGİAD Başkanı Levent Özden, Samsun'un gelişmekte olan sektörleriyle dev yatırımları çekebileceğini kaydetti. Samsun ihracatının 2011 yılının ilk altı ayına oranla Türkiye ortalamasının üzerinde arttığını, marka-patent ve tescil başvurularında da Türkiye ortalamasının üstünde olduğuna dikkat çeken Levent Özden, "Samsun, var olan olağanüstü lojistik özellikleri olan kara-deniz-hava ve demiryolu taşımacılık imkanlarını, tarımsal üretim ve sanayi potansiyelini doğru hayata geçirecek dev lojistik ve tarımsal sanayi yatırımlarına aç bir şehirdir. 2012 yılının ikinci yarısında 3 alışveriş merkezine ev sahipliği yapacağız. Özellikle turizm ve hizmet sektöründe çok daha büyük yatırımlara açığız." değerlendirmesinde bulundu.

YATIRIM AÇIĞI BULUNAN SEKTÖRLER

Tarımsal sanayi, lojistik ve hizmet sektörü dışında mobilya, tekstil-konfeksiyon ve banyo-mutfak ekipmanları sektörlerinde farkında olunmayan dev bir potansiyelin hala hayata geçirilemediğini, bu sektörlerin ortak hareket etmemesi sebebiyle çok büyük yatırım açığı bulunduğunu bildiren SAMGİAD Başkanı Levent Özden, hükümetin potansiyel sektörleri ve bölgeleri planlanmış başlıklarda desteklemesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

İlk teşvik sistemi ve paketinin ihtiyaçları karşılayamayıp zaman kaybına neden olduğunu söyleyen Özden, "Hükümetin potansiyel sektörleri ve bölgeleri planlanmış başlıklarda desteklemesi çok önemli. KOBİ'lerin de finansmanın en büyük sıkıntı olduğu Türkiye gibi bir ülkede teşvikler ve destekler kesinlikle çok gerekli ve önemli. Ancak biz SAMGİAD olarak, teşvik politikalarına ve felsefesine şöyle bakıyoruz: Teşvik ve desteklerin kobilerimize katkısı dışında, balık yemeyi öğretmekten çok balık tutmayı öğretecek cinsten olmalı. Kobilerin yapısal sorunlarına destek olacak şekilde revize edilmelidir." şeklinde konuştu.

Türkiye Kobilerinin ve ekonomisinin iki önemli sorunu bulunduğunu bildiren Özden, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biri kobilerin kurumsallaşma-profesyonel yönetim-reklam-tanıtım ve pazarlama konularında yapısal zaafları ve vizyon eksiklikleri, ikincisi de sektörel işbirliği ve dayanışma eksikliğidir. Yani herkes birbirini düşmanmış gibi rakip görüyor. Sektörel dayanışma olmadan sektörün büyümesi ve o firmaların iş hacminin genişlemesi mümkün değil. İş dünyamıza işte bunu anlatmalıyız. Devlet de kurumsal yapılanmaya ve sektörel işbirliği yapanlara daha fazla ve özel destekler sunmayı planlamalı. İşte o zaman ekonominin kendi dinamikleriyle büyümesi mümkün olabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber