86 bin 328 öğretmen açığı bulunmasına karşın, Türki Cumhuriyetleri'ndeki üniversiteleri bitiren ve denkliği YÖK tarafından da tanınan öğretmen adayları, Türkiye'de öğretmenlik yapamıyor.

Haber Giriş : 30 Eylül 2003 09:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
86 bin 328 öğretmen açığı bulunmasına karşın, Türki Cumhuriyetleri'ndeki üniversiteleri bitiren ve denkliği YÖK tarafından da tanınan öğretmen adayları, Türkiye'de öğretmenlik yapamıyor.

1998-1999 eğitim ve öğretim yılında Kazakistan'daki E. Buketov Karaganda Devlet Üniversitesi'nin yabancı diller bölümünü bitiren Mehmet Akif Paksoy da Türkiye'de öğretmenlik yapamayanlardan biri.
Paksoy, "İngilizce" ve "Rusca" öğretmenliği "üstün başarıyla bitirip Türkiye'ye döndü. YÖK'e başvuran Paksoy'a "Diploma denklik belgesi" verildi. Ancak belgenin altına "öğretmenlik atamalarında geçersizdir" notu düşüldü.

GARİP UYGULAMA!
Mehmet Akif Paksoy, YÖK tarafından "denkliği" onaylanmasına karşın, neden "öğretmenlik" hakkının elinden alındığını bir türlü anlamadı. Çünkü; YÖK, kendisinden iki dönem önce mezun olanlara da "denklik belgesi" verdi. Bu belgeyle de, birçok kişinin Milli Eğitim Bakanlığı'nca "İngilizce öğretmeni" olarak ataması yapıldı. 1998'e kadar, sözkonusu okuldan mezun olanlar öğretmenlik yaparken, Mehmet Akif Paksoy gibi 1999 ve sonrasında mezun olanlar, YÖK'ün "denklik belgesi"ne "Öğretmenlik atamalarında geçersizdir" notu düşmesi sonucu, bu hakkı elde edemedi.

4 DİL BİLİYOR AMA!...
İngilizce, Almanca, Rusca ve Kazakça'yı çok iyi bilen Mehmet Akif Paksoy, "öğretmenlik hakkı" elde edebilmek için çalmadığı kapı bırakmadı. Dönemin YÖK Başkanı olan Prof. Dr. Mehmet Sağlam'la görüştü. Paksoy, YÖK Başkanı Prof. Sağlam'ın "Biz daha önce denklik belgesi veriyorduk. Bu belgeyle de isteyen öğretmen olarak başvuruyor, ataması da yapılıyordu. Ancak, Anasol Hükümeti tarafından YÖK'e atanan şahıslar, ferdi kararlar çıkmasında etken oldular." dediğini belirtiyor.

"HATA MI ETTİK!.."
Türkiye'de 16 bin 496 "İngilizce öğretmeni"ne ihtiyaç duyulmasına rağmen neden "öğretmenlik hakkı" verilmediğini bir türlü anlamadığını belirten Mehmet Akif Paksoy "YÖK'e güvendim, denkliğini kabul ediyor diye gidip yurtdışında üniversite bitirdim. 4 yabancı dil biliyorum. Ama Türkiye'de öğretmenlik yapamıyorum. " diye isyan ediyor.
Halen Antalya'da tezgahtarlık yapan Mehmet Akif Paksoy "Bu tür sorunlar nedeniyle binlerce genç insan, üniversiteyi bitirdikten sonra Türkiye'ye dönmüyor. Biz ülkemize döndük diye hata mı ettik? Okullarda öğrencilerin dersleri boş geçerken, Beden Öğretmeni veya Resim Öğretmeni İngilizce dersi verirken, bizim gibi İngilizce öğretmenleri, iş bulamadığı için tezgahtarlık yapmak zorunda kalıyor" diye yakınıyor.

ÖĞRETMEN AÇIĞI!
Türkiye'de 2003-2004 öğretim yılında, öğretim kurumlarının branş öğretmeni açığı 86 bin 328'e ulaştı. Bu açıklar arasında 16 bin 496 ile İngilizce öğretenliği birinci sırada bulunuyor. İngilizce öğretmeni açığını 9 bin 215'le sınıf öğretmenliği, 8 bin 443 ile iş ve teknik eğitim öğretmenliği, 8 bin 376 ile rehber öğretmenliği, 6 bin 186 ile de okul öncesi çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliği izliyor.

D.B.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber