Yargıtay, ?dağ başında akredite uygulanan muhabire' tazminatı bozdu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ağustos 2012 16:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yargıtay, Albay Mazlum Koçoğlu'nun akreditasyon uygulayarak dağ başında bıraktığı Cihan Haber Ajansı Muhabiri Lütfi Akyurt aleyhine verilen tazminat kararını bozdu. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin, Gazeteci Lütfi Aykurt'un haber7.com internet sitesine verdiği röportajdan dolayı Albay Koçoğlu'nun yerel mahkemede kazandığı 3 bin TL'lik tazminat davasını bozan kararında, ?Haberde kişilik haklarına saldırı yoktur. Yerel mahkemece davanın tümden reddedilmesi gerekirken davalının manevi tazminata mahkum edilmesi usul ve yasaya uygun değildir.? denildi.

Albay Mazlum Koçoğlu'nun, 2009 yılında BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının hayatını kaybettiği Keş Dağı'na haber yapmak için giden Gazeteci Lütfi Aykurt'u ?Cihan Haber Ajansı'nda çalıştığı gerekçesiyle askeri helikoptere almaması kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Başka bir ajans muhabirinin olay yerine gidiş gelişi askeri helikopterle yapılırken, ağır kış şartlarında Lütfü Aykurt'a dağ başında ayrımcılık yapılması haftalarca konuşulmuş; zamanın Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da yaptığı bir basın toplantısında konuyla ilgili açıklamalar yapmıştı.

Yaşadığı bu ayrımcılığı kendisiyle yapılan röportajda anlatan Lütfi Aykurt ve bunu yayınlayan haber7.com isimli internet sitesi aleyhine 7 Ocak 2010'da Mazlum Koçoğlu tarafından 10 bin liralık manevi tazminat davası açılmıştı. Davayı kısmen kabul eden Ankara 11. Asliye Hukuk Mahkemesi, 3 Şubat 2011 tarihli kararıyla Lütfi Akyurt ve haber7.com sitesini 3 bin lira tazminata mahkum etmişti.

Davalı avukatlarının itirazı üzerine Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin tazminat kararını bozdu. Kararda, ?Tanık ifadeleri ve jandarma olay yeri inceleme tutanakları bir bütün olarak incelendiğinde; BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği yerde görüntü almak için bulunan davalının dağdan inişi sırasında askeri helikoptere alınmadığı anlaşılmaktadır. Davalı, röportajında; Cihan Haber Ajansı muhabiri olduğu için helikoptere alınmadığını, davacı da, teknik sebeplerle davalının helikoptere alınmadığını söylemiştir. Şu durumda dava konusu röportajın görünür gerçeğe uygun olduğu, diğer yazılanların ayrıntı niteliğinde olduğu, yazının bu hali ile kişilik haklarına saldırı oluşturmadığından talebin tümden reddi gerekirken davanın kısmen kabulü doğru değildir.. Davalının manevi tazminat ile sorumlu tutulması usul ve yasaya uygun düşmediğinden, kararın davalılar yararına bozulmasına oy birliğiyle kabul edildi.? denildi.

Mazlum Koçoğlu, ?Cihan muhabirini dağ başında ölüme terk eden komutan Albay Mazlum Koçoğlu'ymuş' başlıklı haber üzerine Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne Zaman Gazetesi aleyhine de tazminat davası açmış; ancak mahkeme talebi haksız bularak davayı reddetmişti.

AYKURT: ZORLU BİR DÖNEM GERİDE KALDI

Yargıtay kararını değerlendiren Gazeteci Lütfi Aykurt, adaletin yerini bulduğunu söyledi. Aykurt, "Zorlu bir dönemden geçtim. Hem ben hem de ailem bu dönemde epey yıprandı. Normalde davayı benim açmam gerekiyordu; ancak Türk Silahlı Kuvvetlerini yıpratmamak için dava açmadık. Karar bir nebze olsun yaşadıklarımı hafifletti." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber