Hızlı tren 3 yıl gecikecek

Haber Giriş : 15 Ağustos 2005 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye 50 yıllık hızlı tren hayaline gecikerek kavuşacak. Bu yılın sonunda hayata geçeceği açıklanan proje, en erken 3 yıl sonra tamamlanabilecek. Temeli 8 Haziran 2003'te atılan Ankara- İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin Ankara-Eskişehir arasını kapsayan birinci etap çalışmaları devam ediyor. Eskişehir-İstanbul arasını kapsayan ikinci etabın yapımına ise bir türlü başlanamadı.

Birinci etapta yedi ay rötar

Projenin 5 Aralık 2005 tarihinde hayata geçirileceği açıklanmıştı. Ulaştırma Bakanlığı, birinci etap çalışmalarının bu tarihe kadar tamamlayıp, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a verilen sözü tutmak için yoğun çaba sarfetti. Ancak birinci etabın da bu tarihe kadar yetişmesinin mümkün olmadığı bildirildi. Projenin en erken 2006 yılı Mayıs ayı olduğu ancak bunun da uzayabileceği öğrenildi.

Hazine onayı korkutuyor

Projenin ikinci etabı için teklifler Mayıs ayında alınacaktı. Yüksel İnşaatın önyeterlilik alamaması üzerine Kamu İhale Kurumu'na yaptığı itiraz kabul edildi ve ihale 52 gün ertelendi. 8 Ağustos'ta gerçekleştirilen ihalede toplam 8 konsorsiyumdan teklif geldi. Teklifler ihale komisyonu tarafından incelenmeye alırken, kaynağı kredilerden sağlanacak projenin ikinci etabı için Hazine onayı gerekiyor. Birinci etabın Hazine Müsteşarlığı'ndan onayının 36 ay sürmesi, TCDD yönetimini endişelendiriyor. Hızlı Tren Projesi'nin bir parçası olan Sakarya'da yapılacak Hızlı Tren Fabrikası'nın Hazine onayı süreci de 7 ay sürmüştü.

Projenin gecikmesinin en önemli nedenlerinden biri de projede yapılan değişiklikler oldu. Projede, eski hattın uygun olmaması nedeniyle tamamen iki yeni hat yapılmasına karar verildi. Buna göre, Ankara- İstanbul arasına sadece hızlı trenlerin gideceği yeni iki hat yapılacak. Yeni hatları saatte 250 kilometreye kadar hız yapan trenler kullanacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber