Kamuda ek ödenek alan memur sayısı 400 bin

Haber Giriş : 15 Ağustos 2005 08:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sendikalar memurlara 300 YTL'lik zam isteyecek

Yaklaşık 2,5 milyon memurun merakla beklediği toplu görüşmeler bu hafta başlıyor. Hükümet kanadı, aynı işi yapan memurlar arasındaki ücret adaletsizliğini seyyanen zam yoluyla giderme teklifinde bulunacak.

Sendikalar ise en düşük memur maaşının 880 Yeni Türk Lirası'na çıkarılmasını ve tüm maaşlara net 300 YTL zam yapmasını isteyecek.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, diğer kamu kurumlarındaki emsallerine göre düşük maaş alan memurlara yüksek zam yapmayı düşündüklerini açıklamıştı. Toplu görüşmelerde hükümet kanadının ek ödenek almayan düşük maaşlı memurlara seyyanen (bir defaya mahsus) iyileştirme önermesi bekleniyor. Tüm memurlar için de enflasyon hedefini aşmayacak teklifte bulunulacağı tahmin ediliyor. Kamudaki maaş dengesizliğinin giderilebilmesi için yapılacak iyileştirmenin 2 milyar yeni liraya mâl olacağı hesaplanıyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise henüz böyle bir çalışma olmadığını açıklamıştı. Aynı unvan ve derecede olan; ancak farklı kurumlarda görev yapan kamu görevlilerinin maaşları arasındaki fark 2,5 kata kadar çıkıyor. Örneğin Dışişleri Bakanlığı'ndaki bir şube müdürü bin yeni lira alırken, Türk Telekom'da çalışan şube müdürü 2 bin 426 YTL alıyor. 7/1 derecesi olan bir memur Bayındırlık Bakanlığı'nda 630, Sağlık Bakanlığı'nda 939 yeni lira alıyor. Kamuda ek ödenek alan memur sayısı 400 bin. Hükümetin düşük maaşlılara yapmayı planladığı iyileştirmeden faydalanacak kamu çalışanı sayısı ise 1 milyon civarında. Yetkili 11 sendika ve 3 konfederasyon hükümetin karşısına ortak taleplerle çıkacak. Türkiye Kamu-Sen, Memur-Sen ve KESK yöneticileri, ilk olarak grevli-toplu sözleşmeli sendikal hakların bir an önce tanınmasını isteyecek. Sendikalar, en düşük maaşın da 880-950 yeni liraya çıkarılmasını şart koşacak. Tüm maaşlara da 300 YTL'lik artış talep edilecek. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Mehmet Ali Şahin'in dile getirdiği düşük maaşlara iyileştirme önerisini olumlu karşıladıklarını bildirdi. Akyıldız, bu yılki toplu görüşme masasına umutlu oturacaklarını kaydetti. KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul da ülkenin ekonomik performansından kamu çalışanlarının hak ettiği payı alması gerektiğini ifade etti. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ise geçen yılki görüşmelerde taahhüt edilen 50 maddelik uzlaşma metninde belirtilen hususların hayata geçirilmesini gündeme getireceklerini anlattı.

Toplu görüşmelerin 15 gün içinde sonuçlandırılması gerekiyor. 30 Ağustos'a kadar anlaşma sağlanmaması halinde konu taraflardan birinin isteğiyle Uzlaştırma Kurulu'na götürülecek. Ancak son sözü Bakanlar Kurulu söyleyecek. Sendikalar, toplu görüşmelerde hedeflenen sonucun alınamaması halinde ülke genelinde büyük eylemler düzenleneceğini açıkladı.

BAZI MEMUR MAAŞLARI (YTL)

Görevi: Maaşı

İmam 4/1: 585

Öğretmen 7/1: 680

Polis 4/1: 846

Hemşire 7/1: 760

Arkeolog 7/1: 814

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber