MEKADİM'ın iftarına katılan din adamlarından birlik beraberlik vurgusu

Mersin Kültürlerarası Diyalog ve Düşünce Merkezi Derneği (MEKADİM) tarafından düzenlenen iftar yemeğine katılan din adamları birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2012 09:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu tür etkinliklerin önemli olduğuna dikkat çeken din adamları, ülkenin birlik ve beraberliği için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirtti. Latin İtalyan Katolik Kilisesi papazlarından Peder Powel'in Avrupa'daki insanların kendilerinin Müslüman ülkesinde kardeşçe nasıl yaşadıklarını görünce şaşırdığını ve bu kardeşliğin onlar için bir ders olduğunu kaydetti.

MEKADİM, din adamları, Alevi Dedesi ve kentin önde gelen kanaat önderlerini düzenlediği iftar yemeğinde bir araya getirdi. Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği'nde gerçekleştirilen programda Hıristiyan din adamları ile Alevi Dedesi ve kanaat önderleri Mersin Müftüsü Ali Melek ile aynı masada yer aldı. Açılan oruç sonrası Müftü Melek'in okuduğu duaya hep birlikte amin denildi. İftarda Devlet Türk Tasavvuf Musikisi Korosu ise sevilen ilahileri seslendirdi.

MEKADİM Başkanı Sebahattin Batmaz yaptığı konuşmada, derneklerinin bu sene Şubat ayında kurulduğunu ardından 15 gün içinde ?Birlikte ve Beraber Yaşama Sanatı? adında bir konferans düzenlediklerini ifade etti. ?O gece yaşadıkları kardeşlik duygularını pekiştirmek adına bu gün aşımızı ekmeğimizi yemeğimizi aşımızı tuzumuzu paylaşarak derinleştirmek istedik? diyen Batmaz, ?Sizlerde bizlerin bu davetine icabet ettiniz katıldınız hepinize teşekkür ediyorum.? şeklinde konuştu.

Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Derneği İnanç Kurulu Başkanı Ali Haydar Erzincanlı ise

Ülkenin içine bulunduğu duruma dikkat çekti. Sınırların hemen yanında olumsuz neticeler zuhur ettiğini anlatan Erzincanlı, ?Bu anlamda bu ülkede bu coğrafyada bulunan tüm toplumların hangi inançtan, hangi kültürden olursa olsun kardeşlik bağını pekiştirerek birlik beraberlik içerisinde omuz omuza yan yana can cana kardeşçe yaşamasını temenni ediyorum.? diye konuştu.

İnsan olarak bir birimize değer vererek bir birimizi kabul etmek zorunda olduğumuzu ifade eden Erzincan, şöyle devam etti: ?Düşüncelerimiz ve inançlarımız ne olursa olsun bunu bir zenginlik olarak görüp anlayış içinde sevgi anlayışı içinde kabul etmek durumundayız. Ülkemizin geleceği birlik ve beraberlikle ile oluşur. Bu birlik beraberlik kardeşliği pekiştiremediğimiz sürece ülkemizde çok sıkıntı ve zorluklarla karşı karşıya geliriz.?

Ortodoks Kilisesi Ruhani Reisi Coşkun Teymur ise sevgi barış ve kardeşliğin semavi dinlerin ortak mesajları olduğunu söyledi. Dini önderlerin bu hasletleri yaşamlarında gerçeğe dönüştürülmesine emek verdikleri miktarda inançlarına hizmet etmiş olduklarını anlatan Teymur, ?Bizler Mersin'de yaşayan Hıristiyanlar olarak güzel Mersinimizde uzun yıllardır çeşitli farklı düşünce kültür ve inançlarla birlikte huzur içinde yaşamaktayız. Bundan son derece mutluyuz. Bunun devam ettirilmesinden yanayız. Bizler ülkemizin bütünlüğü birliği ve beraberliği için elimizden gelen her türlü gayreti her türlü platformda bütün kardeşlerimizle birlikte katkı vermeye niyetliyiz. Bunu istiyoruz.? ifadelerini kullandı.

Latin İtalyan Katolik Kilisesi papazlarından Peder Powel ise konuşmasına ?Sizler birlik ve beraberlik için çok çalışıyorsunuz? diyerek başladı. Böyle bir organizasyon yapmak, o kadar insanı davet etmenin büyük çaba gerektirdiğini ifade eden Powel ?Bunun için çok teşekkür ediyorum.? dedi. Bu tür etkinliklerin kendisi için büyük bir ders olduğunun altını çizen Powel şöyle devam etti: ?Çünkü ben ara sıra Avrupa'ya gidip Türkiye'deki tecrübeyi paylaşıyorum. Avrupa'da insanların (Müslüman ülkesinde Hıristiyan nasıl yaşar) sorusu ile karşılaşıyorum. Onlar çok şaşırıyorlar. Sizler Müslümanlar ile o kadar saygı sevgi içinde yaşıyorsunuz ki bu Avrupalılar için büyük bir derstir. Bu yüzden hepinize çok teşekkür ediyorum. Böyle bir organizasyon bizim için büyük bir mutluluk.?

Mersin Müftüsü Ali Melek ise din adamları ile birlikte bulunmaktan çok mutluluk ve onur duyduğunu söyledi. Konuşmasını değerli Peder biz burada ?rengiz' dedi evet siz renksiniz sevdiğimiz renklerdensiniz? diye sürdüren Melek şunları söyledi: ?Ayeti Celile'de ifade edildiği gibi ?Sizi bir dişi ve erkekten yani Adem ile Havva'dan yarattık. Hepimizin annesi Hazreti Havva hepimizin babası ise Hazreti Adem'dir. Bunun için bizim farklılıklarımız birbirimizle tanışmamız, halleşmemiz içindir yoksa farklılıklarımız bizi hasım haline getirmek için değildir. Yüce rabbimiz çünkü bu şekilde beyan ediyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber