Bakan Şahin, memurları kız istemeye gelen erkek tarafına benzetti

Haber Giriş : 17 Ağustos 2005 07:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşık 2.5 milyon memuru ilgilendiren toplu görüşmelerin ikinci gününde, tarafların pazartesi günü yeniden bir araya gelmesine karar verildi. 'Koltuk kavgası'nın tatlıya bağlandığı toplantıda bu kez 'algılama tartışması' çıktı.

Koltuk kriziyle başlayan ve yaklaşık 2.5 milyon memuru ilgilendiren toplu görüşmelerin birinci turu tamamlandı. İlk günkü görüşmelerde Başbakan yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in salonu terk etmesine yol açan "koltuk kavgası" ise yerini özür dilemeye bıraktı.

Gergin bir havada başlayan toplu görüşmeler sırasında ilginç esprilerin de yaşandığı öğrenildi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in, Kamu İşveren Kurulu tarafını kız sahibi, memur sendikaları konfederasyonlarını ise kız istemeye gelen "erkek tarafı" olarak nitelendirerek, "Böyle gümbür gümbür gelerek kız istenmez" dediği belirtildi.

Hükümet süre istedi

Toplu görüşmelerde memurlar istedikleri maaşları açıklarken, hükümet kanadı Pazartesi gününe kadar süre istedi. Alınan bilgiye göre, en düşük memur maaşları konusunda KESK 960 milyon, Memur-Sen 950 milyon, Türkiye Kamu-Sen ise 886 milyon bin lira talep etti.

Önceki gün yapılan ilk toplu görüşmeler gergin bir havada başlamıştı. Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in yanında Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in oturmasına itiraz etmiş, bu durumun yönetmenliklere ters olduğunu savunmuştu. Tartışmaların büyümesi üzerine Şahin toplantıyı terk etmişti.

Akyıldız özür diledi

Dinçer'in katılmadığı dünkü toplantıdan edinilen bilgiye göre; Başbakan yardımcısı Şahin ve bürokratlardan gelen itiraz üzerine Bircan Akyıldız'ın, Dinçer'den özür dilediği öğrenildi. Görüşmede Akyıldız'ın önceki günkü görüşmelerde Şahin'in kendisi için sarf ettiği 'şahsi ikbali için memurları kullanıyor' ifadesini geri almasını istediği öğrenildi. Şahin'in ise, bu sözlerini geri almayacağını, sözlerinin arkasında olduğunu ve böyle düşündüğünü söylediği öğrenildi.

Algılama tartışması

Toplantı sırasında Bircan Akyıldız ile DİE Genel Müdürü Ömer Demir arasında da tartışma çıktı. Demir'in, toplantıda Akyıldız'ın Dinçer'e haksızlık ettiğini dile getirdiği öğrenildi. Akyıldız'ın yanlış algılandığını söylemesi üzerine Demir'in, Asıl sende algılama sorunu var diyerek tepki gösterip, toplantı salonundan dışarı çıktığı belirtildi. Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, Demir'in bu tavrına çok kızdığını belirterek, "Böyle devam ederse onun kafasını kırarım. Ben onu yola getireceğim"dedi.

Gazetecilere birer tepsi baklava

Toplu görüşmelere katılan Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen yetkililerince, toplu görüşmelere katılanlarla görüşmeleri takip eden gazetecilere birer tepsi baklava getirildi. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, "Hükümet kanadının da başka kimsenin de toplu görüşme masasından kaçmaya hakkı yoktur'' dedi. Aksu, Türkiye Kamu-Sen'in itirazının haklı olduğunu, ancak gerginliği büyütmenin doğru olmadığını ifade etti. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da dün toplu görüşme masasında yaşanan tartışmalara değinerek, "Masada nasıl oturursak oturalım, oradaki pozisyonumuzdan ziyade, ne söylediğimiz ve ne yaptığımız önemli'' dedi.

'Kamu Personeli Kanun Taslağı' tartışmaya açıldı

Memurların ve sözleşmeli personelin, yazılı yemin imzalayarak göreve başlamalarını öngören Kamu Personeli Kanunu Tasarısı Taslağı, sendikaların görüşlerinin alınması amacıyla, toplu görüşmelere katılan memur sendikaları konfederasyonlarına dağıtıldı. Taslak, memurların ve sözleşmeli personelin niteliklerini, atama ve hizmete alınmalarını, görev ve yetkilerini, hakları ve yükümlülükleri ile diğer özlük işlerini düzenliyor. Tasarı taslağına göre, kadrosuz memur ve pozisyonsuz sözleşmeli personel çalıştırılamayacak. Memurlar ve tam zamanlı sözleşmeli personele, Türk Ticaret Kanunu'na göre ticari faaliyeti yasaklayan taslağa göre, ilk defa memur olarak atananlar birinci basamaktan göreve başlayarak basamak ilerlemesine ilişkin esaslar çerçevesinde onuncu basamağa kadar ilerleyebilecek. Sözleşmeli personel olarak istihdam edilenlerin çalıştıkları her yıl bir kıdem yılı kabul edilecek. Kadın memurlara, çocuklarını emzirmeleri için, doğum tarihinden itibaren, ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda günde 1.5 saat süt izni verilmesini öngören taslak, ayrıca her memura ait personel ve başarı değerlendirme dosyası bulundurma zorunluluğu getiriyor.

yenişafak

Bakan Şahin'den sitem: Kız istemeye böyle bağıra çağıra mı gelinir?

Memur maaş zammı toplu görüşmelerinin ilk gününde çıkan koltuk krizi, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in toplantıya katılmaması üzerine sona erdi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in önceki gün yaşanan olaylar sebebiyle sendikacılara şakayla karışık, "Siz erkek tarafısınız, kız istemeye bağıra çağıra mı gelinir?" şeklinde sitemde bulunduğu öğrenildi. Yaklaşık 2,5 milyon memuru ilgilendiren toplu görüşmeler önceki gün ?oturma düzeni krizi'yle başlamıştı. Toplantının başında Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ile Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin arasında oturma düzeni konusunda anlaşmazlık çıkmıştı. Dünkü toplantıya, Bakan Şahin'in yanına oturduğu için kriz çıkan Başbakanlık Müsteşarı Dinçer katılmadı. Edinilen bilgiye göre toplantının ilk bölümleri gergin bir havada geçti. Bürokratların, toplantıda sendika başkanlarını önceki günkü açıklamaları sebebiyle kınadıkları belirtildi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız'ın ise yanlış anlaşıldığını belirterek özür dilediği iddia edildi. Bakan Şahin'in de Kamu İşveren Kurulu tarafını ?kız sahibi', memur sendikalarını da kız istemeye gelen ?erkek tarafı' olarak nitelendirerek, "Kız istemeye, ?Kız tarafı kız tarafı duy sesimizi, bu gelen erkek tarafının ayak sesleri' diyerek mi gelinir? Bizi korkutuyorsunuz." şeklinde espri yaptığı belirtildi. Toplantının ardından Mehmet Ali Şahin, Akyıldız'ı makam odasına çay içmeye çağırdı. Akyıldız, Şahin'le ne konuştuklarının sorulması üzerine "Masada bir kız isteme esprisi vardı, biz Sayın Bakan'la takıları konuştuk." cevabını verdi.

Yaklaşık 5 saat süren toplantıda KESK en düşük memur maaşının 960, Memur-Sen 950, Kamu-Sen ise 886 YTL olmasını istedi. Bürokratların ise ülke ekonomisinin iyi yolda olduğunu, ancak mali dengeyi bozacak bir adım atmalarının mümkün olmadığını söyledikleri öğrenildi. Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan'ın da memurlara verilecek fazla zammın yatırımları olumsuz etkileyeceği değerlendirmesinde bulunduğu kaydedildi. Mali konuların tespiti ve geçen yılki görüşmelerde imzalanan; ancak hayata geçirilmeyen mutabakat metninin yeniden değerlendirilmesi için iki ayrı komisyon kurulmasına karar verildi. Komisyonlar çalışmalarını cuma gününe kadar tamamlayacak. Taraflar pazartesi günü saat 15.00'te yeniden bir araya gelecek. Hükümetin artış teklifini burada açıklaması bekleniyor. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız, pazarlık sürecinin sürdürülmesi için umutlu olduklarını söyledi. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da masada kamu çalışanları arasındaki kadın-erkek ayrımcılığının önlenmesi ve grevli toplu sözleşmeli sendika hakkını gündeme getirdiklerini aktardı.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber