Bedeli ödenecek ilaçlar listesinde değişilik yapıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Ağustos 2005 14:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü

Sayı :B.07.0.BMK.0.18.100.
Konu: İlaç

????. BAKANLIĞINA
????. BAŞKANLIĞINA
????. GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
????. VALİLİĞİNE
????. REKTÖRLÜĞÜNE
????. BÜTÇE DAİRESİ BAŞKANLIĞINA
????. SAYMANLIĞINA

Bilindiği üzere, 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 10 uncu maddesine 17/09/2004 tarihli ve 5234 sayılı Kanunla eklenen ve 27/04/2005 tarihli ve 5335 sayılı Kanunla değiştirilen ( r ) bendi ile;

?Devlet Memurları ve diğer kamu görevlileri ile bunların emekli, dul ve yetimlerinin (bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri dahil) ve 18/06/1992 tarihli ve 3816 sayılı Kanun kapsamındaki yeşil kart sahiplerinin ayakta tedavileriyle ilgili ilaç kullanımında, gerektiğinde ilaçların eşdeğerlikleri dikkate alınarak tespit edilecek her türlü referans fiyatlar üzerinden bedellerinin ödenmesini, bedeli ödenecek ve ödenmeyecek ilaçlar ile ilaçların reçetelenmesine ilişkin kuralları tespit etmek ve yeşil kart sahiplerinden, ayakta ve meskende tedavi halinde kullanılacak ilaç bedellerinin % 20'sine kadar katılım payı alınmasını sağlamak ve bu hususlara ilişkin esas ve usulleri Sağlık Bakanlığının görüşünü almak suretiyle tespit etmek.? görev ve yetkisi Bakanlığımıza verilmiştir.

14/02/2004 tarihli ve 25373 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 06/02/2004 tarihli ve 2004/6781 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki ?Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar?ın 7 nci maddesinde ;

?Geri ödeme koşullarını belirlemek amacıyla Maliye Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde Sağlık Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı ve Hazine müsteşarlıkları, Sosyal Sigortalar Kurumu, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur temsilcilerinin katılımıyla 6 ayda bir toplanarak, sektör sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini de alarak ilgili bakanlıklara öneride bulunmak üzere ?Geri Ödeme Komisyonu? oluşturulur. Söz konusu Komisyonun sekreterya hizmetleri Maliye Bakanlığınca yürütülür.?

hükmü yer almakta olup, tedavi yardımına ilişkin 4 sıra no'lu 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatının (Bundan sonra ?Talimat? olarak ifade edilmiştir.) 14.2 nci maddesinde;

?7/09/2004 tarihli ve 5234 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi ile 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 10 uncu maddesine eklenen (r) bendi çerçevesinde, eşdeğer ilaç uygulaması gerçekleştirilecek olup, bu uygulama kapsamında tüm kurumlar eşdeğer ilaç bedellerinin ödenmesinde en ucuzunun %30 fazlasına kadarını dikkate alacaklardır. Fiyatları en ucuz olarak referans alınacak ürünlerin eczacılar tarafından ulaşılabilir olması gerekir. Bu amaçla, tavana esas en ucuz ilaç olarak belirlenen ilacın en az 5 ay piyasada bulunma ve ilgili eşdeğer ilaç grubuna dahil olan ilaçlar arasından en az %1 pazar payına sahip olması gözetilir. Söz konusu süre ve pazar payının her bir eşdeğer ilaç grubundaki ilaç sayısı dikkate alınarak yeniden belirlenmesine ve bunlara ilişkin tereddütlerin giderilmesine Geri Ödeme Komisyonu yetkilidir.?

denilmektedir.

Yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde, 2005 yılında daha önceki yıllardan farklı olarak ilaç ödemelerinde ?pozitif liste? uygulamasına geçilmiş ve bedeli ödenecek ilaçlar, ticari isimleri ve barkod numaraları belirtilmek suretiyle Talimat ekinde yer alan ?Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi? nde yayımlanmıştır.

Ancak, gerek bazı ilaçların piyasada ulaşılabilme imkanlarının kısıtlılığı gerek eşdeğer ilaç uygulamalarında ortaya çıkan aksaklıkların giderilmesi ve yeni ruhsat ve satış izni almış ilaçların zaruri hallerde bir an önce tedavide kullanılabilmesi amacıyla bazen de listelerdeki teknik hataların düzeltilmesi maksadıyla Talimat eki ?Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi?nde değişiklikler yapılmıştır. Dinamik bir yapıya sahip bu uygulama nedeniyle bu tür değişikliklerin yapılması ve bazı ilaçların Sağlık Bakanlığının ve Geri Ödeme Komisyonunun kararı alınmak suretiyle anılan listeye dahil edilmesi veya çıkarılması ihtiyacı halen devam etmektedir.

Bu itibarla, uygulamada ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesi amacıyla aşağıda belirtilen değişikliklerin ve düzenlemelerin yapılması gerekli görülmüştür.

1. Talimatın Aşı Uygulaması başlıklı 12.7.3 üncü maddesinin 4 üncü fıkrasına ?65 yaş ve üzerindeki kişiler ile yaşlı bakımevi ve huzurevlerinde kalan kişilerin durumlarını belgelendirmeleri halinde sağlık kurulu raporu aranmaksızın? ibaresi ilave edilmiştir.

2. Talimatın eki Antibiyotik Reçeteleme Kuralları Listesine (Ek-2/A) 7.Antistafilokokal bölümünün C-Diğer Antibiyotikler başlığının altına ?Linezolid? etken maddesi ?EHU? kaydı ile ilave edilmiş, aynı etken madde Talimatın eki Sadece Yatan Hastalarda Kullanımı Halinde Bedelleri Ödenecek İlaçlar Listesine (Ek-2/B) ilave edilmiştir.

3. Talimatın eki Ayakta Tedavide Sağlık Kurulu Raporu ile Verilebilecek İlaçlar Listesine (Ek- 2/C) ?Everolimus? etken maddesi ile ?Bosentan: sadece primer pulmoner hipertansiyonda evre 3, 4 te ve sklerodermaya bağlı pulmoner hipertansiyonda? etken maddesi ilave edilmiştir.

4. Talimatın eki Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde (EK-2/D) yer alan ilaçlardan bu Genelgenin eki (EK-1) listede yer alan ilaçlar, anılan listeden çıkartılmıştır.

5. Talimat eki Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde (EK-2/D) yer alan ilaçlarla ilgili gerekli düzeltmeler yapılmış ve bu Genelgenin eki (EK-2) listede gösterilmiştir.

6. Bu Genelgenin eki (EK-3) listede yer alan ilaçlar, Talimat eki Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesine (EK-2/D) ilave edilmiştir.

7. Bu Genelge yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Bilgilerini ve gereğinin buna göre yapılmasını ve durumun iliniz dahilindeki tüm saymanlıklara duyurulmasını arz ve rica ederim.

Hasan Basri AKTAN
Bakan a.
Müsteşar

EK- 3 Adet Liste

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber