İstanbul'daki evler para basacak!

Haber Giriş : 17 Ağustos 2005 16:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da konut sahibi olmak isteyenler artık tercihlerini şehir merkezine doğru kaydırdılar. "Hangi bölgeye yatırım yaparsak kazançlı çıkarız" diyorsanız işte cevabı.

İstanbul kabına sığmıyor. Büyükşehir Belediyesi'nin 25.000'lik kent planlarını hazırladığı şu günlerde, yakın şehir bölgelerinde bir dolu ev ve villa projeleri bir bir satışa sunuluyor. 1 ay öncesinde helikopter ile yaptığımız istanbul turunda, gördüğümüz manzara olan "dev İstanbul şantiyesi" daha da büyüyor. Peki, Avrupa Birliği sürecindeki istanbul'un, bu yakın çevreye büyüme özelliğinde, hangi bölgelere yatırım yapanlar daha karlı çıkacak?

Yakın şehir diye tabir ettiğim, Bahçeşehir, Çatalca, Tepeören, Akfırat, Çekmeköy, Alemdağ, Ömerli, Riva, Kemerburgaz, Göktürk gibi yeni yerleşim bölgeleri, deprem sonrası yeni yönetmeliğe göre yapılan evleri, özellikle bahçe ve havuz konseptli villaları ile gelecek 5 yıla damgasını vurmaya ve de yatırımcısına para kazandırmaya devam edecek gibi görünüyor. Şehir içinde arsa üretimi çok kısıtlı olduğundan ve satışa sunulan her arz daha da kıymetli olacağından, inşaat şirketlerinin gelir . Gelecek 5 yılda ulaşım en büyük problem olacak. Hilton ve 62 dönüm arazisinin 255,5 milyon dolara satın alındığı göz önüne alındığında, getercihleri yakın şehirden yana olacak, işte bu süre içinde çok önemli bir hareketi gözden kaçırmamak gerekiyor. İstanbul hâlâ Eminönü merkezli bir metropol. Ticaret ve iş hayat tamamen şehir içi odaklılecek yine şehir içinde diyebilirim.

5 yıl sonra

Tahminim, 5 yıl sonrasında İstanbul'da en çok yapılan iş, şehir içi bina ve daire renovasyonu olacak. Yani şehir içinin kabuk değiştirmesi. Metro, otobüs, hafif raylı sistem, tünel, deniz otobüsü gibi ulaşım araçlarının yoğun çalıştığı yerlerde ve özellikle Avrupa yakasında, bina tadilatları gerçekleşmesi en muhtemel durum. Moskova ve Prag bunun en iyi örnekleri. Konut kredilerinin mortagage sistemine dönüşmesi ve 25-30 yıl vadeli, düşük faizli kredi kullanımının yaşama geçmesiyle, yakın şehrin proje üzerinden satılan konutları biraz zorlanacak diye düşünüyorum. Bitmemiş konuta mortagage kredisi kullandırılmayacağı için, bankaların yeni kredi tipi "restorasyon kredisi" ve "tadilat kredisi" olacak gibi duruyor. Bireysel bankacılıkta atağa kalkan, Fortis gibi, BNP Paribas-T.E.B ortaklığı gibi Avrupa orijinli bankalar bu tadilat kredileri konusunda çok tecrübeli. Siz bu krediyi kullanmasanız bile, onlar bir yolunu bulur kullandırırlar gibi geliyor bana. Berlin'de, Lüksemburg'da da durum hep böyle tecelli etti.

Günün İpucu;

Eminönü, Karaköy, beyoğlu, Beşiktaş, Kadıköy ve Şişli'de iskanlı eski bina alanlar, gelecek 5 yıl sonrasında yapacakları güzel tadilatlar ile çok para kazanırlar. Ama tahminlerinin çok üstünde bir getiriden söz ediyorum. Tilkinin dönüp dolaşıp geleceği yer kürkçü dükkanı yani şehrin göbeğidir. unutmayın.

Cengiz aksoylar/Vatan34

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber