OKS'de aynı puanda çok yığılma var

Haber Giriş : 18 Ağustos 2005 07:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OKS karmakarışık

OKS sonuçlarına göre, anadolu liseleri, fen liseleri ve diğer okulların taban puanları, gecikmeyle de olsa dün nihayet açıklandı. Ama listeler öylesine karmakarışık ki aradığını bulana aşkolsun.

Okullar kendi içlerinde gruplandırılacağına, il ve ilçe ilçe sıralanmış. Bu yüzden de fen lisesi ya da anadolu lisesi arayışında olan öğrenciler tüm okulları taramak zorunda kalıyorlar. Oysa söz konusu listeler önceki yıllarda grup grup veriliyordu. Örneğin fen liseleri kendi aralarında, anadolu liseleri de kendi içlerinde sıralanıyordu.

Sınavlarla ilgili birimde henüz taşlar yerli yerine oturmadı. Umarız bir an önce kendilerine çeki düzen verirler. Yoksa gelecek yıl, kolejler sınavının da OKS'ye katılmasıyla birlikte çok daha büyük karışıklıklar yaşanabilir.

2. kayıtta puanlar düşecek

Sınav sisteminden kaynaklanan nedenlerle aynı puanda yığılmanın çok olması, ikinci kayıt döneminde velilerin karar almasını bir hayli güçleştirecek. Hangi puanda ne kadar yığılmanın olduğuna yönelik olarak arkadaşlarımızla yoğun bir çalışma içerisindeyiz. İlk veriler, en yüksek puanlarda bile yığılmanın hiç de küçümsenmeyecek boyutlarda olduğu şeklinde. Virgülden sonraki bindelik puanlarda yüzlerce öğrenci yer alabiliyor.

Örneğin 450.001 ile 450.999 arasında yüzlerce, daha alt puanlarda ise binlerce öğrenci bulunuyor.

Bu durumda, kolejlerde olduğu gibi ikinci kayıt döneminde ciddi puan düşmeleri bir yana, bir, iki puanlık düşüşlere bile mucize gözü ile bakılıyor.

Bu göstergeler, birinci kayıt döneminde aradığını bulamayan öğrenci ve velileri fazlası ile tedirgin ediyor. Doğrusunu söylemek gerekirse, şu anki verilere göre kazanılan okulları riske atmak biraz macera olacak gibi.

Ama önümüzdeki günlerde önümüzü daha net görebileceğiz.

Hangi puanda yığılma var?

Aynı puan aralığındaki yığılmanın üst puandan alt puana indikçe arttığını daha önce belirtmiştik. İşte size bir kaç örnek.

484.717 puan alan bir öğrenci, genel başarı sıralaması'nda 478'inci sırada yer alıyor. 484.072 puanlı öğrencinin sırası ise 520. Yani yaklaşık yarım puanda 40 kişilik bir yığılma söz konusu.

Biraz daha aşağılara indiğimizde durum daha da farklı. 433.959 puanlı öğrenci genel başarı sıralaması'nda 16 bin 426'ncı sırada yer alırken, 433.021 puanlı öğrenci 16 bin 975'inci sırada bulunuyor. Bu dilimde de yaklaşık bir puanda 600 kişi sıralanıyor.

En düşük puanlı okullar

İstanbul'da en düşük puanla öğrenci alan okullardan birisi de Çatalca Anadolu Lisesi oldu. Çatalca Anadolu, 344.896 puanla öğrenci aldı. Bu öğrencinin genel başarı sırası ise 185 bin 195. Bu da gösteriyor ki Türkiye genelinde ilk 185 bine giren öğrenciler, İstanbul'da bile anadolu liseli olma gururunu yaşadılar.

Peki Türkiye genelinde durum ne? Bir de ona göz atalım. En düşük puanla öğrenci alan anadolu liseleri arasında Ağrı Eleşkirt Anadolu Lisesi de yer aldı. Bu okula 299.661 ve üzeri puanı olan öğrenciler girebildi. Son öğrencinin genel başarı sıralaması ise 299 bin 699. Peki bu puanı almak için 100 sorudan kaçını yapmak gerekiyor? İşte size bir örnek: Türkçe, Fen ve Sosyal'den sıfır, Matematik'ten ise 13.67 neti olan bir öğrenci bu puana rahatlıkla ulaşabiliyor.

Abbas Güçlü/ Milliyet

Kayıtlar için koşturmaca

OKS'de ilk tercihte bir okulu kazananlar 23 Ağustos, mülakat hakkı alanlar ise 25 Ağustos'a kadar kayıt yaptıracak.

12 Haziran 2005 tarihinde yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) yerleştirme sonuçları açıklandı. Bundan sonraki süreç kayıt heyecanıyla devam edecek. Milli Eğitim Bakanlığı'nın önceki gün açıkladığı sonuçlara göre sınava giren 703 bin 534 adaydan tercih yapan 634 bin 897'sinin 192 bin 62'si asil listeden bir okula, 39 bin 455'i ise mülakata girmeye hak kazandı. Böylece ilk tercih sonuçlarına göre 403 bin 380 öğrenci hiç bir okula yerleştirilemedi.

KADER GÜNÜ

Aldığı sınav sonucu ve yaptığı tercihe göre kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kayıtları 16-23 Ağustos 2005 tarihleri arasında yapılırken, mülakat ve beden yeterliliği sınavı ile öğrenci alan okulların kayıtları 16 - 25 Ağustos 2005 tarihleri arasında yapılacak. Kesin kayıtların bitiminde açık kalan kontenjanlar ise 26 Ağustos 2005 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın internet adresinden ilan edilecek. 27 Ağustos-2 Eylül 2005 arasında yapılacak ikinci yerleştirmeye ilk yerleştirmede tercih ettiği okullardan herhangi birini kazanamayan veya kesin kayıt hakkı kazandığı halde kaydını yaptırmamış olan tüm adaylar başvurabilecek. Başvurular ilk yerleştirmede olduğu gibi adayın mezun olduğu ilköğretim okul müdürlüğünce internet ortamında yapılacak. Adayların 8 tercih hakkı olacak. İkinci yerleştirme sonuçları 7 Eylül 2005 tarihinde açıklanacak. Okul kayıtları 8-11 Eylül 2005 arasında yapılacak.

Sabah

Veliler şaşkın

OKS'YE GİREN YÜZBİNLERCE ÖĞRENCİ AÇIKTA KALDI

100 puan artan taban ve tavan puanlar nedeniyle çocukları açıkta kalan veliler, boş kontenjanlar için taban ve tavan puanlarının açıklanmasını bekliyor...

YÜZBİNLERCE öğrenci OKS Yerleştirme Sonuçları'na göre bir anadolu lisesine giremeyerek açıkta kaldı. 100 puan artan taban ve tavan puanlar nedeniyle çocukları açıkta kalan veliler şaşkına döndü. Ne yapacağını bilemeyen veliler, bakanlıktan yerleştirme sonuçlarına göre okulların taban-tavan puanlarını açıklamasını bekliyor. Bakanlık ise okulların taban-tavan puanlarını kamuoyunun bilgisine açmak yerine sadece okul müdürlerine verdiği özel bir şifre ile internetten bildirdi. Veliler boş kontenjanlar için çocuklarının puanının hangi okula yetebileceğini dahi kestiremiyor. Bakanlığın açıklayacağı puanlara göre ikinci yerleştirmeye başvurmak isteyen öğrenci ve veliler kesin kayıtlardan sonra açıklanacak puanlar yerine yerleştirme puanlarını bilmek istiyor.

Açık kontenjanlar 24 Ağustos'ta

OKS sonrası süper liselerin anadolu lisesine dönüştürülmesi ve puanlama sisteminin baştan sona yenilenmesi nedeniyle okulların puanı hakkında hiçbir fikri olmadan tercih yapan veliler, puanlar netleştikten sonra da öğrenememenin kızgınlığını yaşıyor. Velilere birinci yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar bakanlıkça en erken kayıtların bittiği 24 Ağustos'da açıklanabilecek.

İşte kayıt takviminiz

Bakanlık açıklamasına göre; Yerleştirme sonucuna göre kesin kayıtlar 23 Ağustos 2005'e kadar sürecek. 24 Ağustos 2005'de okulların taban ve tavan puanları açıklanacak. Boş kontenjanların ilanı 26 Ağustos 2005'de yapılacak. İkinci tercih Başvuru süresi 27 Ağustos-2 Eylül arasında yapılabilecek. İkinci tercih sonuçları ise 7 Eylül'de açıklanacak. 8-11 Eylül arası yapılacak kayıtlardan sonra yeni bir yerleştirme yapılmayacak.

İmam hatipler boş

Anadolu İmam Hatip Liselerinin 14 bin 550 kontenjanının 12 bin 399'u dolarken, 2 bin 151 kontenjan boş kaldı. Kız Teknik Genel Müdürlüğü'ne bağlı Anadolu Teknik ve Anadolu Kız Meslek liselerine ayrılan 24 bin 650 kontenjana, 12 bin 398 öğrenci asil olarak girmeye hak kazandı. Bu okullara 11 bin 104 öğrenci mülakat hakkı kazanırken, bin 148 kontenjan dolmadı. Ticaret Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı okulların 39 bin 450 olan kontenjanının 8 bin 162'sine adaylar yerleşirken, 25 bin 841 aday bu okullar için mülakat hakkı kazandı. Bu okullarda, 5 bin 447 kontenjan boş.

11 bin açık var

Türkiye genelindeki orta öğretim kurumlarına, 192 bin 62 aday asil olarak yerleşti. 39 bin 455 aday ise mülakat hakkı kazandı. Tüm okullarda, toplam 10 bin 953 kontenjan boş kaldı. Rehberlik uzmanları birinci yerleştirmede boş kontenjan kalmasının sebebini adayların hatalı tercih yapmasına bağladı. Okulların kontenjanlarının kesin doluluk oranları ise ancak ikinci tercih sonuçlarının açıklandığı 8 Eylül tarihinde saptanabilecek.

Star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber