Telekulakçılar eşlerini, sevgililerini, çalışanlarını dinledi

İzmir merkezli üç ilde önceki gün cep telefonu dinleme programlarıyla yapılan ilginç bir casusluk operasyonu düzenlendi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ağustos 2012 16:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yılbaşından bu yana 21 ilden 52 kişinin, suç örgütü üyelerinden para karşılığında casus program satın alıp 55 kişiyi dinlettiği tespit edildi. Programı satın alanların genellikle eşlerini, sevgilileri, boşandıkları eşlerini ya da çalışanlarını dinlettikleri belirlendi. Telefonları dinlenen mağdurların kendilerini dinletenlerden şikayetçi olmadığı, casusluk programını satanlardan şikayetçi oldukları öğrenildi.

İzmir Emniyeti Bilişim Suçları Şubesi'nin casusluk operasyonu, telekulak dinlemelerinin nasıl yapıldığını gözler önüne serdi. Bir kadının 30 Aralık tarihinde sevgilisi tarafından telefonunun dinlendiğinden şüphelendiğini belirtip şikayetçi olması üzerine soruşturma başlatan polis, internet siteleri aracılığıyla akıllı telefonlara yüklenen casus programlarla telefon ve ortam dinlemesi yapıldığını ortaya çıkardı. Şikayetçinin telefonuna "Sanal Casus" adlı internet sitesinden satın alınan casus programının yüklendiğini belirleyen polis, söz konusu siteyi takibe aldı. Yılbaşından bu yana 21 ilden 52 kişinin, casus program satın alıp 55 kişiyi dinlettiğini tespit eden ekipler, işleyişi de deşifre etti. Para karşılığında telefonlara dinleme programı yükleyen şebekenin üyeleri yakalandı. İki internet sitesi aracılığıyla akıllı telefonlara yüklenen casus yazılım ya da yazılım yüklü telefon satan site sahibinin de aralarında bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 6 kişiden 4'ünün, Beren Saat'in hayran sayfası ile bazı kamu kurumları, siyasi parti ve milletvekillerinin sayfalarının da yer aldığı bine yakın internet sitesini de hacklediği belirlendi.

TELEFON VE ORTAM DİNLEMELERİNE FARKLI TARİFE

Şebekenin, telefonlara yüklenen ve tespit edilemeyeceği ileri sürülen casus programlarla telefon konuşmalarının yanısıra ortam seslerini dinleme, arama bildirimi, mesaj içerikleri, yer tespiti ve rehberdeki isim listesini öğrenilebileceği belirlendi. Casus programın 5 dakika içinde kurulabildiğini kaydeden yetkililer, suç örgütünün, istenmesi durumunda program yüklü halde telefonu gönderdiğini, alıcının da dinlemek istediği kişiye telefonu hediye ettiğini kaydetti. Suç örgütünün casusluk programı satın almak isteyenler için üç farklı tarife uyguladığı belirtildi. Telefonda yapılan konuşma kayıtlarının epostaya gönderilmesini sağlayan programın tarifesinin bin 200, konuşmaların birebir dinlendiği canlı dinleme tarifesinin bin 500, hem canlı hem de ortam dinleme imkanı veren programın ise 2 bin 500 lira karşılığında satıldığı öğrenildi. İnternet sitesi sahibi O.G.'nin, 2009 yılında ulusal bir kanalda Seda Sayan'ın programına çıktığı, ayrıca bazı internet sitesi ve gazetelerde konuyla ilgili açıklamalar yaptığını ifade eden yetkililer, örgütün, yılbaşından bu yana program satışıyla 500 bin liraya yakın gelir elde ettiği tahmininde bulunduklarını bildirdi. Site sahibi O.G.'nin, bazı açıklamalarında uygulamayı kanuni gibi gösterip her yıl özellikle eşlerini dinletmek isteyen 15 bin kişiye programı sattığını belirtmişti.

EŞLERİNİ, SEVGİLİLERİNİ DİNLETTİLER

Casusluk şebesinin sattığı dinleme programlarını genellikle eşlerini, sevgililerini, ayrıldıkları eşlerini ya da işçilerini dinletmek isteyen patronların aldığı da ortaya çıktı. Emniyetin yürüttüğü soruşturma kapsamında 52 kişinin 55 kişiyi dinlettiği belirlenirken dinlenen kişilerin kendilerini dinlettiren kişilerden şikayetçi olmaması dikkat çekti. Bir işyeri sahibinin 4 çalışanına dinleme programı yüklü telefonlar hediye ederek işyerinde kendisi hakkında yapılan konuşmaları dinlediği de belirlendi. Mağdurların sadece casusluk programı satanlardan şikayetçi olduğu öğrenildi. Polis telekulak şebekesine yönelik tespitleri tamamlamasının ardından İzmir, Bursa ve İstanbul'da eşzamanlı operasyon düzenledi. Ekipler İzmir, İstanbul ve Bursa'da eşzamanlı düzenledikleri operasyonda, Sanal Casus adlı internet sitesi sahibi O.G. (36) ile B.K. (26) ile F.K., B.K., M.D. ve S.K.'yi gözaltına aldı. Site sahibi ile birlikte hareket eden "Nosleep" rumuzlu hacker B.K.'nin hacker arkadaşları F.K. (28), B.K. (21) ve M.D.'nin (16), takma isimler kullanıp yerli ve yabancı bine yakın internet sitesini hacklediği de belirlendi.

BİN SİTEYİ HACKLEMİŞLER

Hacklenen internet siteleri arasında Beren Saat'in hayran sayfası ile AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, AK Parti Düzce Milletvekili Osman Çakır, AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, CHP İzmir İl Teşkilatı, MHP Yenişehir İlçe Teşkilatı, AK Parti Kurtalan ve Keçiören ilçe teşkilatları, Atılım Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Kırıkkale Valiliği, Antalya Elmalı Müftülüğü, Kocaeli Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve İzmir Ticaret Borsası'nın da yer aldığı öğrenildi. İnternet sitelerini hackleyenler arasında bulunan 16 yaşındaki M.D.'nin kendisini ispatlamak için bu işi yaptığını, para için yapmadığını söylediği öğrenildi. M.D.'nin hackleyeceği sitelere önce uyarı mesajı gönderdiği öğrenildi.

Emniyet yetkilileri, zanlıların sorgusunun sürdüğünü, 21 ilde, şebekeden program satın alarak yasadışı dinletme yapan 52 kişinin ifadelerinin alınacağını bildirdi. Şüphelilerin, sorgularının ardından yarın adliyeye sevk edileceği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber