OKS'de heyecanlı bekleyiş

Haber Giriş : 20 Ağustos 2005 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OKS yerleştirme sonuçlarına göre binlerce öğrencinin umudu, ilk kayıttan sonra boş kalacak kontenjanlarda. Yüksek puan alan öğrenciler özel okulları tercih edince popüler okullar boş kaldı...

ORTAÖĞRETİM Kurumları Sınavı (OKS) sonuçları ardından kayıt işlemleri başladı. Sınavda açıkta kalan yüzbinlerce öğrencinin velisi ise gözünü boş kontenjanlara dikti. Eğitim kalitesi yüksek liseleri kazanan başarılı öğrencilerin çoğu, kayıtların son günü olan 23 Ağustos'u beklemeden kolejlere kayıt yaptırmaya başladı. Puanı 450'nin üzerindeki tüm liselerde boş kontenjan kalması bekleniyor. Bunun nedeni de yüksek puan alan öğrencilerin özel okulları tercih etmesi.

Hangi okula kaç kayıt yapıldı?

Fen Bilimleri Merkezi Rehberlik Koordinatörü Ali Naki Ünalmış, liselere kayıtlarla ilgili yaptıkları incelemeyi şöyle açıkladı: ?Bugün itibariyle 180 öğrenci kontenjanı olan Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi'ne şu ana kadar 35 kayıt yapıldı. 210 kontenjanı olan Kabataş Erkek Lisesi'ne 35 kayıt yapıldı. 100 kontenjanlı Galatasaray Lisesi'ne 50 kayıt, 180 kontonjanlı İstanbul Erkek Lisesi'ne 60 kayıt, 120 kontenjanlı Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi'ne 25 kayıt, 60 kontenjanlı Beyoğlu Anadolu Lisesi'ne 8 kayıt, 210 kontenjanlı Cağaloğlu Anadolu Lisesi'ne 50 kayıt, 180 kontenjanlı Hüseyin Avni Sözen Lisesi'ne 60 kayıt yaptırıldı. Kayıtlar beklenen hızda sürmüyor. Daha yüksek puanlı okullara gidebilmek için veliler ikinci yerleştirmeyi bekliyor.'

Veliler saatleri sayıyor

OKS yerleştirme sonuçlarına göre kesin kayıtlar 23 Ağustos 2005 Salı gününe kadar devam edecek. 24 Ağustos 2005'de yerleştirme sonuçlarına göre okulların yeni taban ve tavan puanları açıklanacak. Çocukları sınavı kazanamayan binlerce veli şimdi boş kontenjanları bekliyor. Boş kontenjanlar 26 Ağustos 2005'de ilan edilecek. İkinci tercih başvuru süresi 27 Ağustos-2 Eylül. İkinci yerleştirmeler 7 Eylül'de açıklanacak. 8-11 Eylül arası yapılacak kayıtlardan sonra yeni bir yerleştirme yapılmayacak.

Fen liseleri kayıtları tamam

OKS birincilerinin de gözdesi fen liseleri ise geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda kontenjanının tamamını doldurdu. Sınava giren ve tercih yapan 2 bin 909 öğrenci fen liselerine yerleştirildi. Özel fen liselerinde boş kalan 2 bin 94 kişilik kontenjanın dolmadı. Ancak bu kontenjanlara da hızla kayıt alınmaya başlandı. Sağlık Meslek Liselerine 68 öğrenci, diğer bakanlıklara bağlı meslek liselerine 596 öğrenci yerleştirildi. Bu okullarda da boş kontenjan kalmadı. Anadolu Öğretmen Liseleri'ne ayrılan 13 bin 170 kontenjanın tamamı doldu.

OKULLAR YENI DÖNEME HAZIR

YENİ eğitim-öğretim yılı 15 yenilikle başlayacak. Bu yeniliklerin başında müfredat değişikliği geliyor. Bu uygulamalardan bazıları şöyle: Geçtiğimiz yıl pilot uygulaması yapılan yeni müfredat artık uygulamaya giriyor. İlkokul 1, 2, 3, 4, 5, ve 6'ncı sınıflar yepyeni ders kitapları ve içerikleri ile karşılaşacaklar. Bu yıl ortaöğretime yeni girenler de farklı bir müfredatla dersbaşı yapacaklar. Bu yıl başlayanlar liseyi dört yıl okuyacak. Hazırlanan yeni ders çizelgelerinde dersler dört yıla yayıldı.

Hazırlık sınıfları kalktı

Sosyal aktivitelere de ağırlık verildi. Anadolu ve süper liselerdeki hazırlık sınıfı kaldırıldı. Hazırlıkta okutulan dil dersi 4 yıla yayılacak. Yabancı dil öğretiminde öğrencilere konuşma ağırlıklı eğitim verilecek.

Yeni sistemle ilk ve orta öğretim kurumlarına bilgisayar takviyesi yapıldı. Kademeli olarak tüm okullarda bilgisayar laboratuvarları hazırlanacak. 120 bin bilgisayar alımı için ihale yapıldı. 43 bin okulun hızlı internet bağlantısına sahip olması için çalışmalar sürüyor.

Derslere bilgisayar desteği

Ayrıca öğretmenler bu yıldan itibaren aday öğretmen, öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olarak dört ayrı kademede görev yapacak. 36-72 ay çağındaki çocukların anaokullara gönderilmesi için velilerden aidat alınmayacak. Ana sınıflarının tamamında ikili eğitime geçilmesi de planlanıyor.

Star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber