Damatlarını her cuma "kaynana dürümü" sofrasında ağırlıyorlar

Esma Eser - Afyonkarahisar'ın Başmakçı ilçesinde, çiftlerin, her cuma akşamı kadının baba evinde konuk edilmesiyle damada ikramlarda bulunulmasına dayanan ve aile bağlarını güçlendirdiğine inanılan "Kaynana Dürümü" geleneği kuşaktan kuşağa kuşağa asırlardır yaşatılıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ağustos 2012 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlçenin yaşlılarından Ahmet Açıkgöz (82), AA muhabirine, gelin olup baba evinden ayrılan kadının, olağanüstü durumlar dışında her cuma gündüz baba evine giderek annesiyle akşam yemeği yapması ve akşam damadın eve gelmesiyle ailelerin birlikte yemek yemesine "Kaynana Dürümü" sofrası denildiğini söyledi.

Her cuma damadın ağırlanması geleneğinin ilçede asırlardır yaşatıldığını belirten Açıkgöz, kendisinin de önceki yıllarda hayatını kaybeden eşinin anne ve babasının evinde yıllarca "damat" olarak bulunduğunu söyledi.

-"Damada iyi bakarsak, o da kızımıza iyi bakar"-

Geleneğin, kızlar ve damatlara verilen önemi de gösterdiğine dikkati çeken Açıkgöz, şöyle konuştu:

"Kaynana, cuma salası verilince gözü kapıda kızını bekler, biraz gecikse

'olumsuzluk mu var-' düşüncesiyle endişeye kapılır. Sofra için cuma akşamları en güzel yemekler hazırlanır. Bu gelenek cuma akşamları tüm ailenin bir arada olmasını sağlar. Yıllar geçtikçe sofra kalabalıklaşır, torunlar da yemeğe dahil olur. Geleneğimizin temelinde, "damada iyi bakarsak o da kızımıza iyi bakar" anlayışı var. Damat itibarın, herkes de gecenin keyfini çıkarır. Eşimi kaybettim ama hala geleneği devam ettiriyoruz. Çocuklarım, damatlarım ve torunlarımla Kaynana Dürümü sofrasında bir arada olmanın keyfini yaşıyoruz. Sofrada, aile birlikteliğiyle güzel bir zenginlik yaşıyoruz."

Açıkgöz, nesilden nesile aktarılan geleneğin sürmesini diledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber