'Tonya'da tereyağını Karadeniz'de bir marka haline getirmek istiyoruz'

Osmanlı Salnameleri'nde övgü ile bahsedilen Tonya tereyağı adına bu yıl 12.'si düzenlenen Tonya Tereyağı Kültür ve Sanat Festivali, çeşitli etkinliklerle devam ediyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Ağustos 2012 11:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Festival, ilk gün etkinlikleri kapsamında, hükümet konağı önündeki Atatürk anıtına festival çelengi konulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ardından festival yürüyüşü gerçekleştirildi. Kürtün Caddesi'nde başlayan yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı Süt Çeşmesi etrafında Sinan, Ali Kemal Aktaş'ın çaldığı davul zurna eşliğinde kurulan horon halkasına katılan vatandaşlar, sağanak yağmurun başlamasıyla horona son verdi.

Şehit Ayhan Güner İlköğretim Okulu bahçesindeki festival alanında, birinci gün etkinliklerinde halk oyunları gösterisi yapıldı. İzmir Zeybek ekibinin de sahne altığı konser bölümünde sanatçılar Yayla Kızı Özlem, Aydın Güner, Gülveren, Adem Kodalak, Adnan Yılmaz, Onay Şahin sahne alarak, çevre il ve ilçelerden gelen binlerce kişiye müzik ziyafeti sundu.

?TRABZONLU OLMAK BİR AYRICALIKTIR?

Festivale katılan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Ramazan Bayramı'nın güzellikleri ile birlik beraberlik, kardeşlik duygularının yansıtıldığını ifade etti. Bakan Yardımcısı Balta, ?Tonya'nın ve batı Trabzonumuzun tanıtılmasında, özellikle yöresel ürünlerimiz de örnek alınarak onların sayesinde hem tereyağı tanıtılıyor hem de Tonya'nın güzel insanlarının kültür ve gelenekleri görenekleri tüm dünyaya tanıtılıyor.? dedi.

Çok önemli bir faaliyet olduğunu dile getiren Bakan Yardımcısı Balta, ?Özellikle yöresel kıyafetlerle insanlarımız horon halkası oluşturarak birlik ve beraberliklerini sergiliyorlar. Bu, özellikle Trabzonumuzda gelenek ve göreneklerin yansıtılması sadece burada değil, Türkiye'nin dört bir tarafında, hatta dünyanın dört bir tarafına yayılan Trabzonlular, gittiğimiz her yerde gelenek ve göreneklerine sahip çıkmışlardır.? diye konuştu.

Küçüğünden büyüğüne kadar herkesin aynı gelenek ve göreneklerini horon halkasına yansıttığını vurgulayan Bakan Yardımcısı Balta, ?Trabzon'da yaşayan, Trabzon'da doğup büyüyen ve Trabzonlu olmak bir ayrıcalıktır, Tonyalı olmakta bir ayrıcalıktır. Festivaller birlik, beraberlik, dayanışma, sevginin ve kardeşliğin en üst noktaya çıktığı zamanlardır. Özellikle bu bayram gününe gelmesi de çok önemlidir. Türkiye'nin her tarafında Trabzonlular, özellikle böyle festivallerde bir ve beraber olur. Tonya Tereyağı Kültür ve Sanat Festivali'ni gerçekleştirenlere teşekkür ediyorum. Bunun yanında, katılım sağlayan ve renk katan, güzellikleri oluşturan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.? şeklinde konuştu.

?HER ZAMAN BU YÖRENİN BİR İNSANI OLARAK GURUR DUYUYORUM?

Yörede aynı havayı soluduklarını, aynı yaylalarda beraber, arkadaşlarla kardeşleriyle sığır çobanlığı yaptığını söyleyen Balta, ?Ben bu memleketim evladı olarak sizlerin aranızdan çıkan Trabzon kimliğini taşıyan ve Büyükliman Havzası'nda doğup büyüyen bir kardeşiniz olarak, her zaman bu yörenin bir insanı olarak gurur duyuyorum. Ben sizlerle de gurur duyuyorum. Sizlere hizmet etmek, sizlerin hizmetkârı olmaktan da gurur duyuyorum." dedi.

?TRABZON'UN BÜTÜN İLÇELERİNİN SORUNLARINI BİLİYORUZ?

Trabzon'un bütün ilçelerinin sorunlarını bildiklerini ifade eden Bakan Yardımcısı Balta, ?Şehircilik manasında, her alanda olsun, gençlerimize, çocuklarımıza daha yaşanabilir bir çevre bırakmak için mücadele ediyoruz. Bu manada çalışmalar yapıyoruz. Bizlere güvenin, bizlere şevk ve heyecan verin. Göreceksiniz ki sizlerin huzurunda, Allah'ın huzurunda inşallah mahcup olmayız. Belediye başkanımız, Tonya'nın geleceği için gece gündüz demeden çalışıyor, Tonya'nın yatırımlarını takip ediyor. Bizler de belediye başkanımıza yardımcı olmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu birlik beraberliğimiz Türkiye'ye bütün dünyadaki kardeşlerimize örnek olsun ve en kötü günlerimiz böyle olsun diyorum.? diyerek, vatandaşların Ramazan Bayramı'nı kutladı.

?KARADENİZ'DE TRABZONSPOR'UN HARİCİNDE MARKALARI HER GECEN GÜN KAYBEDİYORUZ?

Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt ise amaçlarının, Tonya'da tereyağını tanıtmak ve tereyağını Karadeniz'de bir marka haline getirmek olduğunu söyledi. Kurt, şöyle dedi: ?Karadeniz'de Trabzonspor'un haricinde markaları her geçen gün kaybediyoruz. Tereyağını da kaybetmeden buna sahip çıkmayı da hedef ediyoruz. Her ne kadar eğlence gibi gözükse de sektörün sorunlarına vurgun yapılıyor. Tereyağı anımsatılıyor, hatırlatılıyor ve tüketilen yağların en sağlıklısı olduğuna özellikle vurgun yapılıyor, bizim de Tonya'nın markası olan tereyağına sahip çıkmak yerel yönetim olarak önceliğimiz oldu.

Bu yıl 12.'sini yapmakta olduğumuz Tonya Tereyağı Kültür ve Sanat Festivali'nde tereyağına sahip çıkmanın ötesinde, kültür ve sanat etkinlikleri de var. Böylece hem kültüre, sanata katkı yaparak tereyağını tanıtıp, hem de bayramda bir araya gelmiş vatandaşlarımızın sevgi ve kardeşlik bağlamında buluşturmak hedeflerimizdir. Son günlerde oluşturulmaya çalışan bir gerginlik atmosferi var.?

Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun da festivallerin, insanların tanıştığı, kaynaştığı, coğrafi ve kültür özelliklerinin bütün dünyaya tanıtıldığı çok önemli organizasyon olduğuna dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber