Gıdalardaki Çin tuzuna inceleme/ Video

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 23 Ağustos 2012 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

NEVİN BİLGİN ANKARA

Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA), 20 Ocak 2009 tarihinden önce onay alan tüm gıdalarda katkı maddesi analizlerinin yeniden yapılmasını kararlaştırdı

Türkiye de, gıdalardaki katkı maddeleriyle ilgili yeni değerlendirmeler ışığında alınan bu karar doğrultusunda 2010-2020 yıllarını kapsayan bir çalışma programı hazırladı. Program çerçevesinde 2009 öncesinde onay almış tüm gıdalar, katkı maddelerinin insan sağlığına zarar verecek ölçüde olup olmadığı konusunda ayrıntılı incelemeye alınacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bilim dünyasındaki gelişmeler ışığında katkı maddeleriyle ilgili değişen standartları yakından takip ettiklerini belirterek, şunları söyledi: Sözkonusu yönetmelikle, gıdanın bütün bileşenlerinin üretim sırasında kullanıldıkları miktara göre ağırlıkça azalan sırayla ?içindekiler' listesinde yer alması zorunluluğu getirilmiştir. Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği, ilgili AB mevzuatı ile paralel olarak hazırlanmış olup, burada Çin Tuzu olarak bilinen MSG ile ilgili özel hükümler bulunmamaktadır.

Tankerle taşınan sütte saç boyası var mı?

Bakan Eker, ?tankerlerle taşınan sütlere, saç boyasında kullanılan hidrojen peroksit katıldığı' yolundaki iddiaları yanıtladı. Çiğ süte bir katkı maddesi katılmasının yasak olduğunu belirten Eker şöyle dedi: ?Türk Gıda Mevzuatına göre çiğ süte doğal niteliğini ve bileşimini bozacak yabancı madde katılması yasak. Bakanlığımızca, çiğ sütün üretimi, nakliyesi ve işlenmesi sürecinde sütün mevzuata uygun olup olmadığını tespit etmek amacıyla etkin denetim ve kontroller gerçekleştiriliyor. Toplum sağlığı ve tüketici menfaatlerini korumaya yönelik çalışmalara devam ediyoruz?

Kanser yapan hastalıklara denetim

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından çevre ve sağlık koşullarının düzeltilmesi, halkın sağlık konusunda eğitilmesi, bulaşıcı hastalıkların yok edilmesi, beslenme koşullarının geliştirilmesi, ana çocuk sağlığı ve aile planlamasını öngören koruyucu sağlık hizmetleri alanında geniş kapsamlı bir projeyi hayata geçiriyor. İçerisinde yüzlerce alt projenin yer aldığı çalışma hem ülkede, hem de Avrupa'da ilk kez hayata geçirilmiş olacak. Önceden tespit edilen pilot illerden alınacak yüzlerce numune laboratuvar ortamında incelenerek bilimsel anlamda koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesini etkileyen durumlar belirlenirken yapılması gerekenler tespit edilecek. Proje ile koruyucu sağlık hizmetleri stratejisinin geliştirilmesi planlanıyor. Proje kapsamında Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu ile Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) arasında bir protokol imzalandı. ?Çevresel Ağır Metal Maruziyeti Değerlendirme ve Araştırma Hizmet Alımı' protokolü ile sanayinin yoğun olduğu 5 ilde yaşayan 20 yaş ve üzeri 3 bin kişiye ait 6 bin biyolojik numunede 23 element düzeyi tespit edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber