ÖSYM mağdurlarına tazminat yolu açıldı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Ağustos 2005 20:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM), 2002 yılında gerçekleştirilen Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS), giriş kağıdı kaybolan Gökseli Göde isimli öğrenciye faizleriyle birlikte maddi ve manevi 61 milyar lira tazminat ödeme mahkum edilmesinin diğer mağdurlara örnek olacağı belirtildi.

Genç kızın avukatı Ali Topçu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Gökseli Göde'nin 2002 yılında ÖSS'ye girdiğini, sınavın çok başarılı geçtiğini ancak sınav sonuçları açıklandığı zaman kendi aday numarasını gerek gazetede ve gerekse internette bir türlü bulamadığını belirterek, "ÖSYM tarafından müvekkilime yapılan açıklamada, sınav evraklarının merkeze ulaştığı ancak cevap kağıdının gelmediği söylenmiş. Müvekkilimin uğradığı mağduriyetin ÖSYM tarafından giderilmesi için maddi manevi tazminat davası açtık. Ankara 8. İdare Mahkemesi açılan davayı kısmen kabul etti ve faizleriyle birlikte ÖSYM'yi 61 milyar lira tazminat ödemeye mahkum etti" dedi. konuştu.

Yargıtay'ın artık gelişmiş ülkelerdeki gibi manevi tazminata, mağduriyet yaratan tarafın daha titiz, özenli davranmasını artırmak için hükmettiğini kaydeden Topçu, "Bu karar ÖSYM'yi daha titiz davranmaya itecek. Mesela Samsun'da da yaşanan olayda, birçok öğrencinin tercih formları kaybolmuştu. Bunda da Milli Eğitim Bakanlığı'nın özensizliği vardır. Bu öğrenciler de Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine tazminat davası açarak mağduriyetlerinin giderilmesini isteyebilirler. İki olay arasında hiçbir fark yoktur" diye konuştu.

Halen Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği (İngilizce) Bölümü'nde okuyan müvekkili Günseli Göde'nin sınav giriş kağıdının kaybolması üzerine 2003/1215 esas sayılı dosyayla ÖSYM aleyhine 86 milyar lira manevi ve 14 milyar lira da maddi tazminat talebiyle dava açtıklarını belirten avukat Topçu, mahkemenin 20 milyar lira manevi, 3 milyar 400 milyon lira da maddi olmak üzere Göde'ye toplam 23 milyar 400 milyon lira tazminat ödenmesine karar verdiğini, bunun da yasal faiz ve yargılama giderleriyle birlikte 61 milyar liraya tekabül ettiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber