Karayolları kendini savundu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ağustos 2005 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karayolları Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Türkiye'de 2004 yılında meydana gelen kazalarda sürücü kusurunun yüzde 98.1, yol kusurunun da yüzde 0.04 olduğu bildirildi. Açıklamada, trafik güvenliğine yönelik kaza kara noktalarının iyileştirilmesi doğrultusunda 608 adet kaza kara noktasının, kuruluşun çalışmaları sonucu 57'ye düşürüldüğü, iyileştirme sağlanan kesimlerde yapılan gözlemler sonucu kaza sayısında yüzde 66, ölü sayısında yüzde 92, yaralı sayısında da yüzde 79 azalma tespit edildiği belirtildi.

Her yerde var

Yollarda kaza meydana geldiğinde, kaza nedenlerinin tutanak ve raporlara dayalı olmadan basında yorumlanması ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nün suçlanmasının ?'haksızlık'' olduğu kaydedilen açıklamada şöyle denildi: ?'Dünyada da önemli uygulama alanı bulan ve bir tür satıh kaplaması olan asfalt sathi kaplamalar, astar olarak isimlendirilen bitümlü bağlayıcının üzerine, yine bir bağlayıcı ve onunla tatbik edilen, değişik boyutlardaki (mıcırın) ardı ardına uygulanmasıyla inşa edilir. Dünyanın her yerinde asfalt sathi kaplama uygulaması bu şekilde yapılmaktadır. Kuruluşumuz, kuruluşundan bu yana yaptığı asfalt imalatlarında kaliteden kesinlikle taviz vermemekte, yapım tekniği olarak (Yollar Fenni Şartnamesi) kriterlerine uygun inşa etmektedir. Kaplama çalışmalarına başlamadan önce yollarda standartlara uygun olarak trafik işaretlemeleri yapılmaktadır.'' Açıklamada, bu tür yollarda araç hızlarının düşürülmesi koşuluyla yolun kullanımına izin verildiği de kaydedildi.

Sürat yapıyorlar

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün uygulamalarında en önemli güçlüğün trafik altında çalışılması olduğunun vurgulandığı açıklamada, ?Yaz aylarında yoğunlaşan çalışmalarda, sıcağın etkisiyle daha aceleci duruma gelen sürücüler, trafik işaret ve işaretçilerine riayet etmemekte, asfalt sathi kaplamada sürat yapması tehlike arz etmekte ve kazalara neden olmaktadır? denildi. Karayolları Genel Müdürlüğü, kazalara sebebiyet vermemek için bu güzergahlarda sürücülerin uyarıları dikkate almasını istedi.

?30 kilometreyle gidin' uyarısı

Eski ANAP'lı Bakan Adnan Kahveci, müzisyen Kerim Tekin, Ajlan Büyükburç ve SKY Türk Televizyonu anahaber spikeri Mehmet Tacettinoğlu'nun da bulunduğu birçok insanın ölümüne neden olan mıcırlı yollarla ilgili, geçtiğimiz günlerde Karayolları'ndan bir başka açıklama daha yapılmıştı. Karayolları, sathi kaplama asfalt çalışması yapılan kesimlerde sürücülerin hızlarını saatte 30 kilometreye düşürmeleri ve dikkatli olmaları konusunda işaretlerle uyarıldıklarını bildirmişti.

Beton yol daha güvenli

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili ise bölünmüş yollarda asfalt satıh kaplama yerine bitümlü sıcak karışım uygulamasının mıcır sorununu büyük ölçüde çözebileceğini belirtti. Bununla birlikte, beton yolların asfalt kaplama yollara göre daha güvenli sürüş imkanı sağladığının unutulmaması gerektiğini belirten İğnebekçili, ?Beton yollarda asfalt yollara göre fren mesafesi daha kısa oluyor, aynı hızda beton yolda daha kısa mesafede durulabiliyor? dedi. İğnebekçili, ülkemizde dışa bağımlı asfalt yerine her yerde kolayca bulunabilen yerli çimento kullanılmasının ülkeye stratejik ve ekonomik olarak ayrı bir avantaj sağlayacağını da söyledi.

Çözüm karışımlı asfalt

Asfalt Müteahhitleri Derneği'nin Başkanı Mustafa Göçen ise ?mıcır? sorununa, sıcak karışım asfalt kullanılarak çözüm bulunabileceğini söyledi. Kazalara yollardaki 2.5 santimetrelik satıh kaplamanın yol açtığını belirten Göçen, ?Bugün 33 bin kilometre devlet yolunun 24 bin kilometresi satıh asfalt kaplama. Oysa Türkiye'ye en uygun asfalt şekli, 24 santimlik sıcak karışım kaplama?dedi. Yapılacak 15 bin kilometre duble yolun en az 9 bin kilometresinin bu yöntemle yapılmasını öneren Göçen, ?Bu diğerinin 10 katına 2.5 milyar Euro'ya mal olur. Ancak daha dayanıklı ve güvenli? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber