Bursa Büyükşehir Belediyesi Üsküplü Müslümanlara moral verdi

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve beraberindeki heyet, temel atma törenleri için gittikleri Makedonya'nın Başkenti Üsküp'te Müslümanlara moral desteği verdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Ağustos 2012 16:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üsküp'te 1884 yılından bu yana Türkçe eğitim veren Tefeyyüz İlköğretim Okulu, müftülük ve İslami yardımlaşma derneklerini ziyaret eden Altepe, bölge halkının kültürünü en iyi şekilde yaşaması için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini söyledi.

3 günlük bir gezi için Makedonya'ya giden ve bugün sabaha karşı Bursa'ya dönen Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe, Rufai Tekkesi ve Gazi Baba Türbesi'nin temel atma törenine katıldı. Makedonya'nın başkenti Üsküp'e gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, programının önemli bir bölümünü bölgedeki Müslümanlar için önemli çalışmalar yapan kurumları ziyaret ederek geçirdi. Başkan Altepe'nin ilk durağı Makedonya İslam Birliği'ne bağlı Üsküp Müftülüğü oldu. Başkan Altepe ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Seyfettin Avşar ile Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar'ı Üsküp Müftüsü İbrahim Şabani ağırladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Üsküp'te sürdürülen tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmalarını yakından takip ettiklerini dile getiren Müftü Şabani, her konuda destek aldıkları Başkan Altepe'nin ziyaretinin kendileri için moral kaynağı olduğunu söyledi. Şabani, ziyaretin anısına Başkan Altepe'ye teşekkür plaketi verdi.

Başkan Altepe'nin ikinci durağı Ensar Yardımlaşma ve Kültür Derneği oldu. Dernek Başkanı Süleyman Baki'nin öğrenci yurdunda düzenlendiği kahvaltı programına Başkan Altepe'nin yanı sıra AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, Uludağ Üniversitesi öğretim üyeleri, Bursalı işadamları katıldı.

Kahvaltı sonra Üsküp'te yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Dernek Başkanı Süleyman Baki, 50'şer öğrenci kapasiteli kız ve erkek öğrenci yurtları ile Müslüman öğrencilerin barınma sorunlarına çözüm getirmeye çalıştıklarını söyledi. Her iki yurdun da kira masrafları konusunda TİKA'dan önemli destekler aldıklarını belirten Baki, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursalı işadamları ve müftülüğün destekleri ile satın aldıkları 5 bin 500 metrekarelik bir alana yeni bir yurt ve kültür merkezi yapacaklarını belirterek, bu konuda verdikleri destek nedeniyle Başkan Altepe'ye teşekkür etti.

Türkiye'de yaşayan insanların Üsküp'e olan ilgisinin artmasıyla buradaki etkinliklerin de artacağını belirten Altepe, özellikle bu bölgeyle akrabalık bağları olan herkesin dikkatini buraya çekmeye çalıştıklarını ve güzel işlerin yapılmasına vesile olduklarını kaydetti. Ecdat yadigarı olan bu topraklarda Müslüman nüfusun kültürünü en iyi şekilde yaşaması için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Altepe, şunları kaydetti: "Sünnet cemiyetleri, aşure ikramları gibi sosyal etkinliklerin yanında yok olmaya yüz tutan tarihi eserlerimizi de bir bir ayağa kaldırıyoruz. Üsküp'ün merkezinde Osmanlı dönemi eseri olan 125 cami varmış. Ancak bunların büyük bir bölümü çeşitli nedenlerle yok edilmiş. Restorasyonunu başlattığımız Rufai Tekkesi ise birlikte merkezdeki ibadethane sayısı 20'ye ulaşacak. Bizim sivil toplum örgütleriyle birlikte burada hayata geçirdiğimiz çalışmalar, yıllardır Üsküp'te bir araya gelemeyen kurumları da bir araya getiriyor. Bu ortak çalışmalar Üsküplüler kadar bizleri de mutlu ediyor."

Başkan Altepe ve beraberindeki heyetin en önemli ziyaretlerinden biri de 1884 yılından bu yana Üsküp'te Türkçe eğitim veren Tefeyyüz İlköğretim Okulu oldu. Okul Müdürü Gönül Bayraktar ve öğretmenler Bursa heyetini kapıda karşıladı. Okulun Üsküp tarihi açısından da büyük önemi bulunduğunu dile getiren Bayraktar, kraliyet döneminde Makedonca dışında bütün dillerde eğitimin yasaklandığını belirterek, o yıllarda bile öğretmelerin gönüllü olarak mesai saatleri dışında öğrencilere Türkçe eğitim verdiklerini söyledi. Balkanların en eski ve en başarılı olan okullarında Türk bayrağını dalgalandırmanın onurunu yaşadıklarını dile getiren Bayraktar, ?Son yıllarda Türkiye ile olan ilişkilerimiz de çok kuvvetlendi. Bursa'daki Yıldırım İlköğretim Okulu ile kardeşlik ilişkisi kurduk. Bunun yanında okulumuz TİKA tarafından baştan sona onarıldı. Bu işbirliği bizleri çok mutlu ediyor." dedi.

Altepe de Bursa'da 70-80 yıllık geçmişi bulunan okulları köklü eğitim kurumları olarak kabul edip kitaplaştırdıklarını hatırlatarak, "Burada 128 yıllık bir eğitim kurumundayız. İşte tarihin kendisi bu. Bizler de bu bölge ile ilişkilerin kuvvetlendirilmesi noktasında çalışmalarımıza devam edeceğiz." diye konuştu.

Ziyarete katılan Bursa Sınav Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Gıyasettin Bingöl ise Tefeyyüz İlköğretim Okulu ile hemen kardeş okul ilişkisi başlatacaklarının ve okulu en kısa zamanda Balkanların en lüks eğitim kurumu haline getireceklerinin sözünü verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber