Çanakkale toplantıya ilgi fazla olunca dışarda kaldılar

Çanakkale'nin Çan İlçesi'ne bağlı Kirazlı Köyü'ndeki Altın ve Gümüş Madeni kapasite artışı için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce düzenlenen Halkın Katılımı Toplantısı gergin başladı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 28 Ağustos 2012 21:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Köylülerin bir bölümü yer olmadığı gerekçesiyle içeriye alınmayınca tartışma çıktı. Araya jandarmanın girmesiyle ortam yumuşadı ve toplantı yapılabildi.

Doğu Biga Maden A.Ş., Çan İlçesi'ne bağlı Kirazlı Köyü'nde yaptığı sondaj çalışmaları neticesinde tespit ettiği rezerv nedeniyle Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışına gitme kararı aldı. Talep nedeniyle Kirazlı Köyü Muhtarlık binasında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Namık Güver başkanlığında Halkın Katılımı Toplantısı düzenlendi. Toplantıya, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, bölgedeki köylerde yaşayan vatandaşların yanı sıra çevreciler katıldı. Bölgede yaşayanların konuyla ilgili bilgilendirilip, sorularına yanıt vermek amacıyla muhtarlık binasında düzenlenen toplantıya katılım fazla olunca içeride yer sıkıntısı yaşandı. Özel güvenlik görevlileri, aralarında azaların da bulunduğu çok sayıda köylüyü içeriye almamak için direndi. Ancak köylülerin bu duruma öfkelenmesi üzerine kısa süreli arbede yaşandı. Köylüler içeriye girmek için kapıya dayandı. Kirazlı Köyü azası Mehmet Kayalıdağ, özel güvenlik görevlilerinden içeri girmesine izin vermelerini isteyip, 'Bu köy benim. Sen kimsin. Ben bu köy de azayım. Siz parayla tutulan kişilersiniz. Lütfen çekilir misinö diye bağırdı. Özel güvenlikçiler çareyi kapıları kapatmakta buldu. Devreye jandarmanın girmesiyle ortam yumuşadı. Azaların da aralarında bulunduğu bir grup CHP'li Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan'ın da müdahalesiyle içeriye alındı.

SALONDA BAŞKAN SAKİNLEŞTİRDİ

Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, toplantı başlamadan önce içeride bulunan öfkeli kalabalığa seslenerek, 'Kavga, gürültüye gerek yok. Mücadelemiz devam edecektir. Bağırarak bir yere varamayız. Akılla, bilgiyle ve belgeyle konuşacağız. Onun için hep beraber dinleyelim ve sakin olalımö dedi. Toplantı, Doğu Biga Maden A.Ş.'ye danışmanlık hizmeti veren Encon şirketi yetkilisinin yapılacak faaliyetleri anlattığı sunumla başladı.

Sunumun ardından söz alan Başkan Gökhan, 'Şuanda içinde bulunduğumuz Kirazlı Köyü, Çanakkale'deki su havzamızın uzun mesafeli koruma planı içerisinde yer almaktadır. Çanakkale İl Çevre Mahalli Kurulu tarafından hazırlanan içme ve kullanma suyu deposunun uzun mesafeli koruma alanı içerisinde Çiftlik, Serçeler, Ortaca, Halilağa ve Kirazlı Köyleri bulunmaktadır. Çanakkale'nin su ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı'nın mutlak koruma alanı olarak belirlenen yerlerden biri. Bu nedenle bu çevrede herhangi bir madencilik faaliyetinin yapılması söz konusu değildir. Kirazlı Köyü de bu bölgede olduğu için madencilik faaliyetinin yapılmasına karşı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Kazdağları'nın ne bahane olursa olsun bir Allah yapısı olan ve hiç kimse tarafından yapılması mümkün olmayan, florasıyla, faunasıyla, su yataklarıyla, oksijeniyle dünya mirası haline gelmiş bir dağın üç kuruşluk, insanlığa hiçbir yararı olmayan bir maden uğruna, delik deşik edilmesi doğru değildir. Kazdağları tanrının bize bir hediyesidir. Tanrının hediyesine üç kuruşluk altın için çevresel etki noktasında insanlığa zarar verecek şekilde altının çıkarılmaya çalışılması da insanlık açısından uygun değildirö dedi.

SOYDAN, 'KAZDAĞLARI BİR DAHA GELMEZö

CHP'li Milletvekili Serdar Soydan ise, Balıkesir Balya'da 75 yıl önce kapatılan madenin çevreye olumsuz etkilerinin halen devam ettiğine değindi. CHP'li Soydan, Kazdağları bölgesindeki madencilik faaliyetlerinin de aynı sonuçları doğuracağını savunup, 'Bugün ekonomi bozuk olabilir, muhtaç olabiliriz. Yarın başka bir hükümet gelir ekonomi, işler düzelir. Ama eğer Kazdağları elden giderse dünyanın hiçbir hükümeti bu Kazdağlarını bir daha yerine getiremezö diye konuştu.

KÖYLÜLER DE KARŞI ÇIKTI

Köylüler de tek tek söz alıp, bölgede altın ve gümüş çıkarılması konusundaki endişelerini dile getirdi. Madencilik faaliyetinin durdurulmasını ve şirketin bölgeyi terk etmesini talep etti.

KAYGILARI GİDERMEYE ÇALIŞTILAR

Encon Çevre Danışmanlık Ltd. yöneticisi Tolga Balta ise, kaygılarını dile getirenleri ikna etmek için yapılacak faaliyetlerle ilgili bilgiler aktardı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Namık Güver, toplantıda dile getirilenlerin bir rapor halinde bakanlık yetkililerine sunulacağını belirterek, toplantıyı sonlandırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber