KESK ve ESM'den DSİ önünde eylem

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Ağustos 2005 14:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Memurlar, Kendilerini Tehdit Ettiğini İddia Ettikleri Bakan Şahin'i 'Yuh' Sesleri Ve Islıkla Protesto Etti

- "Hükümet Bu Yaklaşımını Sürdürürse, Halkın, Emekçinin Duvarına Çarpacaktır Ve Diğer Hükümetlerin Akıbetine Uğrayacaktır"

-"Eğitim-Sen'in Dava Sürecinin Arkasında Da Hükümet Vardır"

- "Biz Grevli Toplu Sözleşme Değil, Sarı Sendikacılığın, Devlet Güdümlü Sendikacılığın Önünde Engeliz"

- "Bakan Şahin' İsteklerimize Cevap Veremiyor; Çünkü Imf Duvarına Çarpıyorlar"


Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in dünkü açıklamalarında kamu emekçilerini tehdit ettiğini belirterek, "Bizi duvara çarpanlar hep, hükümetler oldu. Yine birileri duvara toslayacak. Ama bu biz olmayacağız. Hükümet bu yaklaşımını sürdürürse, halkın,emekçinin duvarına çarpacaktır ve diğer hükümetlerin akıbetine uğrayacaktır" dedi.

KESK ve Enerji, Sanayi ve Maden Emekçileri Sendikası (ESM) bugün Devlet Su İşleri (DSİ) önünde bir eylem yaptı. Elektrik Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası'nın da destek verdiği eylemde katılımcılar, Bakan Şahin'in dünkü açıklamalarını ıslıklar, alkışlar ve 'Yuh' sesleri ile protesto etti. Grup, "Devlet Güdümlü Sendikaya Hayır', 'IMF Değil Üretenler Yönetsin', 'Sadaka Değil Toplu Sözleşme' şeklinde sloganlar attı. DSİ'de örgütlü olan ESM Genel Başkanı Kemal Bulut yaptığı basın açıklamasında, DSİ'nin bütçeden aldığı payın her yıl azaldığını ifade ederek, DSİ'nin kuruluş amacına uygun olarak çalışmadığını ve işlevsizleştirildiğini söyledi. Bulut, kilowattsaat maliyeti 0.5 cent olan hidroelektrik santral potansiyelinin değerlendirilmediğini savunarak, 7 - 8 cente mal olan ve al ya da öde garantili doğal gaz santrallerinin tam kapasite ile çalıştırılmasının büyük bir çelişki olduğunu dile getirdi. Taleplerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu'na ilettiklerini ancak, yıllardır çözüm bulamadıklarını kaydeden Bulut, hükümetin toplu görüşme masasını da anlamsızlaştırmaya çalıştığını savundu. Hükümetin IMF telkinleri ile takiye yaptığını ve kendilerini açıkça tehdit ettiğini öne süren Bulut, "Biz dilenci değiliz, Hakkımızı istiyoruz. Attıkları imzaların arkasında durmalarını ve insanca yaşanabilir bir ücret istiyoruz" diye konuştu.

Daha sonra bir konuşma yapan KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise, 15 yıllık sendikal mücadele tarihlerinde birçok hükümet tarafından tehdit edildiklerini öne sürerek, "Dün Bakan Şahin 'Duvara çarparsınız' diyor. Bu kısmen doğrudur. 15 yıldır mücadele ediyoruz. 15 yıldır bizi tehdit edenler, duvara çarpanlar oldu. Ama bizi duvara çarpanlar hep, hükümetler oldu. Yine birileri duvara toslayacak. Ama bu biz olmayacağız. Hükümet bu yaklaşımını sürdürürse, halkın, emekçinin duvarına çarpacaktır ve diğer hükümetlerin akıbetine uğrayacaktır" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın 'en çetrefilli işleri bile', 'Daha fazla demokrasi anlayışı ile çözeceğiz' dediğini dile getiren Tombul, "Diğer bir bakan ise antidemokratik olarak emekçileri tehdit ediyor" dedi. Görüşmelerde Eğitim-Sen'in kapatılmasının da gündeme getirildiğini ileri süren Tombul, "Eğitim-Sen kapatılmamıştır, dava süreci devam etmektedir. Demek ki, Eğitim-Sen'ın dava sürecinin arkasında da hükümet vardır" diye konuştu. Bakan Şahin'in, KESK'in grevli toplu sözleşmenin önünde engel olduğunu söylediğini savunan Tombul, "Buna sadece gülünür. Bakan herhalde şaka yapıyor. Evet biz birşeyin önünde engeliz ama bu, grevli toplu sözleşme değil. Biz, sarı sendikacılığın, devlet güdümlü sendikacılığın önünde engeliz" şeklinde konuştu.

Toplu sözleşme masasında Bakan Şahin'in isteklerine cevap veremediğini öne süren Tombul, "Çünkü IMF duvarına çarpıyorlar" dedi. Tombul, Kamu Personeli Yasası'nın iş güvencelerini tartışır durumda gündeme gelmesi halinde, KESK olarak alanlara inmekea kararlı olduklarını da söyledi. Tombul, Pazartesi günü tüm Türkiye'de eylem yapılacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber