'Delik kalp' problemi çocuklarda daha kolay tedavi ediliyor

Çocuklarda kalp içi ve dışı delik probleminin yetişkinlere göre daha kolay çözüldüğü bildirildi. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bölümü'nde; 5 çocuğun kalbindeki delik ameliyatsız kapatıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2012 12:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kalbi delik olan Yağmur Altan(8), Fethullah Afşar(15), Gülsüm Rana Karalı(6), Sena Çakmak(12), Çağla Erdoğan(2) tedavi sürecinden sonra taburcu edildi.

Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Oran, kalbi delik olan çocukların yetişkinlere nazaran daha kolay tedavi edildiğine dikkat çekerek ailelere geç kalmamaları konusunda uyardı. Bülent Oran, ?Erken teşhis, kalpteki delikleri daha kolay kapatmamıza yardımcı oluyor. Riski de az olan bu müdahaleyle çocuklar hemen sağlıklarına kavuşuyor. Açık kalp ameliyatına göre ameliyatsız kalp deliği kapatma operasyonu daha az riskli. Ameliyatsız yöntemle kalp içi ve kalp dışı delikleri güvenli bir şekilde kapatılabiliyor. Ayrıca cerrahi kesik olmadığı için de yara izi de kalmıyor." diye konuştu.

Dünyada ve Türkiye'de kalp hastalığının büyük bir sorun olduğunu belirten Oran, Selçuklu Tıp Fakültesi'ne gelen 5 çocuğun kalbindeki deliği başarı operasyonla kapattıklarını dile getirdi. Ailelerin erken teşhis ve tedavi konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini anlatan Oran, ?Ailelerin kalbi delik çocuklarını erken yaşlarda doktora götürmesi çok önemli. Çünkü erken teşhisle bu delikleri hemen kapatabiliyoruz. Geç kalınması durumunda çocuğun hayatı da tehlikeye giriyor. Bize gelen ailelerin bu konuda bilinçli olduğunu görmek bizi mutlu ediyor.? dedi.

Delik kalbi ameliyatsız kapatılan 8 yaşındaki Yağmur Altan'ın annesi Filiz Altan, kızının okula giderken çok yorulduğunu, bunun üzerine hastaneye götürdüklerini dile getirdi. Hastanede kalp doktoruna yönlendirildiklerini anlatan Altan, ?Kızımın kalbinde delik olduğunu öğrenince telaşlandık. Ancak doktorlar ufak bir müdahaleyle bu deliğin kapatılabileceğini söylediler. Kızımın sağlığına kavuşmasından dolayı mutluyuz. Doktorlara teşekkür ederiz.? şeklinde konuştu.

Konya'nın Beyşehir İlçesi'nden gelen Fethullah Afşar'ın babası Yılmaz Afşar ise oğlunun nefes almakta zorlanması üzerine çocuklarını doktora götürdüklerini aktardı. Afşar şöyle konuştu: ?Oğlumu hastaneye götürdüğümüzde doktorlar, nefes darlığının kilosundan olabileceğini söylediler. Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gittik. Buraya gönderdiler. Kalbindeki delik kapatıldı. Şuan sağlığı gayet iyi.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber