Konya, istikrarlı büyümesine devam ediyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO)'nın açıkladığı 'İlk 1000 Büyük Firma' sıralamasına Konya'dan 24 firma girdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2012 17:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konyalı firmaların başarısını öven Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, bu başarının Konya sanayii için itici güç olacağını söyledi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Kaleli, sanayicinin, tüccarın, girişimcinin daha çok ve kaliteli üretmek arzusunun ve ürettiği mala pazar bulma becerisinin sonucu olan bu başarının her türlü takdire değer olduğunu ifade etti. Türk iş adamlarının, Türk ekonomisinin lokomotifi olduğunu belirten Kaleli, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında başrolün yine Türk özel sektöründe olacağını belirtti.

Açıklamasında, dünya ile entegre olarak, yabancı ülkelerdeki bilgi ve teknolojiyi daha hızla ülkeye ve Konya'ya çekmek gerektiğini dile getiren Kaleli, "Türkiye, ticaret açısından çok iyi bir coğrafyada bulunuyor. Üç saatlik bir uçuş mesafesinde yaklaşık 9 trilyon dolarlık bir pazar var. Yakın coğrafyamızda ise 1 milyarın üzerinde insan yaşıyor. Bu bölgenin toplam sanayi ihracatının yüzde 65'ini tek başına Türkiye yapıyor. Petrol gibi zenginlik kaynaklarımız olmadan bu başarıyı gösteren Türk özel sektörü, aynı zamanda ülkemizin ekonomik istikrarı için de ne kadar önemli olduğunu göstermekle birlikte, bizlere de büyük fırsatlar vermektedir." dedi. Kaleli, Türk özel sektörü güçlendirildiği takdirde, Türkiye'nin, bulunduğu coğrafyanın istikrar ve kalkınma merkezi olacağını vurguladı.

İSO'nun açıkladığı 'İlk 500'de' 8 ve 'İkinci 500'de 16 olmak üzere 24 firmayla temsil edilmesinin, Konya sanayiinin gelişiminin göstergesi olduğunu kaydeden Kaleli, "Bu kurumsallaşma ile birlikte stratejik hedeflere daha kolay ulaşılabileceğini göstermesi açısından üzerinde durulması gereken önemli bir örnektir. Konya, üretimini sadece yurt içinde değerlendirmeyen, yurt dışında da Türkiye'yi gururla temsil eden bir ildir. Firmalarımız, ürettikleri katma değerin yanı sıra sağladıkları istihdamla, ilimizin ekonomik ve sosyal hayatına da büyük katkı yapmaktadır." diye konuştu.

TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİ ÖNEMİNİ ARTIRIYOR

İSO'nun açıkladığı listedeki Konyalı 24 firmadan 13'ünün, tarım ve tarıma dayalı sanayi kuruluşu olmasının, Konya sanayii için tarımın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirten Kaleli, açıklamasında şu hususlara değindi: "Nüfusunun yüzde 65'i geçimini tarım ve tarıma dayalı sanayiden kazanan Konya, ülkemizde olduğu kadar yakın ülkeler arasında da önemli bir tarımsal üretim merkezidir. Devam eden ve hedeflenen projeler bitirildiğinde Konya, üretim kapasitesiyle birlikte, bunların sanayi ürünü olarak ihracında da önemli bir merkez olacaktır. Konya, sahip olduğu üretim kültürü, sanayi altyapısı ve girişimcilik ruhuyla bu listeye daha çok firmayla girecek potansiyele sahiptir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber