Topbaş'ın İstanbul hayali

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2005 18:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, düzenlediği basın toplantısıyla, Güney Kore ve Japonya'ya yaptığı ziyaretleri değerlendirdi. Topbaş, idealinin, İstanbul'u dünyayı etkileyen 3 kent arasına sokmak olduğunu söyledi.

Topbaş, Saraçhane'deki Belediye Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında, Güney Kore ve Japonya'ya yaptığı ziyaretleri değerlendirdi.

Dünyayla iletişim kurmanın önemini vurgulayan Topbaş, bunu başaranların çok iyi yere geldiğini ifade etti. İstanbul'un son 2 yılda dünyayla iyi iletişim kurduğunu vurgulayan Topbaş, ''Bugüne kadar kardeşlik ilişkileri kağıt üzerinde kalmış. Oysa kent ilişkileri çok önemli. Dünya kenti olmak için iletişim kurmak zorundasınız. Eğer
temasınız varsa, karşılıklı ilişki kurmuşsanız onun yansımaları kent için olumlu oluyor'' diye konuştu.

Güney Kore ve Japonya'da ulaşım konusu ağırlıkta olmak üzere 23 kişilik bir heyetle temaslarda bulunduklarını anlatan Topbaş, ziyaretlerin çok olumlu geçtiğini, özellikle Kore halkının Türk halkına olan sevgisinin yansımasını gördüklerini kaydetti.

Seul Belediyesi ile teknik ve kültürel işbirliği de yaptıklarını belirten Topbaş, buraya gidişlerinin en önemli nedeninin otobüsler için tercihli hat ve Smart Kart (akıllı kart) uygulaması hakkında inceleme yapmak olduğunu dile getirdi. Topbaş, ''Biz de İstanbul'da bazı hatlarda, özellikle Beylikdüzü-Topkapı arasında E-5 üzerinde ve
önemli akslarda, yolların müsait olduğu yerlerde otobüsler için tercihli hat uygulamasına geçmek istiyoruz. Teknik çalışmalarımız sürüyor'' şeklinde konuştu.

Topbaş, yaptığı ziyaretlerin İstanbul'a yansımalarının farklı olacağını dile getirerek, ''İdealim, İstanbul'u dünyayı etkileyen üç kent arasına sokmak. New York, Londra ve Tokyo... Bunun yarışı içindeyiz. Başaracağımıza inanıyoruz'' dedi.

YENİ İŞLETME ANLAYIŞI

Toplantıda soruları da yanıtlayan Kadir Topbaş, İETT'ye 500 otobüs alımıyla ilgili ihalede çıkan bazı hukuki engellerin aşıldığını, bu araçların bu yıl hizmete gireceğini söyledi.

Ancak bundan sonrası için çok fazla otobüs almak yerine, gittiği ülkelerde gördüğü işletmecilik mantığıyla hareket etmek istediğini belirten Topbaş, şöyle dedi: ''Bu bizim mevcut halk otobüsü mantığında değil, çok daha farklı. Bu mantığı İstanbul'da da geliştirmek istiyoruz. Ulaşım işletmesi ve otobüs, firmalara, yani tüzel kişiliklere ait. Belediye bu firmalara günlük çalışma bedeli ödemek için ihaleye çıkıyor. 'İsterseniz bir, isterseniz bin yolcu taşıyın, ben size bu bedeli ödeyeceğim' diyor. Parayı belediye akıllı kartlarla topluyor. Taşıyıcı firma hiçbir şekilde müşteriyle bu konuda muhatap olmuyor. Böylece toplu taşımadaki yoğunluklar ortadan kalkıyor.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber