Nazilli'de adli yıl törenle başladı

2012-2013 Adli yılın açılışı dolayısıyla Nazilli Adalet Sarayı önünde bulunan Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Eylül 2012 21:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Törene Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Garnizon Komutanı Yarbay Ekrem Turan, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Seydi Salman, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı M.Ali Berksoy, Aydın Barosu Nazilli Temsilcisi Ayhan Nuri Ünal, Ağır Ceza Reisleri, Hakimler, Savcılar, Avukatlar, Adliye personeli ile kamu ve kuruluşların amirleri katıldı. Başsavcı Kaya ve Baro Temsilcisi Ünal'ın Atatürk Anıtı'na çelenk koymalarının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi.

2012-2013 Adli yılının, ülkemize barış, huzur ve mutluluk getirmesini diliyor, hukuka ve adalete hizmet eden ve aramızdan ayrılarak ebediyete uğurladığımız tüm hukukçu ve adliye çalışanlarını saygıyla anarak Adli yılın açılış konuşmasını yapan Nazilli Baro Temsilcisi Ayhan Nuri Ünal; "Bilindiği üzere; bireylerin vazgeçilmez temel hak ve özgürlüklerinden biri de adil yargılanma ve hak arama özgürlüğüdür. Hak arama özgürlüğünün hayata geçirilebilmesi, aranılan hakka makul süreler içinde ve hakkaniyete uygun olarak ulaşılabilmesine bağlıdır. Ülkemizde, davaların geç sonuçlanması ve mahkemelerdeki ağır iş yükü uzun süredir yargının öncelikli sorunları haline gelmiştir. Bu sorunların giderilmesi bakımından 2005 yılından bu yana uyum yasaları, Reform yasaları ve kamuoyunda "yargı paketi" olarak adlandırılan yargılamayı hızlandırmaya yönelik birçok yeni yasa ve yasa değişikliği yapılmıştır. Ancak çıkartılan yeni yasaların daha yürürlüğe girmeden birçok maddesinin değiştirilmek zorunda kalındığı ve bazı maddelerinin de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği hepimiz tarafından bilinen bir gerçekliktir."

"HER TÜRLÜ HUKUKİ MÜCADELEYİ VERECEĞİZ"

Bununla birlikte gerekçesi ne olursa olsun sosyal ve hukuk devleti olmanın gereği olan adliyelerin, coğrafi şartlar, uzaklık ve ulaşım imkanları dikkate alınmaksızın kapatılarak, başka adliyelerle birleştirilmesi, kapatılan bölgede yaşayan vatandaşlarımız yönünden hak arama özgürlüğünün kısıtlanması niteliği taşıdığı, birleştirilen adliyelerdeki binaların yetersizliği nedeniyle de yer sıkıntısı ve ek iş yükünü beraberinde getirdiği aşikardır diyen Ünal; "Bu konuda ortaya çıkan sıkıntıların giderilmesine yönelik çalışmaların en kısa sürede tamamlanmasını bekliyoruz. Anayasalar toplumsal uzlaşma belgeleridir. Bu nedenle anayasalar, toplumun bütün kesimlerin görüşleri de dikkate alınarak geniş ve katılımcı bir anlayışla hazırlanmalıdır. Ülkemizde de hazırlıkları devam eden Anayasamızın; toplumun beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayan, demokratik standartlara uygun, temel hak ve özgürlükleri koruyan, çoğulcu, uzlaştırıcı, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkesini önde tutan bir anlayışla hazırlanma1ı evrensel hukuk ve evrensel demokrasi ilkeleri göz ardı edilmemeli, hak arama özgürlüğün vazgeçilmezi olan savunma hakkı ve onu temsil eden savunma makamının mutlak suretle anayasamızın yargı erki içinde yer alarak iddia ve savunma makamları arasındaki eşitlik sağlanmalıdır. Toplumda güven, huzur ve sosyal barışın sağlanması, ancak bağımsız yargının varlığıyla mümkündür."Yargı bağımsızlığı " ise, yargı mensuplarına verilmiş bir imtiyaz değil, bireylerin doğru, hakkaniyete uygun ve adil yargılanma hakkının bir güvencesidir. Bu nedenle; yargı bağımsızlığına herkes saygı göstermeli, yargı üzerinden siyasi polemikler yapılmamalı, ceza yargılamasında "soruşturmanın gizliliği" ilkesinden ve 'masumiyet karinesinden' ödün verilmemeli, tutuklamaya yönelik tedbirinin uygulanmasında ve tutukluluk sürelerinin tayininde "keyfi" uygulamalardan kaçınmalı ve "orantılılık ilkesine" azami dikkat gösterilmeli, hak ihlallerine ve mağduriyetlere neden olunmamalıdır. Yaşanılan her türlü sıkıntı ve zorluğa rağmen ülkemizde hukukun üstünlüğünün, yargı bağımsızlığının ve adil yargılanma hakkının tam anlamıyla yaşama geçirilmesi için biz Avukatlara düşen her türlü hukuki mücadeleyi vereceğimizi belirtiriz" dedi.

BİRLİK VE BERABERLİK İÇERİSİNDE AÇILIŞIMIZI YAPIYORUZ

Yargıdaki ve Nazilli Adliyesi'ndeki 2011-2012 yılları arasında gelişen olaylar ve değişimler hakkında kısaca bilgi veren Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya, "Zaman hızla akıp gitmektedir. Elimizden çıkan ve bir daha geri getiremediğimiz zaman içerisindeki adaleti sağlama anlamında bu göreve soyunan yargı mensupları olarak elbette hem geriye dönüp baktığımızda adalet adına neler bıraktığımızı ve ne kadar bu görevi ifa ettiğimizi ve gelecekte de neler yapmamız gerektiği noktasında "Güven veren bir adalet sistemini" gerçekleştirmeye yönelik muhasebemizi her adli yıl açılışında yapmış olsak da ne yazık ki bu günü birlik konuşmalardan öteye gitmediğini görmek bizleri üzse de yargı alanında ülkemizde gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmesini ümitle beklediğimiz değişimler umutlarımızı hep bir sonraki bahara ertelese de toplum vicdanındaki "adalet duygusunu" gerçekleştirmeye yönelik hedeflerimizden vazgeçmediğimizi göstermek adına her yıl birlik ve beraberlik içerisinde adli yıl açılışımızı bu amaçla yapmaktayız."

ADLİYELERİN BAĞLANMASI KADROLARI ARTIRDI

Geriye dönüp baktığımızda Nazilli Adliyesinde ve Nazilli Adliyesine bağlı mülhakat adliyelerde büyük değişiklikler gerçekleştiğini hep birlikte müşahede ettik diyen Başsavcı Kaya; "Bu bağlamda HSYK Genel Kurulunun 15.06.20 12 tarih ve 347 sayılı kararı ile 22.06.2012 tarihli ve 383 sayılı kararları sonucu bazı yer adli teşkilatlarının bir başka adli teşkilatla birleştirilmesine karar verilmesi kapsamında Aydın iline bağlı mülhakat Yenipazar Adliyesi, Nazilli Adliyesine bağlı Kuyucak ve Sultanhisar Adliyelerinin Nazilli Adliyesi bünyesinde birleştirilmesine karar verilmiş olup, bu kapsamda Nazilli Adliyesinin Hakim ve Cumhuriyet Savcısı kadrosunda da önemli değişiklikler olmuştur. Tabi bu birleştirilen adliyeler ile birlikte adliyemizin Hakim ve Savcı kadrosu artmış, bu bağlamda 11 olan Cumhuriyet Savcısı sayısı 15, 12 olan Hakim sayısı da 15 olmuştur. Bununla birlikte Yargı hizmetlerinin etkinleştirilmesi amacıyla bazı kanunlarda değişiklik yapılması kapsamında 3. Yargı Paketi olarak bilinen 6352 sayılı Kanunla birlikte Ceza Mevzuatında ve Hukuk Mevzuatında önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu kanunla birlikte adliyemizde 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 3. Sulh Ceza Mahkemesi ve 2. Sulh Hukuk Mahkemeleri Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün "12.06.2012 tarihli Olurları ile kurulmuş olup, Nazilli 2. Ağır Ceza Mahkemesi yaz kararnamesinde yapılan atama ile faaliyete başlamıştır. Her ne kadar Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce Nazilli 3. Sulh Ceza ve 2. Sulh Hukuk Mahkemelerinin kurulmasına karar verilmiş ise de HSYK tarafından bu mahkemelere Hakim ataması yapılmadığından faaliyete geçmemiş ise de yapılacak olan atama ile bu mahkemelerin de faaliyete geçmesi mümkün görülmektedir."

BAŞSAVCILIK ÖDENEK BEKLİYOR

Gerek birleştirilen mahkemeler gerek Hakim ve Savcı sayısının artması tabi olarak Nazilli Adliyesinin fiziki imkanlarını zorlamıştır diyen Kaya; "Hakim ve Savcı odası temini, kalem ve duruşma salonları temininde zorluklar yaşamış isek de gerek Hakim ve Savcılarımızın fedakarlığı, ki halen 2 savcımız bir odayı paylaşmak zorunda kalarak, gerek adliye personelimizin fedakarlığı ve gerekse buradan kendilerine teşekkür ediyorum baro temsilcimizin kendi odasını boşaltarak bize vermiş olduğu destek ve gayretler ile hep birlikte bu sıkıntılı süreci çok şükür ki kırmadan dökmeden aşmış bulunmaktayız. Buradan bu süreçte dosya ve mefruşatların taşınmasında ve yerleştirilmesinde çalışan ve emeği geçen adliye personeline de teşekkür etmek istiyorum. Tabii ki adliye binamız her ne kadar 6 yıllık bir geçmişe sahip olsa da maalesef şu an itibariyle yargı hizmetlerinin karşılanmasında yeterli bulunmamaktadır. Aynı şekilde Hakim ve Savcı lojmanlarının yeterli olmaması, kiralık ev bulmadaki zorluklar, Hakim ve Savcı sayısının artmış olması, yeni bir adli lojmanı alımını gündeme getirmiştir. Bu kapsamda adliye binamızın üzerine 2 kat bina yapımı ve yeni adliye lojmanı alınması hususunda gerekli müracaatlarımızı Adalet Bakanlığı ilgili birimlerine iletmiş bulunmaktayız. Bunun yanında Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğünün faaliyet göstereceği bir binanın kiralanması yönündeki çalışmalarımız sonunda kiralık bina bulunmuş olup, Bakanlık tarafından kiralama işlemlerinin onayı beklenmektedir" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından adliye binası önünde toplu bir şekilde hatıra fotoğrafı çekildi. Daha sonra ise Protokol üyeleri ile Hakimler, Savcılar, Avukatlar ve Adliye Personelinin katılımı ile gerçekleşen kokteyl, samimi bir ortamda gerçekleşti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber