Iğdır'da köylülerin su sevinci

Iğdır'ın Çilli Köyü ile bağlı Bezirhane ve Köprüköy mezraları ile Elmagöl köyünde yaşanan su sıkıntısı, İl Özel İdaresi'nin yaptığı sondaj çalışmasıyla son buldu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2012 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıllardır içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarını il merkezi ve komşu köylerden hayvan sırtında taşıyarak karşılayan Çilli köyü ve bağlı Bezirhane ile Köprüköy mezraları ile Elmagöl köyünde su sıkıntısını gidermek amacı ile İl Özel İdaresi tarafından yapılan sondaj çalışması sonucu 250 metrede su kaynağı bulundu. 2012 yılı Köylere Hizmet Götürme Birliği (Köydes) Yatırım Programı dahilinde susuz durumda olan köylere içme suyu getirilmesi amacıyla etüt çalışmaları başlandı.

Arazi koşullarının oldukça zor olduğu bu bölgede toplam 60 noktada jeofizik etüt çalışması yapılıp ve yapılan jeofizik etüt çalışmaları doğrultusunda Çilli köyü Bezirhane mezrasında sondaj kuyusu açılmaya karar verildi. Rakım yüksekliği 2100 metre olan alanda İl Özel İdaresi, iş makineleri ile güzergah açıp ve bu noktada sondaj makinesinin çalışabileceği koşullar sağlanarak, 250 metre derinliğinde sondaj kuyusu açılarak suya ulaşıldı.

Uzun yıllardır içme suyu sıkıntısı çeken ve susuz olduğu için boşalma noktasına gelen Çilli köyüne bağlı Bezirhane ile Köprüköy mezraları ve Elmagöl köyünde yaşayan vatandaşlar, suya kavuşmanın heyecanını ve sevincini coşkuyla kutlayarak; köylerinin en önemli sorunlarından birisinin su sıkıntısı olduğunu belirttiler. Köy halkı olarak içme ve kullanma sularını hala taşıma usulü ile şehir merkezi veya çevre köylerden temin ettiklerini belirten köylüler; "Aynı bölgede daha önceleri birkaç defa yapılan su arama sondaj çalışmalarından bir sonuç alınamamıştı. İl Özel İdaresi'ne yaptığımız müracaat neticesinde burada geniş kapsamlı bir sondaj çalışması yapıldı. Yapılan sondaj çalışması neticesinde artık köyümüzde saniyede dört litre su akıyor. Köy halkı olarak bir Bayram sevinci içerisindeyiz. Köyümüzün içme ve kullanma suyu sıkıntısı çözüldüğü için çok mutluyuz. Buradan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sayın Ferhat Akkuş ve personeline teşekkür ediyoruz" diye konuştular.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferhat Akkuş ise, yaptıkları çalışmanın oldukça başarılı olduğunu belirtti. Akkuş, "Zor şartlar altında yaşayan vatandaşlarımızı yeterli suya kavuşturmak için belli noktalarda sondaj çalışmalarımız oldu. Fakat bu çalışmalardan herhangi bir sonuç alınamadı. Son olarak Bezirhane mezrasında yaptığımız sondaj çalışmasında saniyede dört litre olmak üzere su kaynağı bulduk. 2100 metre rakımda 250 metre derinliğinden elde edilen bu su Çilli köyü ile Bezirhane ve Köprüköy mezraları ile Elmagöl köyünde yaşayan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak üzere isale edilecektir" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber