Çin malı saatler, saatçiliği bitme noktasına getirdi

Nevşehir de 34 yıldır saat tamirciliği yapan Zihni Yapakçı(50), Çin malı ucuz saatlerin işlerini artırmasına rağmen kazançlarının azaldığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2012 13:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski zamanların gözde mesleklerinden biri olan saat tamirciliği, kalitesiz Çin malı saatlerin piyasada yer almasıyla birlikte bitme noktasına geldi. Nevşehir'de 1977 yılından bu yana saat tamirciliği yapan Zihni Yapakçı(50), ucuz Çin mallarının erken bozulması nedeniyle saat tamir işinin arttığını fakat kazançlarının düştüğünü söyledi.

Artık insanların kol saati takmadığını bunun yerine cep telefonlarındaki saatleri kullandığını belirten Zihni Yapakçı, saat kullananların büyük bir çoğunluğunun ise ucuz Çin malı saatleri tercih ettiğini belirtti. Çin mallarının çok çabuk bozulduğunu ve kalitesiz malzeme kullanıldığı için tamir edilmesinin zor olduğunu ifade eden Yapakçı: "Eskiden bir kişi aldığı saati ömür boyu kullanırdı. Bozulunca da saat tamircileri mutlaka o saati tamir ederdi. Ama vatandaşların tercih ettiği Çin malı saatlerin tamir edilmesi mümkün değil. Tamiri mümkün olmadığı içinde saat bozulunca atılıyor ve yenisi alınıyor. Bu durumda biz iş yapamıyoruz.? dedi.

Vatandaşların saat tamircilerine genelde saat pilini, kordonunu değiştirmek, kırılan saat camını değiştirmek gibi nedenlerle geldiğini belirten Yapakçı, ?Çin malı saatlerin kordonları, camları ve pilleri çok uzun ömürlü olmuyor. Mekanik arızalar haricinde vatandaşlar genelde bu tür nedenlerle bize geliyor. Çin Malı saatler işimizi arttırdı; fakat kazancımızı azalttı. Bir saatin pilini 2-3 liraya, kordonunu veya camını malzemesine göre en fazla 10 liraya değiştiriyoruz. Bu da bize eskisi gibi para kazandırmıyor.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber