KESK, Toplu Görüşmelerde Neler Yaşandığını Açıkladı

KESK, 29.08.2005 tarihli toplu görüşmelere ilişkin bir bilgi not yayımlamıştır. Bu bilgi notunda, ayrıntılı olarak yaşanan süreç aktarılmış, ayrıca sendikalara üye olacak memurların sendika üye aidatlarının Devlet tarafından ödenmesinin yaratacağı sıkıntılara dikkat çekilmiştir. Yine 40 YTL'lik zammın emekliliğe yansıtılmayacağına vurgu yapılmıştır. Mutabakat metnini imzalamayan KESK'in açıklamalarını okumak için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Ağustos 2005 16:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

30 Ağustos 2005 tarihli TOPLU GÖRÜŞME bilgi notu

Toplu pazarlık sürecinin beşincisi 29 Ağustos 2005 tarihinde Başbakanlık toplantı salonunda başladı. Bir önceki toplantıda oluşturulan komisyonların raporlarının değerlendirilmesi birinci gündem maddesi olarak belirlendi.

Gündem maddelerine geçilmeden önce Genel Başkanımız İsmail Hakkı Tombul, toplantı öncesinde yapılan eylem sırasında emniyet güçlerinin anti-demokratik ve şiddet içeren tutumunu eleştirdi. Genel Başkanımız, Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in Eğitim-Sen davası ile ilgili açıklamasından duyulan rahatsızlığı dile getirerek, yargı süreci tamamlanmamış bir konuda yapılan açıklamanın yargıya müdahale anlamına geleceğine dikkat çekti.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer ise, Bakanın konuşmasının, kamuoyuna Eğitim-Sen'in kapatıldığı şeklinde yansıdığını; bu durum nedeniyle üyelerin bakanı protesto ettiklerini, söz konusu durumun bakan tarafından düzeltilmesi gerektiğini ısrarla belirtti. Bakan, sözlerinin basına yanlış ve eksik aksettirildiğini belirterek, beyanının sonunda ?Eğitim-Sen kapatılmamıştır? dediğini ifade etti.

Daha sonra komisyon raporlarının görüşülmesine geçildi.

Özelleştirme ve özelleştirme sonucu mağdur olan kamu emekçilerinin sorunları ile ilgili komisyon raporu görüşülürken, Genel Başkanımız özelleştirme politikalarından vazgeçilmesi gerektiğini belirten bir konuşma yapmıştır. Daha sonra 11 maddelik komisyon raporu madde madde görüşülmüştür. Raporun birkaç maddelik kısmının Devlet Personel Başkanlığı tarafından çeşitli idari tedbirlerle yerine getirileceği, diğer maddelerle ilgili ise teknik çalışmaların devam ettirilerek, sonuçlandırılması kararlaştırıldı. Komisyon raporu bittikten sonra, oturuma ara verildi. Oturum arasında Konfederasyon başkanları ile Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı M. Ali Şahin, Başbakanla görüşmeye gitmişlerdir.

Başbakanla yapılan görüşmede, Memur-Sen tarafından kamu emekçileri için istenen ödeneğin 4 milyar YTL olarak telaffuz edilmesi üzerine; Başbakan, 3 milyar 177 milyon YTL'lik ayrılan kaynağı, belli bir miktar daha artırabileceklerini, ancak bu rakamın 4 milyar YTL'den daha az bir rakam olacağını ifade etmiştir. Başbakan, konfederasyonların taleplerinden geri adım atmasını istemiştir. Genel Başkanımız, söz konusu rakamın KESK'in talebinin çok altında kaldığını ifade ederek, kabul edilmesinin mümkün görünmediğini belirtmiş ve heyetle bu durumu görüşeceğini ifade etmiştir. Kamu-Sen ve Memur-Sen ise teklife ılımlı bir biçimde yaklaşmıştır.

Genel Başkanımız ayrıca Eğitim Öğretim Tazminatından faydalanamayan eğitim işkolundaki memur ve hizmetlilerin de bu haktan faydalanması gerektiğini; belediyelerle toplusözleşme yapan Tüm Bel-Sen sendikamızın bu hakkının çeşitli gerekçelerle engellenmesi konusunu, Sağlık Bakanlığı'nda uygulanan performansa dayalı döner sermaye uygulamasının sağlığı paralı hale getirdiğini ve sağlık emekçileri arasında ücret adaletsizliği yarattığını ifade etmiştir. Başbakan söz konusu konularda gereğinin yapılması için adımların atılacağını taahhüt etmiştir..

Başbakanla görüşmeden sonra Görüşme Heyetimiz durumu KESK Yönetim Kurulu'na ileterek, Yönetim Kurulu'nun kararı doğrultusunda kendi içinde bir değerlendirme yapmıştır. Buna göre söz konusu rakamın KESK'in taleplerinin revize edilmesini gerektirecek bir düzeyde olmadığı değerlendirilmesi yapılmıştır.

Oturum arasından sonra, bakanla bir araya gelinerek çeşitli konularda görüşmeler yapılmıştır. Bakan teklifin 3 milyar 790 YTL olduğunu ifade etmiştir. Konfederasyonumuz bu teklifin kamu emekçilerinin sorularını çözmekten uzak olduğunu belirtmiş, sosyal denge tazminatı ile ücret adaletsizliğinin giderilmesinde bir adım atıldığını, ancak bu durumun emekliliğe yansımaması nedeniyle beraberinde yeni sorunlar getireceğini ifade etmiştir. Konfederasyonumuz, rakamın KESK'in kabul edebileceği bir düzeye çekilmesini teklif etmiştir. Kamu-Sen ve Memur-Sen ise, ek ödemeden (döner sermayeden ek ödeme dahil) faydalanmayan 1 milyon 377 bin kişiye yansıyacak biçimde ilk altı ay 40, ikinci altı ay 40 YTL biçiminde tazminat verilmesi, ayrıca ilk altı ay % 2,5 + % 2,5 ücret artışı, aile yardımı katsayısının 1250'den 1450'ye çıkartılması, 399 Sayılı KHK'ye tabi sözleşmeli personelin ücret skalasına ilişkin ayarlamalar ile sosyal yardımlar konusunda ilgili kamu idareleri tarafından çalışma yapılması konularında uzlaşmaya varmıştır. Ayrıca T. Kamu-Sen ve Memur-Sen, ?sendika üyesi olan personele, sendika aidatlarından kaynaklanan kayıplarını telafi amacıyla aylık 5 YTL ilave ödeme yapılmasını sağlayacak düzenlemeye gidilmesi? konusunda teklifte bulunmuş; Kamu İşveren Kurulu da bu teklifi kabul etmiştir. Teklifin yapıldığı sırada Genel Başkanımız, böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde işveren devletin sendikalar üzerindeki etkisinin giderek artacağını ve belirleyici hale geleceğini, ?sendikacılığın? böyle önerilerle ?kurtarılamayacağını?, her şeyden önemlisi de böyle bir durumun sendikal anlayışımıza ters olduğunu, sendikaların sadece ücret pazarlığı yapan kurumlar değil, aynı zamanda emek ve demokrasi mücadelesi veren örgütler olduğunu belirterek, öneriye karşı çıkmıştır.

Genel Başkanımız ayrıca toplu pazarlık sürecinin her aşamasında kaynak diye bir sorunun değil, tercihler diye bir sorununun olduğunu, hükümetin tercihini rant ve finans çevrelerinden değil emekçilerden ve halktan yana kullanması gerektiğini ifade etmiştir. Konfederasyonumuzun kararlı tutumu hükümeti yeni bir teklifle gelmeye zorlamış, ancak gelen teklif hükümetin IMF tarafından çizilen sınırın ötesine geçemediğini göstermiştir.

Söz konusu teklifin kamu emekçilerinin sorunlarına yeterli yanıt üretemeyeceğinden hareketle, konfederasyonumuz mali ve sosyal haklar konusunda bir mutabakata varmayı doğru bulmamıştır.

Ayrıca Bakanla yapılan görüşmede, Şanlıurfa'da yaşanan sürgünler ve sendikalara çıkartılan güçlüklerle ilgili olarak Şanlıurfa valisi ile bir görüşmenin sağlanması konusunda gereğinin yapılması istenmiştir. Diğer yandan memnu haklarının iadesi kararı alarak, göreve başvurmak isteyen eski üyelerimizden oluşan 24 kişilik liste Bakana verilerek, bunların geçen yılki mutabakat ve Başbakanlığın 2005/14 sayılı Genelgesi'ne istinaden yeniden atanmalarının sağlanması istenmiştir.

Bakanla görüşmeden sonra toplugörüşmeye devam edilmiş ve çalışma şartları ile istihdamda kadın-erkek eşitliği konusunda oluşturulan komisyon raporu hakkında heyete bilgi verilmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber