Fakültelerde ek kontenjan açığı beklenenin çok altında

Haber Giriş : 31 Ağustos 2005 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçlarına göre bir yükseköğretim programına yerleştirilmeyenler için her yıl yeni bir umut kapısı olan ek yerleştirmeler bu sene hayal kırıklığına sebep oldu.

Devlet üniversitelerinde neredeyse yok denecek kadar boş kontenjan açığı oluştu. İlan edilen 15 bin 554 boş kontenjanın sadece 45'inin 4 yıllık fakülte olması, bu fakültelerin de ilgi görmeyen mütercimlik-tercümanlık (Fransızca) ve Almanca öğretmenliği olması dikkat çekiyor. Bu sayının 500 civarında olması bekleniyordu. Geçen yıl devlet üniversitelerine bağlı fakültelerde boş kontenjan 150 dolayında açıklanmıştı.

Geçen yıla göre yarı yarıya düşen boş kontenjan durumunun sınav sisteminde yapılan değişiklikten kaynaklandığı belirtiliyor. Zirve Dergisi Rehberlik Uzmanı Hakan Baykal, gelecek sene uygulanacak sınav sisteminin öğrencilerde panik havası oluşturduğuna dikkat çekerek, ?Öğrenciler bir yer kazanayım; çünkü gelecek sene kazanma şansım yok gibi düşüncelere kapılarak, tercih yaptı. Taban puanların yükselmesi öğrencilerin panik yapmasından kaynaklanıyor.? dedi. Boş kontenjanın 14 bin 204 kişilik bölümü 2 yıllık meslek yüksekokulu, bin 265'i ise paralı vakıf üniversiteler ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Orta Asya Türk cumhuriyetlerindeki üniversitelerin ilgi görmeyen bölümlerinden oluşuyor.

Ek yerleştirmeler için üniversitelerdeki boş kontenjanlar 5-12 Eylül tarihlerinde yapılacak üniversite kayıtlarından sonra netlik kazanacak. Üniversitelerde ek kontenjanlar için başvurular ekim ayının ilk haftası yapılacak. Ek yerleştirme için 2005 ÖSS'ye girmiş olmak gerekiyor. Üniversitelerin boş kalan programları ile sınavdan sonra açılan bölümler için herhangi bir fakülte veya yüksekokulu kazanmamış olmak gerekiyor. Ancak Açıköğretim Fakültesi'nin puansız bölümlerini kazananlar ve özel yetenek sınavı ile bir programa yerleşenler boş kontenjanlar için başvuru yapabiliyor.

Öte yandan bir yükseköğretim kurumuna yerleşen öğrencilerin kayıtları 5-12 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Posta ile kayıt kabul edilmeyecek. Öğrencilerden kayıt sırasında şu belgeler isteniyor: ÖSS sonuç belgesi, lise diplomasının aslı ya da mezuniyet belgesi, 12 adet vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanının onaylı örneği, ikametgah belgesi, askerlik durum belgesi, katkı payı belgesi. Açıköğretim Fakültesi'ni kazananlar ise illerde bulunan bürolarda 3-21 Ekim tarihleri arasında kayıt yaptırabilecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber