Çin malı almaya geldiler, Türk malı alıp döndüler

Çin'in Şanghay kentinde düzenlenen Intertextile Shanghai Home Textiles 2012 Fuarı'nda ilginç bir olay yaşandı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Eylül 2012 14:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fuara Çin malı ürün almaya gelen Endonezya, Malezya, Singapur, Kore ve ABD'li firmalar, yaptıkları incelemelerin ardından fikir değiştirerek Türk malı aldı. Ayrıca Çinlilerin taklit becerisi fuarda ilginç anların yaşanmasına sebep oldu. Bazı Türk firmaları bir önceki yıl fuara getirdikleri katalogların marka ismi bile değişmeden bire bir taklit edilerek Çinli firma stantlarında yer aldığını görünce, katalogları kendilerinin sandı.

Çin'in Şanghay kentinde 28 Ağustos tarihinde başlayan ev tekstili fuarı önceki gün sona erdi. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından 5'inci kez düzenlenen milli katılım organizasyonu ile fuara gelen 41 Türk firması, ev sahibi Çin'den sonra en kalabalık ekibi oluşturdu. Çin pazarını hedefleyen Türk firmalar, fuara ürün almaya gelen diğer ülke vatandaşı alıcılara, sundukları ürün çeşitliliği, farklı tasarımlar ve kalite sayesinde fikir değiştirtti. Fuara Çin malı almaya gelen Malezya, Endonezya, Singapur, Kore ve bazı ABD firmaları, Türk ürünlerini tercih etti.

UTİB Başkanı İbrahim Burkay, ?Türkiye ve Almanya'da yapılan fuarlara Çinli firmalar bireysel olarak bile zor girebilirken, biz burada büyük bir cesaret örneği göstererek, ev sahibi ülkeden sonra en kalabalık ve organize ülke olarak Çinlilere kendi mekânlarında meydan okuyoruz. Hem onlara hem de müşterilerine mal satıyoruz.? dedi.

"KRİZ ÇİN'E KAYIYOR"

Geçmiş yıllara göre fuarın özellikle Çinliler adına daha sakin geçtiğini söyleyen Burkay, 2012 yılının Çin'de bile sıkıntıya yol açtığını vurguladı. Amerikalı firmaların Çin'e makine satışını organize eden Machine Technology Association (MTA) yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde, makine satışlarının çok düştüğünü öğrendiğini ifade eden Burkay, şunları ifade etti: ?Çinli firmalar iç pazara kayıyor, ama orada da rekabet çok büyük. Bizim firmalarımızın bu fuarda diğer Asya ülkelerinin tercihi olması da bizim adımıza sevindirici bir gelişme. Ancak Çin'de kendini gösteren bu sıkıntı bizim firmalarımıza da geleceğe dönük bir uyarı olmalı.?

AB ülkelerine yönelik ihracatın yüzde 41'ler seviyesine indiğine vurgu yapan Burkay, Türk firmaları için alternatif pazarların öneminin gittikçe arttığını söyledi. Çin'in 2011 yılında 2.7 milyar dolarlık ev tekstili ithalatı yaptığını söyleyen Burkay, Türkiye'nin bu ithalat içindeki payının 60 milyon dolarla sınırlı kaldığı bilgisini verdi.

TAKLİT BECERİSİ KAFA KARIŞTIRDI

Çinli bazı firmaların ürün taklidi konusundaki yetenekleri Türk firmalarında kafa karışıklığı yaşanmasına sebep oldu. Taklit ürün sergileyen Çinli firmaların stantlarında yer alan katalogların marka ismi bile değişmeden Türk firmalarından kopyalandığını söyleyen Burkay, ?Bazı arkadaşlar fuarı gezerken kendilerinin geçen yıl getirdiği katalogların marka ismi bile değişmeden bire bir kopyalandığını ve alıcılara sunulduğunu görmüş. Çoğu kendi kataloğu zannetmiş.? diye konuştu.

ÇİN, ÜST GELİR GRUBU İÇİN 1 MİLYON KİŞİLİK ŞEHİR KURUYOR

Çin devletinin, sağlıklı ve tamamen ekolojik yaşam kurallarının uygulanacağı yeni bir şehir kurduğunu hatırlatan Burkay, şöyle devam etti: ?Şanghay'ın çok yakınında kurulacak şehirde bir milyondan fazla insanın yaşaması planlanıyor. Özellikle üst gelir grubuna hitap edecek kentte kullanılacak tüm ev tekstili malzemeleri fonksiyonel ve ekolojik ürünlerden seçilecek. Çin tekstil sektöründe fonksiyonel tekstil çalışmaları yeterli olmadığı için ürünlerin ithal edilmesi planlanırken, teknik ve fonksiyonel tekstil konusunda hızla ilerleyen Türk firmaları için önümüzdeki yıllarda büyük fırsatlar ortaya çıkması bekleniyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber