Şarbon hastalığı insanlara bulaşabiliyor, damgasız et satın almayın

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özcan Yıldırım, mezbaha veya kombinada kesimi yapılmış, damgalanmış et satın alınmasını istedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Eylül 2012 18:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıldırım, yazılı açıklama yaparak şarbon hastalığı konusunda uyarılarda bulundu. Özcan Yıldırım, salgın tarzda seyreden bu hastalığın hayvancılıkta ekonomik kayıplara sebep olduğunu, insana bulaşabilen (zoonoz) tehlikeli bir hastalık olduğunu söyledi. Müdür Yıldırım, hastalığı yapan şarbon basilinin, bulaştığı eşya, çevre ve meralarda 60 ile 80 yıl kadar canlı kalabildiğini belirtti. Kars'ın da birçok çayır ve merasının bu hastalık etkeni ile bulaşık durumda olduğuna değinen Özcan Yıldırım, ?2012 yılı yaz döneminde ilimiz genelinde toplam 12 hastalık mihrakı oluşmuştur.? dedi.

Hastalığı bulaştığı hayvanlarda ani ölümlere sebep olduğunu kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti: ?Şarbon hastalığından hayvanları korumanın tek çaresi mera dönemi çıkışı öncesinde aşı yaptırmaktır. Bununla birlikte hastalık bulaşma zincirinin kırılması için şarbon hastalığından ölen hayvanların kesilmemesi, otopsi için açılmaması, yanlışlıkla kesilen varsa en az 2 metre derinliğe gömülerek veya yakılarak imha edilmesi gerekir. Bulaştırılan yerler temizlenerek dezenfekte edilmelidir. İl müdürlüğümüzde, bu hastalıktan şüpheli hayvandan alınan kan örneği veya organlardan alınan numuneden çok kısa sürede teşhis konulmaktadır. Yetiştiriciler ani ve şüpheli hayvan ölümlerinde herhangi bir müdahale yapmadan en yakın veteriner hekimi bilgilendirmelidirler. Kasapların mezbaha ve kombina dışında kesilen etleri satın almamaları, iş yerlerinde bu tür etleri satmamaları ve araç sahiplerinin de belgesiz et ve hayvan taşımamaları önem arz etmektedir. ?

42 BİN 336 HAYVAN AŞILANDI

Her yıl ilkbahar döneminde şarbon aşılaması kampanyası düzenlendiğini vurgulayan Yıldırım, ?Bu kampanya gereği son 5 yıl hastalık görülen bölgelerde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar aşılanmaktadır. Bu çerçevede 2012 yılında ilimiz genelinde toplam 42 bin 336 baş hayvan aşılanmıştır. Hastalık çıkan mihrak ve çevresinde aşılamalarımız devam etmektedir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber