Yerli HGS, 195 km hızla giden kızgın boğa testini geçti!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Eylül 2012 11:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hızlı Geçiş Sistemi'nin (HGS) yazılımını yapan Türk şirketi Cyclops'un Satış Müdürü Erhan Ark, HGS'nin KGS'den üç kat daha hızlı olduğunu belirterek, HGS'yi İzmir'deki bir yarış pistinde Kızgın Boğa lakabıyla bilinen Lamborghini marka bir otomobille test ettiklerini ve sistemin 195 kilometre hızla giden araçtaki HGS etiketini okuduğunu söyledi.

Sistemin 195 kilometreyle sınırlı olmadığını, 200 kilometrenin üzerindeki hızlarda geçenleri de tespit ettiğini kaydeden Ark, ?Bu sistemden kaçak geçmek imkansız. Kameraları da yeniledik. Saniyenin 5'te 1'inde 4 fotoğraf çekiyor? dedi. Ark, şöyle konuştu:

60 TL yükleme şartı

Erhan Ark, ?KGS kadar ucuz, OGS kadar hızlı' sloganını kullanan HGS'de 60 TL yükleme ve kartta 30 TL bulundurma zorunluluğunu da şöyle açıkladı: ?HGS etiketi PTT satış noktalarında 5 TL'ye satılacak. İlk yüklemede 60 TL yüklenecek. İkinci yüklemeden sonra böyle bir şart yok. PTT Bonus kartı alanlar ise 5 TL vermeden etiket alacak ve yükleme yapmadan geçiş yapabilecek. Geçiş ücretleri ay sonu kredi kartı ekstresine yansıyacak.?

Türkiye'de toplam 2 milyon OGS, 8 milyon KGS kullanıcısı olduğunu belirten Ark, ?OGS cihaz maliyetinin 60 TL, HGS etiket maliyetinin ise 5 TL olduğunu düşündüğünüzde, HGS sistemine geçilmesi ile vatandaşın cebinden 55 TL çıkmayacak ve toplamda 440 milyon TL tasarruf sağlanmış olacak? dedi.

HGS'de 30 TL bulundurma zorunluluğunun araç sahiplerini cezalı duruma düşmekten koruduğunu söyleyen Ark, ?Edirne'den giriş yapan bir aracın Ankara'ya kadar 30 TL geçiş ücreti ödemesinden yola çıkılarak bu tutar belirlendi. Bu aracın HGS etiketinde bakiyenin 30 TL'nin altına düşmesi ve geçeceği gişe öncesinde yükleme imkanı bulamaması ihtimali halinde araç cezalı geçiş yapmak zorunda kalabilir. Araç sahibi cezalı duruma düşmesin diye limit belirlendi? dedi.

HGS 4 bin noktada satılacak

* HGS ile geçişler 17 Eylül'den itibaren başlayacak.

* İlk etapta İzmir - Çeşme, İzmir Aydın Otoyolu ve İstanbul Boğaz Köprüsü'nde başlayacak.

* Ardından Edirne - İstanbul - Ankara arasındaki gişelerde devreye girecek.

* 2012 sonuna kadar sistem tüm Türkiye'de hizmet vermeye başlayacak.

* Türkiye'de 2 milyon OGS, 8 milyon KGS kullanıcısı ve toplam 690 otoyol ve köprü gişesi bulunuyor.

* Yeni HGS etiketleri, 5 TL'ye satılacak.

* HGS etiketi satış ve dolumu, karayolu girişlerindeki PTT satış noktalarında yapılacak.

* Aynı işlemler Türkiye genelindeki 4 bin PTT şubesinde de yapılacak.

* Bankalardan satış ve dolum yapma konusu henüz görüşme aşamasında.

* PTT'nin web sitesinden satış ve dolum yapılabilecek.

* Bir süre sonra cep telefonundan, plaka yazıp SMS göndererek yükleme yapılacak.

* Kredi kartından otomatik ödeme ile yükleme imkanı olacak.

* Pilsiz, çipli, ince HGS etiketi, aracın ön camına, OGS etiketinin yapıştırıldığı yere yapıştırılacak.

* Koruma teknolojisi sayesinde sökülmek istenirse, kullanılmaz hale geliyor.

HGS'de 30 lira sınırına tepki

Hızlı Geçiş Sistemi'nde 30 lira bakiyenin altındaki geçişlerin ?kaçak' olarak değerlendirilecek olması tüketicileri ayağa kaldırdı. Tüketici örgütleri belirlenen kriterin değişmemesi durumunda uygulamanın tamamının iptali için mahkemeye gitmeye hazırlanıyor. Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, uygulamadan geri adım atılmadığı takdirde yasal sürecin başlatılabileceği uyarısında bulundu. Ağaoğlu, ?Cebinde 30 lirası olmayan vatandaş seyahat özgürlüğünden mahrum kalacak. Uygulamadan vazgeçilmediği takdirde, konu hukukçularca incelenerek uygulamanın toptan iptali için dava açılabilir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber