Altındaki yükseliş ne kadar sürecek?/ Video

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 06 Eylül 2012 11:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Piyasaların günlerdir beklediği Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı bugün. Toplantıda bankanın euro bölgesinin mali sıkıntıdaki ülkelerinin tahvillerini satın alıp almayacağına yönelik bütün detayların açıklanması bekleniyor. Piyasalardaki bekleyiş altın fiyatlarını da son altı ayın zirvesine taşıdı. Uzmanlar altın fiyatlarının ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) gelecek karara kadar yükselmeye devam edeceğini tahmin ediyor.

Altının onsu bugün 3.37 dolarlık artışla 1,699'yı gördükten sonra 1,698 dolara geriledi ama Mart ayından bu yana görülen en yüksek seviyesini korudu.

Hong Kong merkezli finansal danışmanlık şirketi Lee Cheong Gold Dealers'ın Genel Direktörü Ronald Leung, ?Bence ECB, tahvil satın almaya başlayacak. Ancak altın piyasası spekülasyonlara doydu. Şu anda herkes ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) üçüncü parasal gevşeme paketinin gelmesini bekliyor? dedi.

ABD'de vadeli piyasada Aralık teslimli altının onsu 5 dolar artarak, 1,699 dolar seviyesine yükseldi.

Daha önce Fed'den gelen iki parasal genişleme paketi, son iki yılda iki katından fazla değerlenen altın fiyatlarının yükselmesine neden olmuştu. Fed'in para politikası toplantısının gelecek hafta yapılması bekleniyor. Ancak Cuma günü açıklanacak işsizlik rakamlarının toplantının kaderini belirlemesi bekleniyor.

Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, ?Piyasada bir süreden beri altın ECB ve Fed'in parasal genişleme söylentileri etrafında fiyatlanıyor. Piyasalarda spekülasyon da etkili. ECB'nin bugünkü toplantıda kısa vadeli sınırsız tahvil alımı başlatacağına yönelik söylentiler fiyatları tetikledi. Ancak gelecek hafta Fed önemli bir toplantı gerçekleştirecek. Yarın ABD'den gelen tarım dışı istihdam rakamları var. Gelecek haftaya kadar altının onsu üç işlem gününde 1,700 dolar ve üzerinde kalırsa, daha sonra 1,735 dolara kadar yükselebilir. Ancak sürekli yükselecek diye de bir şey yok. Küresel durgunluğun emtia fiyatlarında üzerindeki baskısından dolayı dışarıda altının onsunun 1,735 doların üzerine çıkmasını beklemiyorum? dedi.

?İÇERDE ALTIN 100 LİRAYI GEÇMEZ?

Yıldırımtürk buna ek olarak, ?Altın fiyatları içerde pariteye bağlı olarak hareket ediyor. İçerde parite çerçevesinde günlük dalgalanmalar söz konusu.

"Özellikle altının iç piyasa fiyatı dolar TL ile şekilleniyor, Merkez Bankası'ndan gelecek açıklamalara bağlı olarak, dolar hareketiyle paralel gideceğini düşünüyorum. Altın 100 lira seviyesine yaklaştığında, satışlar gelecek. Elinde çok yüksek maliyetli altın tutanlar var. Bu yüzden 24 ayar altın gram fiyatının maksimum 100 liraya kadar çıkmasını bekliyorum. Bugün öğle saatlerinde gelecek satışlarla, altın fiyatlarında ufak bir düşüş görülebilir? diye konuştu.

YIL SONUNDA 1,800 DOLARI GÖREBİLİR

Troy Kıymetli Madenler Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Taşdelen, ?Piyasa, ECB Başkanı Mario Draghi'nin konuşmalarına yönelik bilgilendi ve beklentileri satın aldı gibi gözüküyor. Bu da altın alımlarını artırıp, emtianın onsunu 1,705 dolar seviyesine getirdi. Yarın ABD'den gelecek önemli bir istihdam verisi var. Sonrasında da Fed'in toplantısı izlenecek. Gelecek hafta sonuna kadar altının onsu 1,710 dolar seviyesini görebilir. Sonrasında gelecek kâr satışlarıyla, tekrardan 1,700 dolara gerileyebilir. Sene sonuna doğru altının onsunun 1,800 doları görmesini bekliyorum? dedi .

SINIRSIZ TAHVİL ALIMI SÖYLENTİSİ EUROYU UÇURDU ECB'nin euro bölgesindeki borç krizine yönelik yeni adımlar atacağı yönündeki beklentiler, Asya piyasalarında euroyu son iki ayın zirvesine taşıdı.

Euro dolar karşısında yüzde 0.5'e yakın yükselişle, 1,2621 seviyesini gördü.

Japon Sumitomo Mitsui Trust Bank'ın kıdemli analistlerinden Ayako Sera, ?ECB'nin önlemlerinin tek başına euroyu daha fazla destekleyip desteklemeyeceğinden emin değilim. Daha önemli olan euro bölgesinde mali birlik oluşturmak? dedi.

FinansInvest analistlerinden Serhan Yenigün, ? Draghi'nin bir buçuk ay önce ne gerekiyorsa yaparız demesinden sonra beklentiler arttı. Beklenen gün geldi. Gelen ya da sızan açıklamalarda sınırsız tahvil alımı bekleniyor. Limit belirtmeden yapacak bu sınırsız anlamına gelmeyecek? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber