Meslek liseliye adil formül

Haber Giriş : 02 Eylül 2005 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Katsayı zulmü bitiyor. "İmam Hatipliler'e avantaj sağlıyor" diye eleştirilen fark sınavı, Anadolu Teknik ve Teknik Liseler'de okuyan gençlerin de önünü açıyor

Milli Eğitim Müsteşarı Necat Birici, meslek liselerinin uğradığı haksızlığı giderecek adımları Tercüman'a açıkladı. Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) direnmesi karşısında, farklı katsayılar yüzünden üniversiteye giremeyen meslek liselilerin önü açılıyor. Bazı çevrelerin, yapılan düzenlemeyi "İmam Hatiplere avantaj sağlanıyor" diye değerlendirmesi, Milli Eğitim camiasında tepki uyandırdı. Milli Eğitim Müsteşarı Necat Birici, gazetemize şu bilgileri verdi:
"Eskiden de fark imtihanı yoluyla başarılı herkes üniversiteye devam imkânına sahipti. 28 Şubat'ta yönerge değişikliğiyle, -yönetmelik bile değil- meslek liselerinden genel liselere geçiş ve üniversiteye, katsayı mağduriyetine uğramadan giriş engellendi. Halbuki, halen, düz liseye devam edenler veya bitirenler, fark imtihanlarıyla meslek liseli olabiliyorlar. Tek taraflı bir işleyiş var. Biz bunu düzeltmek istiyoruz. Sayın Bakan konuyu tartışmaya açtı."

Dersler aynı
"İmam Hatip Liseleri'ndeki müfredat, normal ve seçmeli derslerle birlikte mütalâa edilince, düz liselerdeki müfredatın aynı. Bu durumda, İmam Hatipliler fark imtihanını çok kolay verecekler ama, diğer meslek lisesi mezunları zorlanacak" diye sorduğumuzda, müsteşar Birici şu açıklamayı yaptı: "Genel liselerin fen bilimleri alanı ile Teknik Liselerin; Anadolu Liselerinin fen bilimi alanı ile de Anadolu Teknik Liselerinin haftalık ders çizelgelerinde yer alan derslerin isimleri, saatleri ve içerikleri tamamen aynı. Bir başka ifadeyle, Anadolu Teknik Lisesi'nde ve Teknik Lise'de, genel lisedeki derslerin aynısı okutuluyor. Dolayısıyla, onlar da hiç zorlanmadan fark imtihanını verebilecekler." Mağdur eden uygulama Şu anda, 303 adet Teknik Lise ve 201 adet Anadolu Teknik Lisesi bulunuyor. Bu liseler, 1972'den itibaren mühendisliğin zeminini oluşturmak üzere kurulmaya başlandı. Ama 28 Şubat sürecinde, meslek liselerine karşı mağdur edici uygulama yüzünden, mezun olan gençler, üniversiteye girmekte zorlandı. Bu lise mezunlarının çoğu, kendi iş yerlerini açıyor. Elektrik, elektronik, tekstil teknisyeni olarak ya kendi kurdukları iş yerlerinde, ya da büyük fabrikalarda çalışıyorlar. 28 Şubat'tan sonra, kendi branşlarındaki bir teknik yüksek okuluna katsayı engeline uğramadan devam etme imkânına sahip bulunmakla birlikte, ister 2 senelik, ister 4 senelik olsun meslek yüksek okullarının seviyesinin düşüklüğü caydırıcı bir rol oynuyor. Nitekim, 2 veya 4 yıllık 600 adet meslek yüksek okulundan 160'ı talep yokluğu yüzünden kapatıldı.

Merkezsınav
Müsteşar Necat Birici, fark dersleri vermek için Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından merkezsistemle ciddi bir sınav düzenleneceğini, sınavı kazananların ancak üniversiteye devam hakkını elde edeceklerini söyledi. Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nün OKS'yi de yaptığını hatırlatan Birici, meslek lisesi mezunlarının tercihlerine göre, sözel, sayısal, Türkçe - Matematik gibi alanlardan sınava gireceklerini, bunu kazandıkları takdirde aynı düz lise mezunu gibi, alanlarına tekabül eden fakültelere, katsayı mağduriyetine uğramadan devam edeceklerini söyledi. Bütünleme hakkı tanınıp tanınmayacağı sorusuna ise, "Henüz tartışma safhasındayız" cevabını verdi.

d.b.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber