Hijyen eğitimini tamamlayan fırın çalışanlarına sertifika verildi

Türkiye genelinde yıl başında yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'ne göre işletmelerin 'hijyen, tuz ve kül' kriterlerine uygunluk sağlayabilmeleri için verilen süre olan 1 Temmuz 2012 tarihinde sona erdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Eylül 2012 18:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni düzenleme kapsamında Adana Fırıncılar Federasyonu, Ticaret Odası ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün işbirliğinde fırınlarda çalışan personele hijyen eğitimi verilmeye başlandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde düzenlenen törende eğitim alan işçilere sertifikaları dağıtıldı.

Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nin içeriği hakkında bilgi veren Gıda ve Yem Şube Müdürü Metin Toprak, kül ve kepek oranı yüksek unların kullanımının zorunlu hale getirildiğini söyledi.

Ekmeklerde tuz hariç kuru maddede kül miktarının en az yüzde 0,65 olacağını hatırlatan Toprak, tuz miktarının en fazla yüzde 1,5 olacağını ifade etti. Ekmek satılan her yerde tam buğday, tam buğday unlu veya kepekli ekmeğin bulundurulmasının zorunlu hale getirildiğini dile getiren Toprak, ?Ekmek, kepekli, tam buğday ve ekşi hamur ekmekleri ambalajsız satılabilir. Bu ekmeklerin dışındaki çeşitlerde ambalaj zorunluluğu getirilmiştir. Ekmek kasalara açıkta bırakılmayacak. Sadece bu amaç için kullanılan araçlarda taşınacak. Ekmekler satıcı tarafından tüketiciye arz edilecek. Müşteri ürüne dokunmayacak. Ekmeğin satışa sunulduğu dolaplar veya tezgâhlar açıkta bırakılmayacak.?dedi.

Ekmeğin üretiminden dağıtım ve satışına kadar çalışan tüm personelin hijyen eğitimi almasının zorunlu olduğunu vurgulayan Toprak, denetimlerde üretim izni verilen ekmekte en fazla yüzde 1'lik eksik gramaja tolerans tanındığını aktardı. Toprak, tebliğde belirtilen hususlara uymayan kişilere 11 bin 800 TL idari para cezası uygulandığını sözlerine ekledi.

VALİ COŞ: İKİ KAT DAHA FAZLA DENETİM YAPTIK

Sertifika dağıtım törenine katılan Vali Hüseyin Avni Coş ise temel bir gıda olan ekmeğin sağlıklı şekilde üretilmesinin önemi üzerinde durdu. İnancın, çağdaş olmanın ve hukukun gereği olarak vatandaşlara sunulan gıdalarda kurallara uyulması gerektiğinin altını çizen Coş, şöyle devam etti: ?Kendimizin yemediği ürünleri satmayacağız. Eğer bunu sağlayabilirsek hem tüketici, hem de üretici kazanacak. Gıda üreten, satan işletmelerin firmalara özel önem veriyoruz. Bu yılın sekiz ayında geçen senenin aynı dönemine göre iki katı daha fazla denetim yaptık. Yıl sonuna kadar bu rakamı üç katına çıkaracağız. Amacımız gıda üretiminde istihdam edilen çalışanlarımızı bilgilendirmektir.? Vali Coş, kurallara uymayan işletmelere yasanın öngördüğü cezaları tatbik etmekte tereddüt etmeyeceklerini bildirdi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül de hijyen eğitimiyle halka kaliteli, temiz ekmek ve unlu mamulleri sunmayı hedeflediklerini dile getirdi. Aygül, temmuz ayında bu faaliyetlere başladıklarını ve şimdiye kadar bin 176 kişinin eğitimden geçirildiğine işaret etti.

Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer ve Fırıncılar Federasyonu temsilcisinin de katıldığı toplantıda Vali Hüseyin Avni Coş, hijyen eğitimini tamamlayan işçilere sertifikalarını dağıttı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber