Belediyeler zabıtaları özelleştiriyor

Haber Giriş : 02 Eylül 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de işlerin daha etkin ve rantabl yürütülmesi amacıyla yapılan kamudaki özelleştirme kervanına belediye zabıtaları da eklendi.

Bugüne kadar devlet memuru zabıtaları kolluk kuvveti olarak kullanan belediyeler, özel sektörden zabıta hizmeti satın almaya başladı. 13 Temmuz 2005 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5393 sayılı yeni Belediye Kanunu'nun verdiği yetkiye dayanarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ihaleyle özel sektörden zabıta hizmeti alan ilk yerel yönetim oldu.

Büyükşehir'i örnek alan Türkiye'deki pek çok belediye eksik zabıta kadrolarını özel sektörden takviye etmek üzere harekete geçti. Büyükşehir'in ihale şartnamesini alan belediyeler zabıta alımı ihalesi yapmaya hazırlanıyor. ?Zabıta yardımcısı? adı altında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne alınan Türkiye'nin ilk 450 özel zabıtası, diğer meslektaşlarıyla aynı yetki ve sorumlulukla görev yapacak. 1 Eylül ile 31 Aralık 2005 tarihleri arasında 4 ay boyunca sözleşmeli personelle Büyükşehir Belediyesi'ne zabıta hizmeti verecek ihaleyi Özsan İntursa şirketi 2,2 milyon YTL bedelle kazandı. Kamu İhale Kanunu gereği 4 aylık açılan ihale yeni yılda tekrarlanarak sözleşmeli zabıta istihdam etme uygulaması sürdürülecek. Özsan İntursa, belediyeye temizlik hizmeti de veren şirket idi. Özel zabıtalar ihale şartnamesi gereği yemek ve yol masrafları dahil 700 YTL civarında ücret alacak.

10 Ağustos 2005 günü yapılan ve 9 şirketin katıldığı ihale geçen hafta sonuçlandı. Ardından 450 kişilik zabıta kadrosuna şirket aracılığıyla veya doğrudan başvuran 2 binden fazla aday arasından mülakatla görev yapacak zabıtalar belirlendi. Özel zabıtalar önümüzdeki hafta başında İstanbul sokaklarında görev yapmaya başlayacak. Halihazırda 880 kişilik memur kadrosuyla görev yapan Büyükşehir'in zabıta sayısı bin 330 kişiye, Kamu Personeli Seçme Sınavı yoluyla gelecek 151 kişiyle de 1481 kişiye yükselecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürü Mustafa Tahmaz, 5393 sayılı kanunun 14/a maddesindeki belediyenin zabıta hizmetini ?yapar veya yaptırır? ibaresindeki ?yaptırır? kelimesine dayanarak özel sektörden zabıta alımı yaptıklarını açıkladı. 14/a maddesi zabıta dışında itfaiye, ambulans, şehir içi trafik, cenaze, ağaçlandırma, park ve yeşil alan, spor, turizm ve tanıtım, nikah hizmetlerine de aynı şekilde özelleştirme yolunu açıyor. Sağlık Bakanlığı devlet hastanelerinde bir yönetmelikle ?yardımcı personelden sağlık hizmeti? alımı yapılmasına izin vermiş, ancak Türk Tabipler Birliği'nin şikayeti üzerine Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verince sözleşmeli sağlık personeli alımı ihaleleri iptal edilmişti. Sağlıktakine benzer yöntemle ?yardımcı zabıta? adı altında açılan ihaleler kanuna dayandığı için hukuki zemininin sağlam olduğu belirtiliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürü Mustafa Tahmaz, ihaleyle aldıkları 20'si bayan 450 zabıtanın Türkiye'nin özel sektörden gelen ilk zabıtaları olacağını kaydetti. Tahmaz, mevcut zabıtayla İstanbul'daki yıkımlar ve seyyar satıcılarla mücadele etmenin zorluğuna dikkat çekiyor. Tahmaz, ?Önümüzdeki haftadan itibaren zıpkın gibi 450 kişilik taze bir kuvvetle daha meydanlara çıkacağız. Eminönü Meydanı, Aksaray metro durakları, alt ve üst geçitler seyyar satıcıların işgalinden kurtaracağımız ilk önceliklerimiz olacak. 20 kişilik bayan zabıta özellikle rahatsız eden dilencileri toplayacak.? dedi.

Halen yerli ve yabancı turistler ile İstanbul'da milyonların günlük uğrak yeri Eminönü Meydanı seyyar satıcı işgalinden polisin Çevik Kuvvet ekipleri sayesinde arındırılabiliyor.

İstanbul'a 450 özel zabıta

Zabıta Kanunu'na göre belediyelerin bin 500 kişilik nüfus başına 1 zabıta istihdam etmesi gerekiyor. Resmî kayıtlarda 10,8 milyon, muhtarlık kayıtlarında 15 milyon nüfusa sahip İstanbul'da istihdam edilmesi gereken zabıta sayısı yaklaşık 10 bin. 34 ilçe belediyesi dahil İstanbul'da görev yapan zabıta sayısı ise 3 bin 500 ilâ 4 bin civarında. Yeni uygulama ile İstanbul'a ilk etap- ta 450 özel zabıta alındı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber